Event: Hebban Live!

3 oktober 2016

Afgelopen dinsdag was de uitreiking van de Hebban Awards 2016 in de Buiksloterkerk in Amsterdam. Als jurylid van de (eerste) Hebban Debuutprijs was ik hier natuurlijk aanwezig. Welke schrijvers heb ik allemaal gezien en is het me gelukt om mijn boek te laten signeren door mijn favoriete schrijver van dit moment? Lees dan snel verder!

Na een reis van bijna 1,5 uur kwamen we aan in Amsterdam-Noord. We waren ruim op tijd, dus we konden eerst rustig wat eten en liepen toen naar de versierde kerk. Buiten lag een felroze loper uit en bij de deur hingen roze ballonnen – de vrolijke kleur van Hebban! Binnen maakte ik kennis met de redacteur die mijn Hebban-recensies leest, dat was hartstikke leuk. Ik wilde mijn ticket showen, maar dat hoefde niet, ik was immers ook VIP die avond zei ze, haha! Het was nog vrij rustig, dus we konden alvast een goede plek uitzoeken. Al snel werd het steeds drukker en ik herkende ook steeds meer mensen.

Om 19.00u begon de avond die werd volgepraat door Bart Gielen (Bart’s Boekenclub). We begonnen met een quiz. De winnaar mocht de award voor het beste non-fictie boek uitreiken. Ik kan alvast verklappen dat ik dat niet was. Na de quiz was het tijd voor de eerste uitreiking: het beste boek in de categorie Young Adult. De award werd uitgereikt door Thomas Olde Heuvelt, bekend van o.a. zijn magisch-realistische roman Harten Sara, maar inmiddels veel bekender door zijn boek HEX dat in Amerika is doorgebroken. Ik hoor heel veel goede dingen over dit boek en ben er erg nieuwsgierig naar. Ik heb ‘m al in huis dus binnenkort durf ik het aan om deze spannende horror/thriller dan eindelijk zelf te gaan lezen (en natuurlijk te recenseren)! De award voor het beste YA-boek ging naar Kapot van Carry Slee. Super leuk om haar in het echt te zien, aangezien ik vroeger zoveel boeken van haar heb gelezen. De tweede uitreiking was voor het beste boek in de categorie thriller. Deze werd gewonnen door Doodsvogel van Samuel Bjørk. Daarna was de roman aan de beurt. De award ging naar Zolang er leven is van Hendrik Groen. Tot slot ging de award voor het beste boek in de categorie non-fictie naar Ma van Hugo Borst.

De winnaars van de Hebban Awards 2016

Na de uitreiking van deze vier awards was er een pauze die werd opgevuld door muziek van De Stijlfiguren, bestaande uit enkele studenten Klassieke Talen. Ik kende ze niet, maar ik vroeg me wel af waar ze die naam op hadden gebaseerd. Uiteindelijk heb ik geconcludeerd dat het wellicht iets te maken heeft met de manier waarop ze bestaande liedjes iets veranderen door er een eigen draai aan te geven. (Zal er dan toch na al die jaren nog iets van die vijf jaar Latijn-vol-met-stijlfiguren zijn blijven hangen?)

Interview met Sandra Bernart & Inge van der Krabben over hun debuutromans

Na de pauze was het eindelijk zover: De uitreiking van de Hebban Debuutprijs 2016! Maar voor het écht ging gebeuren stond er nog veel op het programma. Zo was er eerst nog een interview met Sandra Bernart (Ik zag Menno) en Inge van der Krabben (Tot waar we kijken kunnen) over hun debuutromans. Leuk om als recensent de schrijvers zelf over hun boek en inspiraties te horen praten. Na het interview volgden de eerste Hebban Proza Pitches van Haro Kraak over Lekhoofd (deze staat al een tijdje op mijn ‘wil-ik-lezen’-lijst) en Anke Laterveer over haar boek Lefbek. Na de eerste twee pitches was er een interview met Erik Rozing (De psychiater en het meisje) en (jaaaa!) Lize Spit (Het smelt) over hun debuten. Na het interview volgde vol droge humor de pitch van Jente Posthuma over Mensen zonder uitstraling (waar ik zo snel mogelijk in ga beginnen, dus een recensie volgt binnenkort) en tot slot een praatje van Octavie Wolters over haar boek Voorland dat eind oktober zal verschijnen. Wie weet ga ik ‘m lezen, ben er wel nieuwsgierig naar geworden.

Interview met Erik Rozing en Lize Spit over hun debuutromans

En toen was het dan echt tijd voor dé ontknoping van de avond: de bekendmaking van de winnaar van de allereerste Hebban Debuutprijs 2016. Er werd een gouden envelop tevoorschijn gehaald en niet lang daarna klonk het verlossende antwoord dat de award was gewonnen door Lize Spit met haar debuut Het smelt. Er werd een deel uit het juryrapport voorgelezen, waaronder een stukje uit mijn beoordeling waar een woordgrapje in zat en omdat ze achter mij zat hoorde ik haar erom lachen. Mijn avond kon niet meer stuk!

Lize Spit wint Hebban Debuutprijs 2016 met Het smelt (Das Mag)

Nu het programma was afgelopen was het tijd voor (meer) drank en hapjes en ik ging op handtekeningenjacht! Uiteindelijk scoorde ik de handtekening van Lize Spit waar ik al zo lang op had gewacht en was het tijd om te gaan. Bij de uitgang mochten we nog een goodiebag uitzoeken, er waren twee verschillende tasjes dus natuurlijk kon ik niet kiezen. Gelukkig maken mensen die wel kunnen kiezen mijn leven op dit soort momenten wat makkelijker en nam ik gewoon de andere optie (want ‘kiezen’ deed ik dus niet hehe).

Al met al was het een ontzettend leuke avond waar ik nog met veel plezier aan terug zal denken. Groot bedankje aan Hebban voor deze topavond en wie weet tot ziens bij Hebban Live! 2017 🙂

Lees mijn recensies van de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2016.

Ben jij ooit naar een boek event geweest?

Geef een reactie op dit artikel

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
Abonneren op
%d bloggers liken dit: