De verborgen apotheek: vergif en vergiffenis in historische feelgoodroman

18 augustus 2022
Leestijd: 3 min.
, ,
sarah-penner-de-verborgen-apotheek_header

Titel: De verborgen apotheek
Originele titel: The Lost Apothecary
Auteur: Sarah Penner
Uitgeverij:
HarperCollins
Vertaling: Mieke Trouw
Genre:
Feelgood, Historische Fictie
Bladzijdes:
320
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-94-027-0713-7

Sarah Penner zoomt in De verborgen apotheek in op het leven van drie vrouwen. Zo volgt de lezer in het heden Caroline Parcewell. Zij heeft haar academische carrière als historicus opgegeven zodat haar man James zijn ambities kon waarmaken. Nu ze een traditioneel huisje-boompje-beestje bestaan leidt, probeert ze hier het beste van te maken. Want dit is toch alles wat ze wilde: een man, een simpel baantje in het bedrijf van haar ouders en wellicht binnenkort een baby? Vlak voor hun tiende trouwdag ontdekt Caroline dat James niet zo loyaal aan haar is als ze dacht. Ze besluit de reis die ze samen naar Londen hadden geboekt, alsnog te maken – maar dan in haar eentje. Carolines verhaallijn maakt plaats voor het leven van Nella Clavinger en Eliza Fanning in het achttiende-eeuwse Londen. Hier runt Nella in 1791 een apotheek. Als geheime bijverdienste maakt ze op aanvraag vergif voor vrouwen die wraak willen nemen op hun man. Eliza is haar eerste minderjarige klant.

Onopgeloste apothekersmoorden

In Londen probeert Caroline het overspel van James een plek te geven. Op een avond komt ze in contact met rivierjutter Alf. Hij raadt haar aan om een keer mee te lopen met een groep rivierjutters. Rond de Theems liggen genoeg kleine schatten verborgen. Carolines geschiedenishart begint sneller te kloppen bij de gedachte een mooie vondst te doen, en ze stemt in om zich aan te sluiten bij de rivierjutters. Terwijl ze rondstruint langs de Theems, neemt Penner de lezer weer mee terug in de tijd. Nella en de twaalfjarige Eliza groeien dichter naar elkaar toe. Eliza gaat voor veertiger Nella steeds meer voelen als de dochter die ze nooit heeft gehad. Eliza krijgt steeds meer interesse in het werk in de apotheek. Wanneer de agenten Nella als gifmengster dreigen te ontmaskeren, moet Nella alles op alles stellen om Eliza buiten schot te houden. In het heden vindt Caroline in de rivierbedding een fiool, een glazen medicijnflesje. Alf stuurt haar door naar Gaynor, een onderzoekster die in de British Library werkt. Gaandeweg ontdekt Caroline dat het geheimzinnige flesje verband houdt met enkele tweehonderd jaar oude – onopgeloste – apothekersmoorden.

De verborgen apotheek is een historische feelgoodroman met duister randje

De verborgen apotheek is het internationale bestsellerdebuut van Penner. Penner schrijft vlot en weet het achttiende-eeuwse London met sfeervolle beschrijvingen tot leven te wekken. De verhaallijnen lopen soepel in elkaar over, en raken gaandeweg sterk en overtuigend vervlochten. Penner stipt in haar historische roman belangrijke thema’s aan zoals helen na ontrouw, kiezen voor jezelf en het najagen van je dromen. De hoofdpersonages worden genoeg uitgediept, waardoor ze duidelijk een ontwikkeling doormaken. Er wordt ruime aandacht besteed aan de positie van vrouwen en hun worstelingen in het heden en verleden. De schrijfstijl voelt hier en daar te luchtig voor de zwaarte die in het verhaal hangt. Hierdoor botst het feelgoodkarakter nogal eens met de serieuze onderwerpen die worden besproken. Aan de andere kant maakt De verborgen apotheek wezenlijke thema’s op deze manier toegankelijk voor een breder lezerspubliek. Carolines research is een leuke bijkomstigheid, evenals het inkijkje in Nella’s gifapothekersboekje aan het eind. De verborgen apotheek is een vlotte historische feelgoodroman met een duister randje.


📖 Ook lezen? Koop hier De verborgen apotheek hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: De verborgen apotheek
4
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.