The Journalist: thrillerserie vecht voor gerechtigheid in een tijd van fake news

7 april 2022
Leestijd: 4 min.
,
Is The Journalist een primeur?
the-journalist-netflix_header

Met de groeiende invloed van socialmediaplatforms kleurt de verspreiding van nepnieuws de media. Onjuiste informatie over het coronavirus en de oorlog in Oekraïne tiert welig in dit digitale tijdperk. Tegelijkertijd stoppen de overheid en politiek allerlei zaken in de doofpot. Denk bijvoorbeeld aan de toeslagenaffaire en de vriendjespolitiek rondom de omstreden mondkapjesdeal. In 2019 stelde de film The Journalist in Japan behoorlijk wat gevoelige zaken aan de kaak. Netflix besloot recent om zich vast te bijten in dit verhaal dat zich losjes baseert op het gelijknamige boek van krantenjournaliste Isoko Mochizuki. De streamingdienst produceerde in samenwerking met Michihito Fujii een zesdelige thrillerserie vol drama, intriges en corruptie.

Fraude, corruptie en slachtoffers

Anna Matsuda (Ryoko Yonekura) werkt bij Touto News, een krant die de reputatie heeft longreads te plaatsen over de schimmige praktijken van de Japanse overheid. In The Journalist centreren deze diepte artikelen zich rondom een Artificial Intelligence project waar zakenman Shinjiro Toyoda ten onrechte subsidies voor ontving. Daarnaast focust de krant zich op het Eshin Academy schandaal, een fraudezaak waarin financiële bureaus voor vriendenprijsjes land hebben opgekocht. Wanneer dit aan het licht dreigt te komen, worden documenten vervalst en het geld razendsnel doorgesluisd. Het schandaal komt groots in de media als medewerker Kazuya Suzuki (Hidetaka Yoshioka) onder de druk bezwijkt en zelfmoord pleegt. Anna besluit de zaak tot op de bodem uit te zoeken, maar heeft hier nog een persoonlijke reden voor. Haar broer Kohei ligt na betrokkenheid bij het AI project in vegetatieve toestand in het ziekenhuis. Dat corruptie slachtoffers eist, grijpt haar dan ook bijzonder aan.

Thema’s door de ogen van uiteenlopende personages

Terwijl Anna bewijsmateriaal verzamelt om Kazuya en Kohei recht te doen, focust The Journalist zich op financieel secretaris Shinichi Murakami (Go Ayano) en krantenbezorger Ryo Kinoshita (Ryusei Yokohama). Shinichi komt, net als Kazuya, steeds meer onder druk te staan om werkzaamheden uit te voeren waar hij het eigenlijk niet mee eens is. Dit resulteert in lange werkdagen, lusteloosheid en verwaarlozing van zijn gezin. Ryo leest nooit de krant, en is eigenlijk op zoek naar een goede baan. Hij raakt pas geïnteresseerd in het nieuws wanneer zijn familie bij een schandaal betrokken raakt. Aan de hand van deze uiteenlopende personages behandelt The Journalist corruptie, persvrijheid, desinformatie, work-life balance en de worstelingen tijdens de banenjacht. Ook de start van de coronacrisis speelt een rol. En de serie laat goed zien welke gevolgen deze uitbraak had voor bedrijven en sollicitanten.

The Journalist is een journalistieke thrillerserie voor de Japan liefhebber

De kijker wordt in de eerste aflevering in het diepe gegooid, maar de spanning zit er wel goed in. De verhaallijnen laten ieder op hun eigen manier zien hoe ver de invloed van hooggeplaatste mensen in corruptiezaken gaat. Het belang van persvrijheid en de nood aan nieuws dat gestoeld is op feiten lopen als rode draden door de plot. Op psychologisch vlak is deze thrillerserie dan ook bijzonder sterk uitgewerkt. Ook het camerawerk is uitstekend, met (melo)dramatische close-ups en overzichtelijke stadsgezichten van Tokyo. De ontknoping is daarentegen wat gehaast, al is de reden hiervoor simpel: in zes afleveringen is de ruimte te beperkt om ontdekkingen gestaag te onthullen. Daarnaast is The Journalist erg gefocust op Japan met alle bijkomende gebruiken, normen en waarden. Fake news en corruptie vormen op internationale schaal een groeiend probleem. De westerse kijker voelt zich daardoor ongewild een buitenstaander. Liefhebbers van thrillers, journalistiek én Japan kunnen bij The Journalist echter hun hart ophalen.


Eindoordeel: The Journalist (2022)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
3

Samenvatting

In The Journalist is journaliste Anna Matsuda een aantal schandalen op het spoor. De Japanse thrillerserie volgt naast Anna verschillende personages, en op die manier worden corruptie, persvrijheid, desinformatie, work-life balance en de worstelingen tijdens de banenjacht behandeld. Op psychologisch vlak is de serie bijzonder sterk uitgewerkt. De ontknoping is daarentegen wat gehaast, al is de reden hiervoor simpel: in zes afleveringen is de ruimte te beperkt om ontdekkingen gestaag te onthullen. The Journalist is een aanrader voor liefhebbers van thrillers, journalistiek én Japan.

The Journalist is te zien op Netflix.

Productie: Michihito Fujii | Cast: Ryoko Yonekura, Ryusei Yokohama, Shinobu Terajima, e.a. | Scenario: Michihito Fujii, Isoko Mochizuki, e.a. | Duur: 6 afl. van 50 min. | Genre: Drama, Thriller | Jaar: 2022

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.