De Giraffe, de Peli en Ik: glasheldere verbeelding in een zoet kinderverhaal

9 september 2021
Leestijd: 3 min.
,
de-giraffe-de-peli-en-ik-roald-dahl_header

Titel: De Giraffe, de Peli en Ik
Originele titel:
The Giraffe and the Pelly and Me
Auteur:
Roald Dahl
Uitgeverij:
Uitgeverij De Fontein
Illustrator: Quentin Blake
Vertaling:
Huberte Vriesendorp
Genre:
Jeugdliteratuur
Bladzijdes:
80
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-90-261-3946-8

In De Giraffe, de Peli en Ik volgen we de jonge Billy. Als Billy op een dag langs zijn favoriete snoepwinkel loopt, ziet hij dat het pand wordt bewoond door een wel heel bijzonder trio: een Giraffe, een Pelikaan en een Aap. Billy wordt nieuwsgierig. Want het liefst had hij er zélf een nieuwe snoepwinkel geopend als hij later groot is. Het oude huis is nu omgetoverd tot het Ladderloze Glazenwassersbedrijf. Billy ontdekt dat de drie dieren de perfecte combinatie vormen om als glazenwassers aan de slag te gaan. Zo kan de Giraffe met haar lange nek tot bij de hoogste ramen komen. De Pelikaan zorgt voor het water. En de Aap kan door zijn lenigheid makkelijk de ramen lappen. Deze laatste is bovendien ook nog eens zeer muzikaal!

Het Ladderloze Glazenwassersbedrijf

De Giraffe, de Peli en Ik is een verhaal van de bekende kinderboekenschrijver Roald Dahl. Het boek werd oorspronkelijk uitgegeven in 1985. In 2016 verscheen er een heruitgave omdat Dahl in dat jaar honderd zou zijn geworden. Nu Uitgeverij De Fontein 75 jaar bestaat kwam deze uitgave waarmee je bij aankoop ook gelijk The Roald Dahl Charitable Trust steunt. Na Billy’s ontmoeting met de dieren, krijgt het Ladderloze Glazenwassersbedrijf een uitzonderlijke opdracht. De Hertog van Heiligerlee wil dat ze alle ramen komen lappen van zijn paleis. En dat zijn er wel meer dan zeshonderd! Samen met de Giraffe, de Pelikaan en de Aap stapt Billy in de grote wagen van de chauffeur van de hertog. Eenmaal aangekomen op het reusachtige landgoed, gaan ze aan de slag. Maar dan neemt het verhaal een plotselinge wending en gebeuren er wel heel erg gekke dingen…

De Giraffe, de Peli en Ik is grappig, vlot en verbeeldingsrijk

Veel ingrediënten uit Dahls andere werk komen ook in De Giraffe, de Peli en Ik aan bod. Zo is de plot lekker vlot. De verrassende plotwendingen buitelen over elkaar heen en de personages beschikken over originele oplossingen of magische krachten. Dahl doet ook hier dus weer een beroep op de verbeelding van de lezer. Dit wordt versterkt door de kenmerkende illustraties van Quentin Blake. Het boek staat bovendien vol geinige versjes omdat de Aap zo van zingen houdt! Humor is sowieso goed vertegenwoordigd waardoor het erg grappig is om over de Hertog van Heiligerlee te lezen die een behoorlijk heethoofd is. Tegen het einde maakt Dahl zelfs een subtiel uitstapje naar Sjakie en de chocoladefabriek. De Giraffe, de Peli en Ik is een vermakelijk verhaal voor jong en oud.


📖 Ook lezen? Koop hier De Giraffe, de Peli en Ik of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: De Giraffe, de Peli en Ik
5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.