Watership Down: konijnenkolonie is het haasje in maatschappelijk relevante animatieserie

18 april 2022
Leestijd: 3 min.
,
Een konijnenleven gaat niet over rozen.
watership-down-netflix_header

Een van de bekendste klassiekers is Watership Down (in het Nederlands bekend als Waterschapsheuvel) van Richard Adams. Het antropomorfische verhaal uit de jaren 70 van de vorige eeuw staat bekend om de bloederige plot die vertelt over het wel een wee van een kolonie konijnen op het Britse platteland. Politieke en filosofische allegorieën decoreren de fabel. Hoewel het boek al enkele malen verwerkt is tot tv-adaptatie, sloeg streamingdienst Netflix in 2018 de handen ineen met de Engelse publieke omroep BBC. In slechts vier afleveringen hopt de kijker in deze nieuwste remake mee met konijnenbroertjes Hazel (James McAvoy) en Fiver (Nicholas Hoult). Tijdens hun avontuur loopt de zoektocht naar een nieuw thuis als een rode draad door de plot. Deze thematiek sprak decennia geleden al een groot publiek aan. Ook in het huidige tijdsbeeld blijft het verlangen naar een veilige thuishaven relevanter dan ooit.

Fivers visioenen

Wanneer Fiver een visioen krijgt waarin hij ziet dat het heuvelgebied waar hij met zijn kolonie woont door mensen zal worden vernietigd, besluit hij samen met Hazel op zoek te gaan naar een nieuwe woonplaats. Ze krijgen steun van vechtersbaas Bigwig (John Boyega) en gaan met een groepje waaghalzen op pad. De konijnen hebben in Watership Down een eigen geloofsovertuiging en taal bedacht. Zo eren ze de god Frith die konijnen lange oren en sterke poten heeft gegeven om ze enigszins weerbaar te maken tegen talloze vijanden – elil genoemd. Er is echter één vijand waar konijnen, evenals het hele dierenrijk, onmogelijk tegen zijn opgewassen: de mens. Fiver adviseert zijn kolonie om een gebied te zoeken dat hen in staat stelt om alle vijanden in het vizier te houden. Maar het realiseren van dit verlangen is niet zonder gevaren.

Watership Down is nog altijd maatschappelijk relevant

Het leven van konijnen zit sowieso boordevol gevaren, en dit wordt in Watership Down goed duidelijk. Klauwende en pikkende vogels, sluipende katten, waakzame mensen en kwijlende honden passeren de revue. De animatie ziet er zeer gelikt uit wanneer ieder afzonderlijk haartje van een konijnenvacht meedanst op de bries. De ansichtkaart-achtige Britse grasheuvels excelleren tevens in de details, zoals glinsterende waterspetters en natuurlijke lichtinvallen. Daarnaast blinkt de serie uit in het handjevol slow motion scènes: tijdens de regenvlucht van de Schotse meeuw Kehaar (Peter Capaldi) spatten de regendruppels bijvoorbeeld prachtig uit elkaar. Maar wanneer wordt uitgezoomd, transformeert de kwaliteit in Watership Down jammer genoeg tot die van scènes uit een matige videogame. De plot, die wel trouw blijft aan het boek, meandert behoorlijk. Het verhaal moet het hebben van sentimentele subplots. Zoals de opbloeiende liefde tussen Hazel en Clover (Gemma Arterton), de dreiging van vijanden evenals rivaliserende konijnenkolonies, en talloze wrede wendingen die bij de kijker gegarandeerd de vecht-of-vluchtreactie activeert. Watership Down beschikt bovendien over een sterrencast aan stemacteurs die samen met de maatschappelijk relevante verhaallijn veel goedmaakt.


Heb je zin in nog meer konijnenavonturen? Lees mijn filmrecensie van Hop.

Schaf Watership Down hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Watership Down (2018)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
2.5

Samenvatting

In de nieuwste remake van Richard Adams klassieker Watership Down, sloeg Netflix in 2018 de handen ineen met de Britse BBC. De plot neemt de kijker mee naar een konijnenkolonie op het platteland die bedreigd wordt door mensen. Konijn Fiver heeft visioenen over het gevaar dat dreigt. Samen met Hazel, Bigwig en andere waaghalzen gaat hij op pad om een nieuwe woonplaats te vinden. Het antropomorfische Watership Down zit ook in deze nieuwste serie vol politieke en filosofische allegorieën, en een duidelijke moraal. De animatie is prachtig in de details, maar uitgezoomd schokkerig. De spannende plot, sentimentele scènes en een sterrencast aan stemacteurs maken daarentegen een hoop goed.

Watership Down is te zien op Netflix.

Productie: Noam Murro | Voice Cast: James McAvoy, Nicholas Hoult, Gemma Arterton, e.a. | Scenario: Richard Adams, Tom Bidwell, e.a. | Duur: 4 afl. van 50 min. | Genre: Animation, Action, Adventure | Jaar: 2018

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.