The Diamond Courier: de waarheid is als een geslepen diamant

6 juni 2022
Leestijd: 4 min.
,
the-diamond-courier-2-hannah-byron_header

Titel: The Diamond Courier (A Resistance Girl Novel Book #2)
Auteur: Hannah Byron
Genre:
Historische Fictie
Bladzijdes:
407
Uitvoering:
e-book
ASIN:
B08JZB7F8S

Lees ook mijn recensie van In Picardy’s Fields (A Resistance Girl Novel Book #1)

Engeland, 1939. De wereld staat aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. In The Diamond Courier van Hannah Byron droomt de zeventienjarige Lily Hamilton langs de kust van Kent van een spannend leven. Lily komt uit een welgestelde familie. Haar moeder Lady Madeleine hecht veel waarde aan etiquette, haar vader Sir Gerard is druk met het besturen van de Kent Coalfield, een kolenmijn. Al haar hele jeugd lang trekt Lily op met Iain Brodie; een vriendelijke Schotse jongen die haar vader helpt met de mijn, en daarnaast een passie heeft voor biologische moestuinen. Dat Lily binnenkort met Iain zal gaan trouwen, is een logische stap voor iemand van haar leeftijd. Tegen alle verwachtingen in, ziet Lily af van het huwelijk. Ze keert terug naar de Finishing School en logeert tussendoor bij haar grootouders in Parijs. Hier ontmoet ze Leo Oppenheim, een charismatische joodse jongen die in het communistische verzet zit.

Geen makkelijke keuze

In korte tijd leren Lily en Leo elkaar beter kennen. Er springt een vonk over tussen de twee, en tot haar verbazing staat Leo helemaal achter Lily’s ambities om als journaliste aan de slag te gaan voor The Daily Worker. Hij heeft zelfs belangrijke connecties die haar gegarandeerd dichter bij haar droom zullen brengen. Toch is deze keuze voor Lily niet makkelijk. Werken als verslaggever voor de Daily Worker betekent dat ze als communiste tegen alles indruist waar haar eigen familie voor staat. Maar van haar droom afzien, betekent dat Lily niet haar hart volgt; iets wat ze nu juist zo graag eens wil doen! Pendelend tussen Engeland, Frankrijk en België komt Lily uiteindelijk in de diamantindustrie terecht. Het brengt haar naar het Diamantkwartier in Antwerpen waar de joodse diamanthandelaar Isaac Goldmunz een grote opdracht voor haar heeft. Een opdracht die niet alleen de door de nazi’s gewilde diamantsector in gevaar kan brengen, maar tevens verband houdt met de kolenmijn van Lily’s familie.

Tegenstrijdige personages

The Diamond Courier is het vervolg op In Picardy’s Fields en het tweede deel uit The Resistance Girl Series. Het boek is in principe goed op zichzelf te lezen, maar er wordt wel verwezen naar artsen Agnès en Alan, dappere verzetsstrijdster Madeleine, en kasteel Dragoncourt uit het eerdere deel in de reeks. Daardoor krijgt The Diamond Courier meer inbedding en raakt het wel degelijk verweven met de proloog die Byron in Noord-Frankrijk situeerde ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Ondanks het feit dat The Diamond Courier goed wegleest, zijn de personages soms erg tegenstrijdig. Zo is Lily de ene keer ontdaan van alle verschrikkingen van de oorlog, terwijl ze de gruwelijke gebeurtenissen het volgende moment als de uitgelezen kans ziet om haar journalistieke droom achterna te jagen. Ook het tempo ligt aan het einde wat hoger, waardoor het voelt alsof de plot niet genoeg wordt uitgediept.

The Diamond Courier laat de lezer achter met een goed gevoel

Dit neemt niet weg dat The Diamond Courier een vermakelijk plot heeft. Byron haalt interessante thema’s aan zoals verraad, het zware leven van mijnwerkers, de diamanthandel waar het naziregime op aasde, en – met het oog op vrouwen in het verzet – veel girlpower. Lily maakt gedurende de oorlogsjaren een duidelijke ontwikkeling door waardoor ze haar naïeve tienerjaren definitief achter zich laat. Verschillende talen passeren de revue wanneer Byron personages opvoert met diverse culturele achtergronden. De verrassende plotwendingen en de feelgood sfeer maken het geheel wat minder voorspelbaar en zwaar. The Diamond Courier is dan ook een aanrader voor liefhebbers van historische fictie die over wezenlijke thema’s gaat, maar de lezer toch hoopvol en met een goed gevoel achterlaat.


📖 Ook lezen? Koop hier The Diamond Courier, steun je boekhandel via Libris of bezoek de website van de auteur.

Eindoordeel: The Diamond Courier (The Resistance Girl Series #2)
3.5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.