Confrontaties: krachtige coming-of-age roman over de impact van racisme

29 augustus 2022
Leestijd: 3 min.
, ,
confrontaties-simone-atangana-bekono_header

Titel: Confrontaties
Auteur: Simone Atangana Bekono
Uitgeverij:
Lebowski Publishers
Genre: Literatuur
Bladzijdes:
224
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-90-488-4243-8

Salomé Atabong is zestien wanneer ze in een jeugddetentiecentrum terechtkomt. Ze zou na schooltijd twee leerlingen ernstig hebben mishandeld. Om weer terug te keren in de maatschappij, krijgt Salomé gesprekken met psychologen. Daarnaast staat ze onder verscherpt toezicht van een groep begeleiders. Salomé mag inmiddels bijna naar huis, maar ziet er tegenop om zich straks weer in het dorp te vertonen. Confrontaties van Simone Atangana Bekono maakt al snel duidelijk dat Salomé tijdens haar laatste maand in de jeugdgevangenis behoorlijk moet afzien. Het contact met de andere meiden leidt bij de minste irritatie tot flinke escalatie. En wie escalatie wil voorkomen, moet iedere vorm van confrontatie vermijden, zo weet de intelligente Salomé ook wel. Maar wat als de samenleving je hele jeugd lang ongevraagd de confrontatie met jou opzoekt?

Racisme, pesten en woedeaanvallen

Een van de gedragstherapeuten in het jeugddetentiecentrum is Frits van Gestel. Hoewel Frits behulpzaam en voorkomend lijkt, kan Salomé zijn bloed wel drinken. Ze herkent hem namelijk van het tv-programma Hello Jungle waarin Nederlandse deelnemers kennismaakten met de Afrikaanse cultuur. Deze Groeten uit de Rimboe-achtige rubriek werd uitgezonden ter vermaak, maar was in essentie wel degelijk racistisch. Het is de bedoeling dat Salomé tijdens haar verblijf in de gevangenis aan zichzelf werkt. Ze moet haar fouten onder ogen komen en berouw tonen voor haar daad. Door Frits voelt Salomé zich niet begrepen. Sterker nog, hij verergert haar woedeaanvallen. De tiener krijgt daarnaast last van gruwelijke dromen en wordt overvallen door terugkerende herinneringen aan de gezinsvakantie in Kameroen, racistische uitspraken op straat en pesterijen op school.

Confrontaties werkt toe naar een onvermijdelijke clash

Confrontaties is de debuutroman van dichter Atangana Bekono. Het boek won in 2021 de Hebban Debuutprijs en werd uitgeroepen tot Beste Boek voor Jongeren. In korte hoofdstukken neemt de auteur de lezer mee in de woelige, innerlijke wereld van Salomé. Aan de hand van kleine stukjes informatie werkt de plot toe naar de beweegredenen achter haar daad. Wie of wat heeft deze puber, die van lezen en Griekse mythologie houdt, gedreven om twee leeftijdsgenoten aan te vallen? Het taalgebruik is dikwijls nogal grof, maar past wel bij de leeftijd van de hoofdpersoon. Atangana Bekono snijdt in scherpe, rauwe taal zware thema’s aan. Naast racisme spelen identiteit, (on)recht en familie belangrijke rollen in het verhaal. Volwassen worden is niet makkelijk. Maar in een samenleving waarin racisme nooit weg is, en iedereen een oordeel heeft over hoe je eruit moet zien, hoe je je moet gedragen en hoe je moet zijn, is dit extra lastig. De vraag in Confrontaties is uiteindelijk niet zozeer wát Salomé heeft gedaan, maar hoe structurele confrontaties met de maatschappij hebben geleid tot een onvermijdelijke clash.


📖 Ook lezen? Koop hier Confrontaties of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Confrontaties
4
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.