The Watcher: veilige haven staat te kijk in deze smeulende psychologische slow burn

7 november 2022
Leestijd: 4 min.
, ,
Beter een goede buur dan een verre vriend.
the-watcher-netflix_header

Normaal gesproken is je huis de plek waar je beschermd bent. Het is jouw veilige haven, vrij van de gevaren van de buitenwereld. In de psychologische thriller The Watcher is je eigen huis nu precies de plek waar je níet veilig bent. Zeven afleveringen lang volg je in deze meeslepende Netflixserie de familie Brannock. Dean en Nora willen het drukke New York City achter zich laten om samen met hun tieners Ellie en Carter van het rustige leven in een statige buitenwijk te genieten. Het prachtige vrijstaande huis dat ze op het oog hebben, is de eyecatcher van de wijk. Tijdens een open huis zijn er dan ook verschillende potentiële kopers aanwezig. Tot zijn verbazing lukt het Dean om 657 Boulevard voor iets meer dan een miljoen in handen te krijgen. Het idyllische leven in een wijk net buiten de grote stad staat op het punt te beginnen. Niets is minder waar voor de Brannocks.

Onvriendelijke buren

In de eerste aflevering introduceert The Watcher de overige wijkbewoners die alles behalve vriendelijk zijn. Zo liggen buren Mo (Maureen) en Mitch in hun tuin op de loer met verrekijkers. De getraumatiseerde Jasper verschanst zich te pas en te onpas in de spijslift van 657 Boulevard. Zijn zus Pearl is zeer betrokken bij het welzijn van de wijk, en houdt bij welke renovaties de Brannocks doorvoeren. Ondanks deze grote tegenvallers, blijft Dean positief. Het huis in Westfield, New Jersey is prachtig, en het heeft alles waar zijn gezin van heeft gedroomd. Van de rust voor de kinderen tot een atelier voor Nora die haar eigen aardewerk maakt en verkoopt. Maar dan ontvangen de Brannocks een onheilspellende brief van iemand die zich ‘The Watcher’ noemt. Deze persoon houdt het huis al decennialang obsessief in de gaten, en wil er zeker van zijn dat er goed voor gezorgd wordt. Tegelijkertijd weet diegene ook van alles over de Brannocks, zelfs griezelige details die de briefschrijver onmogelijk zou kúnnen weten.  

Niemand is te vertrouwen

The Watcher dompelt de kijker iedere aflevering onder in een mysterie dat zich traag ontvouwt. Door de excentrieke bewoners in de wijk te introduceren, tast je al snel in het duister wie nu The Watcher is. Van broer en zus Winslow en de bemoeizuchtige Mitch en Mo tot klusser Dakota en Karen, Nora’s vriendin van de plaatselijke countryclub. Het zou iedereen wel kunnen zijn, en toch ook weer niet. Ryan Murphy (American Horror Story), die momenteel veel succes heeft met de serie Dahmer, stelt het geduld van de kijker behoorlijk op de proef. Naomi Watts was eerder te zien in de psychologische Netflixserie Gypsy en het surrealistische Mulholland Drive die beide een hoog spanningsgehalte hadden. In The Watcher vormt het spelen met mogelijke verdenkingen de grootste bron van spanning. De serie gaat hier ver in, en voert soms lukraak nieuwe personages op. Hoewel deze soms wel erg karikaturaal worden uitgebeeld, zet hun gedrag de kijker meermaals op het verkeerde been. Daarnaast geeft het de serie een whodunnit-gehalte. Je wantrouwen wordt zo hoog aangewakkerd, dat als Dean dan daadwerkelijk de chronisch zieke detective Theodora Birch in de arm neemt, je zelfs haar niet meer durft te vertrouwen.

The Watcher is een raadselachtige, meeslepende slow burn serie

Behalve de vele buurtconflicten die niet zouden misstaan in een aflevering van Horrorburen, behandelt The Watcher thema’s als coming-of-age, ouderschap, racisme en kapitalisme. Complotten, sektarische taferelen en horrorachtige scenes bellen aan je deur. The Watcher heeft tot nu toe iedere bewoner van 657 Boulevard weten te verdrijven, maar de Brannocks zijn koppig. Hoe reageert deze grimmige stalker als het niet krijgt wat het wil? Het feit dat The Watcher deels gebaseerd is op een waargebeurd verhaal dat zich nog niet eens zo lang geleden heeft afgespeeld, zorgt er nog meer voor dat de true-crime plot onder je huid gaat kruipen. Deze serie kijk je voor de raadselachtige sfeer, sterk acteerwerk en het meeslepende verhaal. Houd je hiervan en kun je een slow burn wel waarderen? Dan past The Watcher zeker in je straatje. (Maar het moet gezegd worden: dat rommelige slot voelt toch een beetje als een huissleutel die plotseling niet meer past.)


Eindoordeel: The Watcher (2022)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4

Samenvatting

In Netflixhit The Watcher laat de familie Brannock het drukke New York City achter zich en betrekken een statige villa in Westfield, New Jersey. Na kennismaking met enkele excentrieke buurtbewoners, ontvangen ze een brief van The Watcher. Deze briefschrijver bedreigt de Brannocks, en schijnt ook van alles over hen te weten. Wat volgt is een smeulende, psychologische thriller met een hoog whodunnit-gehalte wanneer je op zoek gaat naar de identiteit van The Watcher. Deze zevendelige serie is sterk geacteerd, heeft een raadselachtige spanning en is een aanrader als je van slow burn houdt.

https://www.youtube.com/watch?v=ZDqhxw4pSIY

Regie & Productie: Paris Barclay, e.a. | Cast: Naomi Watts, Bobby Cannavale, Noma Dumezweni, e.a. | Scenario: Ian Brennan, Ryan Murphy, e.a. | Duur: 7 x 50 min. | Genre: Drama, Horror, Mystery | Jaar: 2022

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.