Blogmas: Rise of the Guardians

25 december 2017

Rise of the Guardians

Het is weer Kerst, dus vandaag staat de post ook in het teken van deze feestdagen. Als je kleine nichtjes/neefjes/broertjes/zusjes hebt, weet je vast wel dat ze zich, naarmate de dag vordert, gaan vervelen. En wat is er dan een betere oplossing tegen de sleur dan een film zoals Rise of the Guardians (2012) opzetten? (De betere oplossing is natuurlijk buiten een sneeuwpop maken, sleeën, en een sneeuwballengevecht houden, maar oh ja er ligt hier met kerst nooit sneeuw).

Beschermer Jack Frost

Op een dag worden de Kerstman (Alec Baldwin), Paashaas (Hugh Jackman), Tandenfee (Isla Fisher) en Klaas Vaak bij elkaar geroepen. Deze legendarische personages worden ook wel ‘beschermers’ genoemd en ze mogen een nieuw lid tot beschermer benoemen. Met zijn allen bewaken zij het geloof dat kinderen in hun bestaan hebben. Dit geloof wordt afgebeeld als miljoenen lichtpuntjes op een reusachtige globe. De nieuwste beschermer die zich bij de legendes mag voegen is Jack Frost (Chris Pine), de jongen die zorgt voor ijsvrij en sneeuwpret. Iemand die we hier in Nederland ook wel goed kunnen gebruiken dus.

Pitch Black gooit roet in het eten

Er is alleen één probleem: de kinderen geloven niet meer in Jack Frost. En Jack weet niets over zijn verleden en heeft daardoor geen idee wat zijn ware kracht is – zijn kern waarmee hij kinderen kan overtuigen in hem te geloven. En dan is er nog Pitch Black (Jude Law), de Boeman, die sinds het einde van de Middeleeuwen geen invloed meer op mensen heeft. Hij vindt dat angst de mensen weer moet teisteren zodat er opnieuw in hem wordt geloofd.

Nu de beschermers met zijn vijven zijn, besluit Pitch zijn duistere krachten op de aarde los te laten. Langzaamaan verdwijnen de dromen en het geloof van de kinderen in de legendarische beschermers. Er heerst enkel nog angst en wantrouwen. De vijf beschermers vertrekken met de magische slee van de Kerstman naar de aarde om Pitch voor eens en voor altijd uit te schakelen.

Legendarische humor, adembenemende animatie en een vleugje coming-of-age

Rise of the Guardians is gebaseerd op de boekenserie The Guardians of Childhood van William Joyce en de korte film The Man in the Moon van Reel FX Creative Studios. De film is een creatie van Dreamworks, dus dat belooft veel droge humor tussen de verhaallijn door. Dat blijkt wel uit de ruige Kerstman die zijn armen vol heeft getatoeëerd met zijn eigen leuzen, de sarcastische opmerkingen van de Paashaas en de zwijgzame Klaas Vaak die met zijn slaapzand tevergeefs pictogrammen boven zijn hoofd vormt om te communiceren. Het leuke aan deze film is dat het verhaal draait om een legende die doorgaans op de achtergrond blijft: Jack Frost, een puber die zoekt naar zijn eigen identiteit en de stukjes uit zijn verleden bij elkaar puzzelt.

In de strijd van de vijf legendes om Pitch te stoppen, valt ook op dat de animatie van deze film erg goed is. Klaas Vaak springt hier met zijn glinsterende slaapzand vooral uit de verf. Ook Pitch, die met zijn verschijning doet denken aan de Griekse god Hades, maakt gebruikt van zwart zand waarmee hij glinsterende, gevleugelde paarden op de aarde afstuurt die geweldig zijn geanimeerd. De prachtige beelden worden begeleid door de sprookjesachtige soundtrack van Alexandre Desplat.

Rise of the Guardians

Rise of the Guardians : een magische film voor tijdens de feestdagen

Rise of the Guardians is een magische film waarin verschillende bekende en minder bekende legendarische figuren strijden om het geloof van de kinderen. Het verhaal is grappig, de verhaallijnen wisselen elkaar in rap tempo af en de film bevat genoeg emotionele scènes. Een vermakelijke film voor kinderen, maar ook volwassenen laten zich graag even onderdompelen in deze fantastische wereld van vroeger waarin je als kind wist dat alles nog mogelijk is. Kortom, een uitstekende film voor tijdens de kerstdagen.

Eindoordeel: Rise of the Guardians (2012)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4.3

Regie: Peter Ramsay | VoiceCast: Chris Pine, Isla Fisher, Alec Baldwin  | Scenario: William Joyce, David Lindsay-Abaire | Genre: Animation, Adventure, Family | Jaar: 2012

Meer kijk- en leesvoer voor tijdens de feestdagen:

Geef een reactie op dit artikel

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
Abonneren op
%d bloggers liken dit: