Wrap Up: Top Tien 2016

22 december 2016
Leestijd: 10 min.
,

Het einde van het jaar nadert en in 2016 heb ik een mooie stapel boeken gelezen. Ik deed dit jaar mee met de Goodreads Reading Challenge en ik ben als recensent bij Hebban aan de slag gegaan. Dit resulteerde in een flinke stapel boeken. Van de zomer las ik bovendien de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2016 omdat ik in de jury zat. Maar van welke boeken was ik na het lezen onder de indruk? Kortom: welke boeken hebben een plaats gekregen in mijn Top Tien van 2016? 🙂

Top Tien 2016

De tien boeken die ik voor dit jaar heb geselecteerd voor mijn Top Tien 2016 zijn denk ik een mooie mix geworden van literaire en psychologische romans, Young Adult en historische fictie. Daarnaast bevat mijn Top Tien boeken die mijn jaar hebben gekleurd. Bijvoorbeeld het eerste recensie-exemplaar dat ik ontving, gesigneerde boeken en een boek waar ik het manuscript van heb mogen lezen.

1. Lize Spit – Het smeltRECENSIE

Wat als je wraak kunt nemen op een heel dorp?

In Eva’s geboortejaar worden in het kleine Vlaamse Bovenmeer slechts twee andere kinderen geboren, allebei jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen maar het beste van, tot de pubertijd aanbreekt. Opeens ontstaan er andere verhoudingen. De jongens bedenken wrede plannen en de bedeesde Eva kan hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Die keuze is geen keuze

Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand loopt, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt.

Uitgeverij: Das Mag | Bladzijdes: 480 | ISBN: 978-90-824-1061-7

2. Affinity Konar – MischlingRECENSIE

Het is 1944 als de onafscheidelijke tweelingzusjes Stacha en Perle in Auschwitz aankomen. Ze zijn mischling: blond haar en bruine ogen, Arisch en Joods tegelijk. Nazidokter Mengele plaatst ze meteen in zijn experiment. Met hun zelfverzonnen taal en magische wereld proberen ze de werkelijkheid te overstijgen. Tot Perle verdwijnt. Stacha kan niet geloven dat Perle dood is. Na de bevrijding trekt ze met een jongen uit het kamp, die ook zijn tweelingbroer verloor, door het verwoeste Polen op zoek naar Perle. Een tocht vol hoop en gevaar, gedreven door wraak: ze willen ook Mengele vinden… In een onthutste wereld gaan ze op zoek naar hun toekomst.

Uitgeverij: Signatuur | Bladzijdes: 365 | ISBN: 978-90-5672-568-6

3. Jennifer Niven – All the Bright Places

Theodore Finch is fascinated by death, and he constantly thinks of ways he might kill himself. But each time, something good, no matter how small, stops him.

Violet Markey lives for the future, counting the days until graduation, when she can escape her Indiana town and her aching grief in the wake of her sister’s recent death.

When Finch and Violet meet on the ledge of the bell tower at school, it’s unclear who saves whom. And when they pair up on a project to discover the ‘natural wonders’ of their state, both Finch and Violet make more important discoveries: It’s only with Violet that Finch can be himself – a weird, funny, live-out-loud guy who’s not such a freak after all. And it’s only with Finch that Violet can forget to count away the days and start living them. But as Violet’s world grows, Finch’s begins to shrink. How far will Violet go to save the boy she has come to love?

Uitgeverij: Penguin | Bladzijdes: 432 | ISBN: 978-03-8575-588-7

Schaf All the Bright Places aan via Libris.

4. Takashi Hiraide – De katRECENSIE

Een jong echtpaar – beiden schrijver en redacteur – woont in een eenvoudig huis in een van Tokio’s lommerrijke buurten. Ze zijn tevreden met hun leven, maar hun gesprekken raken langzaam verstomd. Tot op een dag een kat onverwacht hun keuken binnenwandelt. Het dier maakt er al snel een gewoonte van bij hen langs te komen, geholpen door het comfortabele mandje en het eten dat ze voor haar neerzetten. Gaandeweg ontspinnen zich weer gesprekken tussen de twee geliefden, eerst alleen over de kat en haar grappige gewoontes, maar allengs vult hun leven zich weer met kleur en vreugde, verwondering en schoonheid.

Uitgeverij: Meulenhoff | Bladzijdes: 156 | ISBN: 978-90-290-9125-1

5. Stephen Chbosky – The Perks of Being a WallflowerRECENSIE

Charlie’s not the biggest geek in high school, but he’s by no means popular. Shy, introspective, intelligent, yet socially awkward, Charlie is a wallflower, standing on the threshold of his life whilst watching everyone else live theirs.
As Charlie tries to navigate his way through uncharted territory – the world of first dates and mix tapes, family dramas and new friends – he realizes that he can’t stay on the sidelines forever. There comes a time when you have to see what life looks like from the dance floor.

Uitgeverij: Simon & Schuster | Bladzijdes: 231  | ISBN: 978-1-4711-1614-8

6. Matthijs Eijgelshoven – Retour CalypsoRECENSIE

Als Suzy na tien jaar terugkeert naar het eiland waar ze opgroeide om haar ernstig zieke vader te helpen komen herinneringen boven. Herinneringen aan een jeugd op een zonovergoten eiland – overschaduwd door de afwezigheid van haar moeder – en aan een minnaar die meer vroeg dan zij kon geven. De lezer moet net als Suzy de vraag onder ogen zien of wat wij ons herinneren wel echt zo gebeurd is. In welke mate kun je jezelf verdedigen tegen je eigen bestaan, en welke prijs betaal je voor het sturen van je geest? Matthijs Eijgelshoven overtuigt met zijn literaire debuut Retour Calypso.

Uitgever: Ambo|Anthos | Bladzijdes: 218 | ISBN: 978-90-263-3402-3

7. Rainbow Rowell – Eleanor & ParkRECENSIE

Bono met his wife in high school, Park says.
So did Jerry Lee Lewis, Eleanor answers.
I’m not kidding, he says.
You should be, she says, we’re 16.
What about Romeo and Juliet?
Shallow, confused, then dead.
I love you, Park says.
Wherefore art thou, Eleanor answers.
I’m not kidding, he says.
You should be.

Set over the course of one school year in 1986, this is the story of two star-crossed misfits – smart enough to know that first love almost never lasts, but brave and desperate enough to try. When Eleanor meets Park, you’ll remember your own first love – and just how hard it pulled you under.

Uitgeverij: Macmillan | Bladzijdes: 328  | ISBN: 978-12-500-5399-2

8. Céline Linssen – De beste dagen van ons levenRECENSIE

Met een stropdas, een colbert en een rieten koffer achter op de fiets gaan ze op weg. Vijf jonge mannen die op school een hechte band hadden en nu vol opwinding een nieuw leven tegemoet rijden. Er zijn maar weinig zaken waarover ze niet met veel plezier van mening verschillen, behalve dat deze dagen de beste van hun leven zijn.

Tot die ene raadselachtige en noodlottige ontmoeting. Die brengt meer teweeg dan de Duitsers die kort daarop het land zullen binnenvallen.

Terwijl Nederland bevochten, bezet en bevrijd wordt, worstelen de vijf mannen met hun eigen demonen. Scherp, maar niet zonder mededogen schetst Céline Linssen hoe ze het leven door hun vingers laten glippen.

Uitgeverij: Atlas Contact | Bladzijdes: 303 | ISBN: 978-90-254-4702-1

9. Carly Wijs – Het twijfelexperimentRECENSIE

Het twijfelexperiment van Carly Wijs (als actrice bekend door onder andere Divorce, Pleidooi, Oud Geld en De Vloer Op) is het lichtvoetig vertelde maar wrange verhaal van de tienjarige Vicky, die opgaat in haar fantasie en de werkelijkheid uit het oog verliest. Haar wanhopige verlangen naar een overzichtelijke wereld en een liefdevol, alledaags gezin brengt haar op een huiveringwekkende plek die ze juist uit alle macht wilde mijden.

Het twijfelexperiment is een hoogst originele en grimmige roman over een jong meisje dat met een zelfbedacht onderzoek de weerbarstige wereld hoopt te begrijpen: alles draait om de vraag wat normaal is en wat niet.

Uitgeverij: Ambo|Anthos | Bladzijdes: 229 | ISBN: 978-90-263-3296-8

10. Erik Rozing – De psychiater en het meisjeRECENSIE

Het leven van de jonge arts Edgar Simons heeft er wel eens zonniger uitgezien. Zijn vriendin heeft hem verlaten en in zijn opleiding tot psychiater staat hij onder verscherpt toezicht na een inschattingsfout met fatale gevolgen. Sindsdien valt het niet mee om zijn opleider ervan te overtuigen dat hij wel geschikt is voor het vak. Buiten zijn werk in het Huygens MC probeert hij zijn oma te steunen, die hem regelmatig met een borreltje te veel op belt om te zeggen dat ze niet meer wil leven.

Edgar is zelf niet vrij van psychische klachten – hij heeft een depressie en drinkt meer dan hij van zijn patiënten acceptabel vindt. Steeds vaker vraagt hij zich af of hij wel psychiater moet worden en waarom hij dat eigenlijk wil. Dan krijgt hij Stella in behandeling, een jonge, aantrekkelijke borderlinepatiënte met een aanstekelijk gevoel voor humor. Stella is grenzeloos en dringt steeds verder in het Edgars leven door. Zij fascineert hem, hij obsedeert haar. Hij moet haar op afstand zien te houden, maar hoe?

Uitgeverij: Meulenhoff | Bladzijdes: 441 | ISBN: 978-90-290-9089-6


Welk(e) boek(en) uit mijn Top Tien 2016 heb jij gelezen? 🙂

Eline
Volg mij op:

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Een reactie

  • Marcia 23 december 2016op11:58

    Het Smelt vond ik persoonlijk toch wat tegenvallen, maar misschien had ik door de hype eromheen gewoon te hoge verwachtingen. Van Eleanor & Park heb ik dan wel weer genoten 😀 Een heerlijk liefdesverhaal voor tussendoor!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.