Het medaillon (De geheimen van het landhuis #1): familiegeheimen, historie en feelgood

22 augustus 2022
Leestijd: 4 min.
, ,
het-medaillon-1-guusje-de-ruiter_header

Titel: Het medaillon (De geheimen van het landhuis, Deel 1)
Auteur: Guusje de Ruiter
Uitgeverij:
LOFT Books
Genre: Feelgood, Historische Fictie
Bladzijdes:
299
Uitvoering:
e-book
ISBN:
978-90-472-0736-8
*In ruil voor een eerlijke recensie heb ik van LOFT Books een recensie-exemplaar ontvangen

Link naar mijn recensie op Hebban

Vera de Wildt is zesentwintig als haar moeder Magda na een heftig ziekbed overlijdt. Haar vriend Remco doet zijn best om haar te steunen, maar het lukt hem niet om echt mee te leven en stil te staan bij haar immense verdriet. Hij lijkt vooral oren te hebben naar de kans om samen met Vera Magda’s oude appartement te betrekken. Op haar moeders uitvaart ontmoet Vera Nico die zegt dat hij haar oom is. Van hem verneemt ze dat haar moeder is geadopteerd. Als baby zou Magda samen met een kostbare medaillon in een mooie doek gewikkeld zijn, waarna ze in het gezin van Nico is opgenomen. De geheimen stapelen zich op wanneer Vera beseft dat haar moeder weinig over haar verleden losliet. De informatie van oom Nico vormt in Het medaillon van Guusje de Ruiter dan ook de start van Vera’s mysterieuze zoektocht naar de echte familie van haar moeder. 

Twee verhaallijnen en een complex mysterie

Het medaillon is de debuutroman van De Ruiter, en het is tevens het eerste deel in de reeks De geheimen van het landhuis. Het boek wisselt twee verhaallijnen met elkaar af. In het heden worstelt Vera met de dood van haar moeder en ontrafelt ze een complex familiemysterie. Door middel van de foto in het medaillon, komt Vera op het spoor van de Haarlemse adellijke familie Hoogheemstra – Van Santen tot Evenaer. Vera probeert contact met deze familie te zoeken, maar stuit op een hoop afstandelijkheid. Wat is de link tussen deze invloedrijke familie en de foto in haar moeders medaillon? In de tweede verhaallijn keert de lezer terug naar de jaren 50 van de vorige eeuw. Aagje is op weg naar een imposant landhuis waar ze via haar tante als hulp in de huishouding kan werken. Als jonge vrouw uit het oosten van het land is het lastig om in de Randstad haar draai te vinden. Gelukkig mag ze rekenen op de steun van collega Greet die altijd zo aardig tegen haar is. Gaandeweg het verhaal raakt Aagje verstrikt in de verwachtingen van de mensen om haar heen en de obstakels die het leven opwerpt.

Treffend en sfeervol

De Ruiter werkt als geschiedenisdocent. De wisseling tussen heden en verleden weet ze in Het medaillon treffend en sfeervol te beschrijven. De personages zijn divers en krijgen met geloofwaardige worstelingen te maken. Hoewel Het medaillon aangrijpende gebeurtenissen bevat, overheersen uiteindelijk de hartverwarmende momenten. Zo heeft Vera goede vriendinnen om zich heen die oprecht voor haar klaarstaan. Ook Aagje heeft mensen waar ze op kan bouwen, ondanks het feit dat ze dikwijls voor moeilijke keuzes komt te staan. Gaandeweg haar zoektocht ontdekt Vera documenten en brieven van haar familieleden. Hoewel ze graag wil weten welke boodschappen ze herbergen, vraagt ze zich toch af:

‘Schond ook zij het briefgeheim niet door deze blaadjes tevoorschijn te halen en te lezen? Moesten deze woorden niet blijven waar ze waren: in het verleden? Gericht aan de persoon voor wie ze waren bedoeld?’

Feelgood, historie en familiegeheimen in Het medaillon

Vera’s twijfels en overpeinzingen zorgen ervoor dat haar zoektocht naar de geheimen van haar familie voor de lezer tot leven komt. Richting het einde gaan de gebeurtenissen in Het medaillon snel, maar het lukt De Ruiter wel om de verhaallijnen mooi samen te laten komen. De plotwendingen weten daarnaast te verrassen. Hoe de verhoudingen tussen de personages werkelijk in elkaar steken is iets wat je niet ziet aankomen. Door de voelbare spanning tijdens het ontrafelen van de geheimen, blijft het boek tot de laatste bladzijde spannend. Het open einde zorgt er bovendien voor dat je wil weten hoe dit verhaal verdergaat in het volgende deel. Het medaillon is een intrigerend feelgoodverhaal met historische elementen, en een meeslepend plot die goed duidelijk maakt hoe familiegeheimen nog generatieslang kunnen doorwerken.


📖 Ook lezen? Koop hier Het medaillon (De geheimen van het landhuis #1) of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Het medaillon (De geheimen van het landhuis #1)
4
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.