Heartstopper: schattige coming-of-age serie laat je (queer) hart smelten

1 september 2022
Leestijd: 3 min.
,
You had me at ‘hi’.
heartstopper-netflix_header

Wanneer je ‘anders’ bent dan de rest, stuit je vaak op weerstand van buitenaf. Coming-of-age serie Heartstopper op Netflix maakt hierin geen uitzondering. Charlie Spring is bijna vijftien. Hij zit op een typisch Britse jongensschool en is al een tijdje uit de kast. Hij wordt gepest door enkele jongens uit het rugbyteam en houdt er een toxische relatie op na met schoolgenoot Ben. Wanneer Charlie zijn oog laat vallen op Nick Nelson, de sterspeler van het rugbyteam, bloeien gevoelens in hem op. Ondanks het feit dat de twee tegenpolen zijn, ontdekken ze dat ze het heel goed met elkaar kunnen vinden. Nick begint te twijfelen of hij wel zo hetero is als hij dacht. En Charlie ervaart hoe het is om geaccepteerd te worden om wie hij werkelijk is.

Sympathieke personages

Tienerserie Heartstopper baseert zich op de gelijknamige Webtoon series en graphic novels van Alice Oseman. De serie hanteert een dunne lijn tussen de hoofdpersonen die hun eigen identiteit ontdekken en de buitenwereld die dit afkeurt. Naast Nick en Charlie volgt Heartstopper Tara en Darcy die in het geheim een stel zijn. Tot slot staan Elle en Tao centraal. Elle is vanwege transfobische pesterijen naar de meisjesschool van Tara en Darcy geswitcht. Filmliefhebber Tao voelt zich sindsdien erg eenzaam. Als Charlie steeds meer tijd met Nick spendeert, loopt dit uit op een ruzie die hun vriendschap op het spel zet. Heartstopper zit vol sympathieke personages waardoor de serie niet alleen (jonge) queer kijkers, maar een breed publiek weet aan te spreken. Het acteerwerk voelt puur, schattig en af en toe wat ongemakkelijk (‘hi’). Maar dit laatste past dan wel weer perfect bij het leven op de middelbare school en een eerste liefde.

Tienerserie Heartstopper voelt als een veilige cocon

Heartstopper gaat af en toe best de diepte in aan de hand van coming-of-age thema’s zoals groepsdruk, pesten, angsten en jezelf ontdekken. Toch is de sfeer vooral erg positief en luchtig. De plot laat zien hoe hartverwarmend vriendschappen kunnen zijn. En dat de zoektocht naar jezelf twijfels brengt, maar dat je die met de steun van familie en vrienden kunt overwinnen. Queer zijn wordt daarnaast zonder problemen neergezet en de hoofdpersonages gaan respectvol met elkaar om. Hierdoor voelt de serie op bijna therapeutische wijze aan als een veilige cocon. Ze laat daarbij goed zien dat het oké is om niet aan ‘de norm’ te voldoen. De mening van anderen is ook gewoon maar precies dat: een mening. Heartstopper volgt in grote lijnen de graphic novels. Osemans tekenhand zie je terug in de subtiele cartoonachtige animaties, zoals ruisende bladeren en knetterende explosies wanneer de vonken ervanaf spatten. Heartstopper is een schattige coming-of-age serie die je (queer) hart doet smelten.


Schaf het eerste deel van de graphic novel Heartstopper hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Heartstopper (2022)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
5

Samenvatting

Heartstopper volgt de bijna vijftienjarige Charlie Spring die, sinds hij op school uit de kast is gekomen, wordt gepest. Wanneer hij Nick Nelson, de ster van het rugbyteam, ontmoet, blijken de twee jongens het heel goed met elkaar te kunnen vinden. Nick begint te twijfelen aan zijn geaardheid en Charlie voelt zich voor het eerst écht begrepen. Heartstopper baseert zich op de succesvolle graphic novels van Alice Oseman. Naast Nick en Charlie spelen Tao en Elle en het koppel Tara en Darcy een rol. Heartstopper gaat af en toe best de diepte in aan de hand van bekende coming-of-age problematiek. Uiteindelijk overwint de positieve luchtige sfeer, en is Heartstopper vooral een schattige serie die je (queer) hart doet smelten.

Heartstopper is te zien op Netflix.

Regie & Productie: Euros Lyn, Iain Canning, e.a. | Cast: Joe Locke, Kit Connor, Corinna Brown, e.a. | Scenario: Alice Oseman | Duur: 8 x 30 min. | Genre: Drama, Romance | Jaar: 2022

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.