Bubble: dystopische parkourromantiek vol bubbelende obstakels

2 juni 2022
Leestijd: 4 min.
, ,
Spat dit verhaal als een bubbel uit elkaar, of niet?
bubble-netflix_header

Klimaatrampen en apocalyptische werelden zijn de afgelopen jaren terugkerende onderwerpen in boeken, films en series. Niet zo gek misschien met de huidige klimaatveranderingen, een falend klimaatbeleid en toenemende vervuiling van de aarde. Bij een klimaatramp denk je mogelijk aan extreme droogte, overstromingen, bosbranden, pandemieën… In Bubble, een recente samenwerking tussen Wit Studio en Netflix, zit dit toch net even anders. Hier wordt Tokyo namelijk overstelpt door bubbels! Dit klinkt onschuldig, maar sommige bubbels veroorzaken krachtige ontploffingen. Hierdoor is de metropool nu grotendeels verwoest en zijn de inwoners gevlucht. Een groep jongeren ziet echter de voordelen van een permanent verblijf in de verlaten hoofdstad. Met gewaagde Battlekour wedstrijden (een soort parkour) houden ze met verscheidene teams het internet in hun greep.

Een mysterieus meisje

Een van deze deelnemers is einzelgänger Hibiki. Ondanks het feit dat hij niet veel zegt en nooit zijn koptelefoon afzet, is hij tijdens Battlekour zowel beroemd als berucht om zijn halsbrekende sprongen op bubbels. Dit wordt afgeraden omdat de bubbels gemakkelijk uiteenspatten waardoor deelnemers in een allesverzengende ‘mierenleeuwenkuil’ kunnen vallen. Op een dag gaat het mis, en Hibiki komt in deze spiraal des doods terecht. Uit het niets verschijnt Uta, een mysterieus meisje dat de drenkeling naar de oppervlakte brengt. Vanaf dat moment zijn Hibiki en Uta onafscheidelijk. Hibiki laat zien waar hij met zijn teamleden van Blue Blaze woont en traint. Uta ontpopt zich tot een waar Battlekour talent en er bloeit een kalverliefde op. De twee ontdekken bovendien nóg een overeenkomst. Ze horen allebei een unheimische melodie die rond de Tokyo Tower hangt en verband lijkt te houden met de bubbels.

Soepele animatie in een vernield cityscape

Een nieuwe film van Wit Studio maakt dat de verwachtingen van animekijkers hooggespannen zijn. Dit gevoel wordt nog wat versterkt door het productieteam achter Bubble dat zeker niet de minste is. Tetsuya Nakatake en Tetsuro Araki (beiden Attack on Titan) verzorgden de productie en regie, en Gen Urobuchi (Psycho-Pass, Madoka Magica) schreef de plot. In Attack on Titan slingerden de scouts als spidermans op topsnelheid door de lucht om titanen te verslinden. In Bubble klauteren de leden van Blue Blaze in volle vaart over stukken beton waarbij ze begeleid worden door de opzwepende soundtrack van Hiroyuki Sawano. Ze springen metershoog van ruïne naar ruïne tegen het decor van een vernield cityscape. Want laten we wel wezen: de afgebrokkelde, met weelderig groen overwoekerde gebouwen doen ieder urbex-hart gegarandeerd sneller kloppen. Gedurfde camerahoeken decoreren de film, waardoor je vanuit het personage of net over de schouder meekijkt terwijl het allerlei duizelingwekkende stunts uithaalt. Soepele animatie met een vleugje CGI, actievolle shots, levendig kleurgebruik en mooie settings en karakterdesigns – het is allemaal volgens de vaste formule van Wit Studio.  

Bubble koestert de mooie momenten

Al vroeg in het verhaal maakt Bubble een weinig subtiel bruggetje naar het originele verhaal van het Deense sprookje De kleine zeemeermin. Net als Ariel komt Uta (dat zich uit het Japans vertaalt als ‘lied’) aan land, waar ze zich aanpast aan het stadse leven. En net als met Ariel het geval was, komt de duistere diepzee uiteindelijk halen wat hem toebehoort. Toch had dit sprookje binnen het verhaal nog wat meer uitgewerkt mogen worden. Hetzelfde geldt voor het ingrijpende verleden van de twee hoofdpersonages. Al wordt eigenlijk alleen de pijnlijke achtergrond van Hibike net genoeg uitgediept. Dat Bubble een genot is om naar te kijken, maakt veel goed. De gedetailleerde close-ups en de excentrieke personages van het rivaliserende Battlekour team Under Take, redden wat aan de plot van de film hier en daar schort. De moraal ligt er in Bubble misschien niet zo dik bovenop, maar dat het iets te maken heeft met het koesteren van mooie momenten omdat deze zomaar als een bubbel uit elkaar kunnen spatten, is zeker!


Lees ook mijn recensies van de fantastisch geanimeerde films Weathering With You en Your Name.

Eindoordeel: Bubble (2022)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
5

Samenvatting

Voor de animefilm Bubble werkte Wit Studio samen met Netflix. Het verhaal volgt einzelgänger Hibiki die na een klimaatramp samen met zijn parkourteam in het vernietigde Tokyo verblijft. Op internet zijn ze een hit, maar Hibiki kan de geheimzinnige melodie die hij hoort niet uit zijn hoofd zetten. Na een ongelukkige val, ontmoet hij het mysterieuze meisje Uta. Er ontstaat een kalverliefde en gaandeweg ontdekken de twee meer over de bubbels die de stad teisteren. Bubble is een ware lust voor het oog. Hoewel de plot hier en daar wat uitgediept had mogen worden, is het zeker geen straf om deze anime te kijken. Misschien wel twee keer, omdat het verhaal veel invulling van de lezer vraagt.

Bubble is te zien op Netflix.

Productie: Tetsuro Araki | Voice Cast: Jun Shison, riria., Alice Hirose, e.a. | Scenario: Gen Urobuchi | Duur: 100 min. | Genre: Animation, Action, Adventure | Jaar: 2022

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.