Monterosso mon amour (Boekenweekgeschenk 2022): kopje-onder in de golven van een eerste liefde

14 april 2022
Leestijd: 3 min.
,
monterosso-mon-amour-ilja-leonard-pfeijffer-bw22_header

Titel: Monterosso mon amour
Auteur:
Ilja Leonard Pfeijffer
Uitgeverij:
Stichting CPNB
Genre:
Kort verhaal
Bladzijdes:
96
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-90-596-5878-3

Ilja Leonard Pfeijffer, auteur van lijvige romans zoals Grand Hotel Europa, schrijft dit jaar het 96 pagina’s lange Boekenweekgeschenk van 2022. De lezer kruipt in Monterosso mon amour in het hoofd van Carmen die bij de Openbare Bibliotheek van een middelgrote gemeente werkt. De Boekenweek komt eraan, en Carmen doet er alles aan om de vermaarde schrijver Ilja Leonard Pfeijffer in haar bieb uit te nodigen voor een lezing en aansluitende signeersessie. Carmen is een literatuurliefhebber die zelfs van poëzie zegt te houden, maar dit, als het er dan toch op aankomt, te weinig leest. Haar lichtelijk teleurstellende leven als (kinderloze) vrouw van een matige ex-diplomaat die voornamelijk non-fictie verteert, drinkt en leest ze weg met glazen sherry en stapels romans.

Gewapend met Thomas Manns De dood in Venetië

In haar wilde studententijd was Carmen samen met een vriendin eigenaar van een feministische boekhandel. Deze boekendroom gaf ze op omwille van de carrière van haar man. Ze reisde de wereld rond, zonder daadwerkelijk veel van de wereld te zien. Wanneer Pfeijffer het tijdens zijn lezing over Italië – het land waar hij woont – heeft, dwalen Carmens gedachten af naar de zomer in het zonovergoten Monterosso waar ze haar eerste liefde Antonio ontmoette. Nu ze de middelbare leeftijd heeft bereikt, heeft Carmen ‘steeds minder zin om de dingen anders te zeggen dan ze zijn’. Ze besluit haar hart te volgen en haar verlangen naar avontuur te stillen. Gewapend met De dood in Venetië van Thomas Mann, reist ze alleen af naar het schilderachtige Cinque Terre waar decennia geleden ‘Antonio glom als een bronzen beeld op zijn sokkel toen hij uit het schuim van de zee op de hoge rots geklauterd was.’

Kunst, cultuur en menselijk contact in Monterosso mon amour

Monterosso mon amour volgt vanuit een piepkleine B&B Carmens gedurfde zoektocht naar haar eerste liefde Antonio. Ze wordt hierbij gesteund door gastvrouw Tiziana en de jongen Oronzo. Pfeijffers rijke beschrijvingen van het bloemrijke Italiaanse kustplaatsje vullen de novelle. Carmen wordt als personage mondjesmaat als stereotype neergezet dat herkenning zal oproepen. Pfeijffer staat daarnaast terecht stil bij het vele werk dat organisatoren in het literaire veld verzetten om culturele evenementen gesmeerd te laten verlopen, en waarvoor erkenning vaak uitblijft. De plot leest als een mooi afgerond geheel, waarin levensvragen, zelfspot en subtiele humor worden afgewisseld. Op slimme wijze weet Pfeijffer de lezer terug te voeren naar de start van de coronacrisis; de periode die uitwees hoe belangrijk kunst en cultuur, maar bovenal menselijk contact is.

Monterosso mon amour is het Boekenweekgeschenk van 2022. Je krijgt het boekje gratis bij aankoop van minimaal € 15 aan Nederlandstalige boeken.


📖 Ook lezen? Koop hier Monterosso mon amour of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Monterosso mon amour (Boekenweekgeschenk 2022)
4
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.