Harten Sara: fantastisch coming-of-age verhaal over het (on)geloof in de liefde voor magie

29 juli 2019
Leestijd: 3 min.
, ,
harten-sara-thomas-olde-heuvelt_header

Titel: Harten Sara
Auteur: Thomas Olde Heuvelt
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Genre: Fantasy, Young Adult
Bladzijdes: 272
Uitvoering: Paperback
ISBN: 978-90-245-3236-0

In Harten Sara van Thomas Olde Heuvelt wordt het verhaal verteld van de negentienjarige Sara, een autistisch meisje dat optrekt met Sem. Sem is een illusionist en de bedenker van Beesje, een mentaal wezentje dat in hem leeft. Ook is hij ontzettend verliefd op Sara. Sara raakt op haar beurt steeds meer geïntrigeerd door Beesje en wanneer haar liefde voor hem te groot wordt, besluit Sem het wezen in te vriezen. In een, enigszins voorspelbare, tweede verhaallijn komt Sjors aan bod, de peetvader van Sem. Hij observeert de relatie tussen Sara en Sem en ziet dat veel dingen die tussen hen gebeuren, zich ook in zijn jeugd hebben afgespeeld. Maar is de liefde tussen Sara en Sem nog wel sterk genoeg nu Beesje er niet meer is?

Harten Sara combineert verschillende verhaalgenres

Harten Sara is een boek waarin verschillende genres samenkomen. Zo is het een pijnlijk coming-of-age verhaal waarin de moederloze Sara opgroeit bij haar emotioneel afstandelijke vader. Het is tevens een sprookje over een (eerste) jeugdliefde. Daarnaast wisselt het boek wisselt realistische passages af magische elementen waardoor het verhaal een sterk fantastisch karakter krijgt. Dit komt omdat Sem een beroemd illusionist is en er talloze magische acts worden opgevoerd in zijn (soms) rondreizende Theater Gabarrou. Het theater en haar entertainers worden door Olde Heuvelt levendig omschreven en bevindt zich – met een beetje verbeeldingskracht – onder de stad Amsterdam. De verschillende gangen en kamers van het theater borrelen van magie en Sem aarzelt niet om Sara, en daarmee ook de lezer, met iedereen kennis te laten maken.

Magie is meer dan een toevoeging

Dat Olde Heuvelt (auteur van onder meer Hex, Om nooit te vergeten en Echo) thuis is in de fantastische literatuur, blijkt ook wel uit de verschillende magische momenten die hij in Harten Sara moeiteloos tot leven laat komen. De mooiste misschien wel direct aan het begin van het boek waarin Sara in een hallucinatie vervalt waarin een scharlaken regen losbarst boven de Dam die haar dichterbij Beesje brengt. Toch is magie niet zomaar een toevoeging in het boek. Dankzij haar stoornis is het voor Sara lastig om onderscheid te maken tussen werkelijkheid en fantasie. Ze worstelt met Sems rijke verbeeldingskracht en raakt geobsedeerd door het mentale Beesje dat in haar ogen perfect is. Het feit dat Sem is staat is om Beesje van haar af te nemen (door hem in te vriezen), zet Sara aan het denken. Als Sem zoiets verschrikkelijks kan doen, hoe echt is zijn liefde voor haar dan wel niet? Is het allemaal slechts een illusie?

In Harten Sara werkt magie als metafoor

Harten Sara is dankzij de magische-realistische elementen geen doorsnee verhaal. Het leest dan wel vlot, maar het vergt ook van de lezer een dosis verbeeldingskracht, of op zijn minst de wil om hiervoor open te staan. Lukt dit, dan zit Harten Sara ineens bomvol metaforen die naast een magisch nog een realistisch karakter hebben. Zo kan Beesje geïnterpreteerd worden als een bepaalde eigenschap in iemand waar je je (zoals Sara) tot aangetrokken voelt. Maar ook iets wat je het liefst wil verbergen voor anderen (zoals Sem doet) of een handeling die je uitvoert maar eigenlijk niet bij je past. Ook Sara’s onvermogen om nog in ‘magie’ te geloven nu ze ouder wordt, is herkenbaar. Wat Harten Sara dan zo mooi maakt, is dat Sara de titel van het boek eer aan doet en dit geloof in magie, vanuit haar liefde voor Sem/Beesje, probeert terug te winnen.


Eindoordeel: Harten Sara
4
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.