Blogmas: The Polar Express is een magisch kerstsprookje met boodschap

26 december 2016
Leestijd: 4 min.
The Polar Express is een magisch kerstsprookje.
the-polar-express-movie_header

Een speciale post vandaag want het is Tweede Kerstdag! Eén van mijn favoriete kerstfilms is The Polar Express (2004). In deze post vertel ik daar meer over. Lees je gezellig mee?

De Polar Express arriveert

Op kerstavond ligt een jongen (zijn naam blijft onbenoemd) in zijn bed te luisteren naar het geluid van een stoomtrein die dichterbij komt. Terwijl het geluid langzaam nadert, piekert hij over de vraag of de kerstman wel bestaat. In zijn encyclopedie vindt hij genoeg bewijs dat dit niet zo is. De trein stopt voor zijn huis en door de kille winternacht hoort hij iemand roepen. De jongen staat op en ziet door het raam de conducteur van de trein naar hem zwaaien. De trein blijkt de Polar Express te zijn. Het voertuig is op weg naar de Noordpool en de jongen wordt verzocht in te stappen. In de trein raakt hij bevriend met een paar andere kinderen; een meisje, een betweterige jongen en de eenzame Billy. De kinderen gaan een avontuurlijke rit tegemoet en al snel rijst de vraag of de trein wel op tijd in Noordpoolstad zal aankomen om de overhandiging van het eerste kerstcadeau bij te wonen. Zullen ze het redden?

Sprookjesachtige film met spookachtige ondertoon

The Polar Express is geregisseerd door Robert Zemeckis. Het is een sprookjesachtige film met een sluimerende, spookachtige ondertoon. De personages zijn een mix tussen liveaction en animatie, waardoor ze niet alleen realistisch overkomen, maar ook enigszins unheimlich aandoen. A Christmas Carol (2009), een latere kerstfilm van de hand van Robert Zemeckis, weet hetzelfde effect te bewerkstelligen. De film wisselt spannende scènes af met musicalachtige nummers en kalme, gedetailleerde shots. Zo verandert de treinreis in een soort rollercoaster ride en zien we vervolgens een treinkaartje dat hulpeloos door de besneeuwde winterse lucht wervelt.

Een belangrijke les

Al snel wordt duidelijk dat de kinderen niet zomaar aan boord van de trein zijn gehaald. Ze zijn in de Polar Express om een belangrijke les te leren. Deze les wordt hen in stapjes geleerd. De jongen ontmoet op het dak van de trein een mysterieuze zwerver en in een coupé vol speelgoed komt hij oog in oog te staan met (een speelgoed) Ebenezer Scrooge. Allebei de personages hebben raadselachtige boodschappen voor hem. Ondanks deze griezelige ondertoon bevat de film ook humor dankzij Steamer en Smokey, de klunzige bestuurders van de stoomtrein.

The Polar Express is vermakelijk voor jong en oud

The Polar Express weet de sprookjesachtige verhaallijn slim door de diepere lagen heen te weven. De kerstman wordt niet neergezet als een vrolijke, dikke man maar als een soort onaantastbare, stralende afgod die, samen met zijn leger aan mechanische elfjes, de taak om alle pakjes in één nacht te bezorgen heel serieus neemt. De oorverdovende stilte snijdt door de lucht wanneer de jongen de belletjes aan de arrenslee niet kan horen. Het pijnlijke bewijs dat zijn kinderlijke geloof plaats heeft gemaakt voor het wantrouwen dat hem met de jaren nog zo gewoon zal worden. Door deze donkere details is The Polar Express ook een vermakelijke film voor volwassenen. Dat een ritje met de Polar Express niet zo’n slecht idee is, zal de kijker spoedig ondervinden wanneer er op het eind nog één vraag rest. Namelijk, welk woord er in zijn of haar eigen kaartje zou zijn geponst.


Lees hier mijn Blogmas van 2017.

Eindoordeel: The Polar Express (2004)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4.3

Samenvatting

The Polar Express is een sprookjesachtige film met een sluimerende, spookachtige ondertoon. De personages zijn een mix tussen real-life en animatie wat zorgt voor een unheimliche sfeer. De film wisselt spannende scènes af met musicalachtige nummers en kalme, gedetailleerde shots. Door de donkere details is The Polar Express een vermakelijke kerstfilm voor jong en oud.

https://youtube.com/watch?v=TQhRqtt-Fpo%3Frel%3D0

Productie: Robert Zemeckis | Voice cast: Tom Hanks, Nona Gaye, Peter Scolari, e.a. | Scenario: Chris van Allsburg, Robert Zemeckis, e.a. | Duur: 100 min. | Genre: Animation, Adventure, Family | Jaar: 2004

Heb jij The Polar Express gezien? 🙂

Eline
Volg mij op:

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Een reactie

  • Marcia 1 januari 2017op13:33

    Deze kerst heb ik The Polar Express niet gezien, maar wie weet volgend jaar 😉 het blijft immers een heerlijke film!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.