Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children: lieflijke fantasyfilm met een cultrandje

6 oktober 2016
Leestijd: 4 min.
Deze verfilming van Tim Burton is... peculiar!
miss-peregrines-home-for-peculiar-children-movie_header

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children is de nieuwste dark fantasyfilm van Tim Burton. De regisseur baseerde zijn film op het gelijknamige eerste boek uit de trilogie van Ransom Riggs. Wat vond ik van deze duistere verfilming? Lees snel verder!

De vogel, de loop, 3 september

De zestienjarige Jacob (Jake) Portman (Asa Butterfield) woont met zijn ouders in Florida. Op een dag is zijn opa Abe spoorloos verdwenen. Jake gaat op pad om hem te zoeken. Al snel vindt hij zijn grootvader in een nabijgelegen bos waar allemaal gevaarlijke monsters (Hollowgasts/Hollows) rondlopen. Opmerkelijk is dat zijn opa geen ogen meer heeft. Zijn oogkassen zijn zwart en leeg terwijl hij zijn laatste woorden uitspreekt: “de vogel, de loop en 3 september.”

Raadsels in Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children

Deze gebeurtenis heeft veel impact gemaakt op Jake. Hij had een goede band met zijn opa die hem vroeger vreemde verhalen vertelde over een tehuis waar hij tijdens de oorlog zijn jeugd heeft doorgebracht. Jake voelt zich een buitenbeentje in Florida en mist zijn opa. Hij heeft geen vrienden en na het incident kan hij het maar moeilijk accepteren dat de verhalen van zijn opa slechts verzinsels zijn. Tijdens een therapiesessie besluiten Jake en zijn vader, onder aanmoediging van de psychiater, op reis te gaan naar Cairnholm, een (fictief) eiland in Wales. Volgens Abe is daar het tehuis gevestigd waar hij in zijn jeugd verbleef. Nadat Jake een oude brief van zijn opa in handen krijgt, twijfelt hij er niet aan dat zijn vreemde verhalen echt zijn. Bovendien wil hij niets liever dan de raadselachtige laatste woorden van zijn opa oplossen.

Iedereen is een beetje ‘peculiar’

Eenmaal aangekomen op het stormachtige eiland, gaat Jake op onderzoek uit. Al snel lukt het hem om het tehuis en hun eigenaardige bewoners te vinden. Wanneer hij de plek betreedt is het huis echter een ruïne omdat het tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebombardeerd door de nazi’s. Jake weet toch in contact te komen met de bewoners. Onder leiding van Miss Peregrine maakt hij vrienden met de kinderen, maar leert ook al snel dat niet iedereen te vertrouwen is en dat sommigen zelfs een beetje gevaarlijk kunnen zijn… Als het huis vervolgens wordt aangevallen door Hollows weet Jake het zeker: ook hij is peculiar. De tijd dringt terwijl Jake en de bewoners uit alle macht proberen de monsters te verslaan. Zal het hen lukken?

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children doet denken aan Edward Scissorhands

De lieflijke fantasywereld die Burton hier schept, doet met vlagen denken aan Edward Scissorhands (1990). Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children begint met een wat cultachtige jaren 80- en 90-sfeer in Florida. Al snel winnen Burtons herkenbare sombere invloeden terrein wanneer de personages zich verplaatsen naar het regenachtige Wales. Daar wisselen shots van verregende stranden en kliffen zich af met het oude, beklemmende eilandstadje. De vreemde eilandbewoners en het onheilspellende hotel waar Jake en zijn vader verblijven, doen geheimzinnig aan. Hierdoor krijg je als kijker het gevoel dat er iets niet pluis is op Cairnholm. De personages zijn over het algemeen goed uitgewerkt, al verwacht je meer achtergrondinformatie over de bewoners van het tehuis. Ze komen nu niet allemaal volledig tot leven. Het sfeerbeeld van de Tweede Wereldoorlog en de verschillende tijdlijnen zijn daarentegen een leuke en spannende bijkomstigheid. Ze zijn helder door het verhaal heen verweven en geven het plot een extra dimensie.

Interessante mix om aan de dagelijkse sleur te ontsnappen

Ook thema’s als vriendschap, avontuur, liefde en familie zijn in de film te ontdekken. Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children duurt ruim twee uur. De spannende ontknoping laat lang op zich wachten waardoor de vaart af en toe uit het verhaal wordt gehaald. Tegen het einde van de film komt echter wel de climax, in de vorm van spannende gevechten en verrassende plotwendingen. Precies waar de kijker al die tijd naartoe heeft geleefd. Al met al een prima film vol actie, spanning, fantasy en een vleugje horror om even aan de dagelijkse sleur te ontsnappen.


Eindoordeel: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children (2016)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
3.7

Samenvatting

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children duurt ruim twee uur en de spannende ontknoping laat lang op zich wachten waardoor de vaart af en toe uit het verhaal wordt gehaald. Tegen het einde van de film komt echter wel de climax, in de vorm van spannende gevechten en verrassende plotwendingen, waar de kijker al die tijd naartoe heeft geleefd. Al met al een prima film vol actie, spanning, fantasy en een vleugje horror om even aan de dagelijkse sleur te ontsnappen.

Productie: Tim Burton | Cast: Asa Butterfield, Eva Green, Samuel L. Jackson, e.a. | Scenario: Jane Goldman, Ransom Riggs | Duur: 127 min. | Genre: Adventure, Drama, Fantasy | Jaar: 2016

Eline
Volg mij op:

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.