Na de val: psychologische roman laat personages trapsgewijs door de mand vallen

11 april 2022
Leestijd: 4 min.
, ,
na-de-val-gert-jan-van-den-bemd_header

Titel: Na de val
Auteur: Gert-Jan van den Bemd
Uitgeverij:
Manteau
Genre: Literatuur
Bladzijdes:
336
Uitvoering:
e-book
ISBN:
978-94-604-1639-2
*In ruil voor een eerlijke recensie heb ik via de auteur een recensie-exemplaar ontvangen van de uitgeverij

Link naar mijn recensie op Hebban

In Na de val van Gert-Jan van den Bemd groeit Sofie Nauta op met haar vader Ward en zes jaar oudere broer Max. Haar moeder Hilde kent ze enkel van foto’s: zij stierf vlak na Sofies geboorte. Net als Sofie kan Max zich niets meer van Hilde herinneren. De band tussen de gezinsleden is stroef. Ward en Max kunnen niet goed met elkaar overweg, en voor Sofie is Max altijd een afstandelijke broer geweest. Inmiddels leeft Max de Amerikaanse droom; hij woont in New York en heeft daar een indrukwekkende carrière opgebouwd. Wanneer Ward plotseling overlijdt, regelt Sofie in haar eentje zijn crematie. De nalatenschap omhelst onder meer een imposante collectie boeken. Tijdens de afwikkeling ervan, besluit Sofie deze aan de universiteit te schenken waar haar vader als hoogleraar werkzaam was. Maar de boeken van Ward herbergen een groot geheim dat de verhouding tussen Sofie en haar broer op scherp zet.

Sofies zoektocht

Door de ogen van Sofie puzzelt de lezer mee met haar zoektocht naar het ware verhaal achter de schokkende foto’s in Wards boeken. Ze krijgt hierbij hulp van twee universiteitsmedewerkers die eigenlijk meer begaan zijn met de naam van de universiteit en hun academische carrière. Daarnaast onderzoekt Sofie de doodsoorzaak van haar vader. Wie belde voor hulp, waarom kwam deze te laat en hoe kan het dat Wards dekbed is verdwenen? Terwijl Sofie compleet in het duister tast, kan ze terecht bij haar opa en oma en klampt ze de contacten van Ward aan, waaronder zijn buurvrouw, zijn huisarts en verschillende jeugdvrienden. Na de val is de tweede roman van Van den Bemd die in 2018 debuteerde met De verkeerde vriend. Hij is naast schrijver werkzaam als kunstenaar en illustrator, en deed jarenlang wetenschappelijk onderzoek bij het Erasmus MC in Rotterdam.

Een tragisch lot

Aan de hand van een ontwricht gezin behandelt Van den Bemd thema’s als rouw, onmacht, conflict en familiebanden. De spanning tussen waarheid en leugen wordt zorgvuldig opgebouwd. Om de informatie te laten bezinken, slaat Sofie – die na de kunstacademie is blijven hangen in een horecabaantje – aan het tekenen. Na de val is het verslag van haar zoektocht naar de waarheid over haar familie, en Sofie schetst deze op vellen papier bovenaan de trap:

‘Dit uitzicht, van boven de diepte in, leek me wel gepast. Vogelperspectief, dat staat toch synoniem voor de dingen in verhouding zien, voor een objectief standpunt?’

Van den Bemd schrijft nauwkeurig en de plot wordt aan de hand van korte hoofdstukken gedetailleerd maar traag uiteengezet. Onder de oppervlakte borrelt het hevig, en vanaf de eerste bladzijde voel je dat deze psychologische roman afstevent op een tragisch lot.

Na de val is verrassend en beklemmend

De slepende weg naar de ontknoping en de rijke, suggestieve beschrijvingen moeten de lezer liggen. Van den Bemd laat veel informatie weg, en in combinatie met een behoorlijk aantal personages, dwingt het boek tot aandachtig lezen. Samen met Sofie is het zoeken en puzzelen. De personages blijven in Na de val wat op afstand alsof ook het lezerspubliek gedwongen een objectief standpunt in moet nemen. Alle vragen die gedurende de plot opkomen, worden aan het eind zorgvuldig beantwoord. Op die manier zet de slotscène de verhoudingen rondom Sofies familie op verrassende wijze in perspectief. Met ieder stapje op de traptrede zindert deze psychologische roman nog even na, de lezer achterlatend met een beklemmend gevoel over de duistere kanten van de mens.


📖 Ook lezen? Koop hier Na de val of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Na de val
4
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.