Violet Evergarden van KyoAni is vernieuwend en empathisch.
Bij Kyoto Animation denk je al snel aan anime als Clannad (2007-08), A Silent Voice (2016), Free! (2013 –) en K-On! (2009-2010). Het ene verhaal richt zich op sport en vriendschappen, de ander op muziek of pesten. De ene serie is melancholisch, de ander luchtig. Maar allemaal hebben ze iets gemeen: ze weten een gevoelige snaar te raken. Zo ook Violet Evergarden (2018 –), een van KyoAni’s recente series. Zelfs als je geen animekijker bent heb je deze titel vast wel op Netflix voorbij zien komen. Benieuwd wat ik van Violet Evergarden vind? Lees dan hieronder mijn recensie die ik als eerbetoon opdraag aan de slachtoffers van de brand bij Kyoto Animation.
Groeiende vraag naar brievenschrijvers
Na vier zware oorlogsjaren is de rust teruggekeerd op Telesis. In Leiden, de hoofdstad van het continent, is Violet Evergarden werkzaam bij Claudia Hodgins’ CH Postal Company. Bij het postbedrijf werken naast bezorgers ook zogenoemde Auto Memory Dolls. Nu de Great War voorbij is, is er een groeiende vraag naar brievenschrijvers. Sommige mensen willen hun traumatische gebeurtenissen verwerken door ze op papier te zetten. Anderen willen simpelweg weten of hun dierbaren nog in leven zijn. Toch blijkt het schrijven van een brief voor veel mensen een lastige opgave. In dat geval kunnen zij de hulp inschaken van een Auto Memory Doll die voor hen de brief schrijft.
Een Doll zonder kennis van emoties
Violet Evergarden is zo’n Doll. In dertien episodische afleveringen, die sterk doen denken aan de beginjaren van de 20e eeuw, waant ze zich in het leven van verschillende klanten. Na wat onderzoek schrijft ze uiteindelijk de brief waar de opdrachtgevers om vroegen. Terwijl Violet op haar typemachine aan de slag gaat, blijkt echter dat ze veel moeite heeft met het herkennen en plaatsen van emoties. Niet erg handig als je als Doll werkt. Hoewel Violet van haar eerste opdrachten niet veel weet te bakken, zien we haar gaandeweg de serie groeien en kun je niet anders dan trots zijn op haar prestaties.
Iedere opdracht dwingt Violet tot introspectie en empathie
En dat deze trots niet misplaatst is, laten verschillende flashbacks goed zien. De serie blikt, door middel van gruwelijke scènes, regelmatig terug op de oorlog waarin Violet niets meer was dan een gevoelloze (moord)machine van de staat. Een verleden waar Violet zich niets meer van kan herinneren. Gelukkig maken de klanten langzaamaan iets bij haar los. Iedere nieuwe opdracht dwingt Violet om naar zichzelf te kijken; haar eigen gevoelens onder de loep te nemen en de losse stukjes van haar verleden tot een kloppend plaatje te maken. Op die manier leert Violet de kracht van emoties en de waarde van het omzetten van woorden naar daden.
Kyoto Animation breekt heersende stereotypen met Violet Evergarden
Violet Evergarden werd geregisseerd door Taichi Ishidate (o.a. Clannad, Hyouka, K-On!). Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige light novel van Kana Akatsuki en Akiko Takase uit 2015. Kyoto Animation staat erom bekend meer (jonge) vrouwen dan gemiddeld aan te nemen zodat zij de kans krijgen om hun talenten in de animatie-industrie te benutten. Een beslissing die niet alleen vernieuwend, maar ook broodnodig is in een wereld waar mannen nog altijd de dienst uitmaken. Violet Evergarden past goed in dit straatje en zet een vrouwelijk personage centraal dat – in contrast met de heersende stereotypen – niet hevig emotioneel is, maar haar emoties juist leert te ontdekken, voelen en begrijpen.
Violet Evergarden is een visueel kunstwerk met dromerige soundtrack
Deze zoektocht wordt aan de hand van prachtige animatie getoond. Violet Evergarden zit namelijk oogstrelend mooi in elkaar. De serie maakt gebruik van een bont kleurenpalet en bevat gedetailleerde omgevingsshots, vloeiende animatie en levensechte personages waarbij emoties haarfijn van hun gezicht af te lezen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de scène waarin Violet zich steeds verdrietiger voelt totdat haar tranen onstuitbaar over haar wangen biggelen. Ja, dit is Kyoto Animation op haar ontroerendst. De soundtrack door Evan Call – die recent nog de muziek voor Midnight Occult Civil Servants (2019) componeerde – is eveneens prachtig. In tegenstelling tot de meeste animeseries, bevat de score hier geen energieke pop- en rock hits, maar staat het album bol van dromerige Danny Elfman-achtige nummers die perfect passen bij een serie als Violet Evergarden.
Als je Violet Evergarden nog niets gezien hebt, wacht dan niet langer! De serie behoort tot een van de beste animeseries van dit moment. Met genres als romantiek, slice-of-life en (oorlogs)drama zit er voor ieder wat wils tussen. Het enige wat je hoeft te doen is je voor te bereiden op een achtbaan vol emoties zoals alleen Kyoto Animation die zo sterk kan visualiseren.
Wil je KyoAni een steuntje in de rug geven? Stuur ze dan een berichtje via Crunchyroll.
Violet Evergarden is te zien op Netflix.
Eindbeoordeling: Violet Evergarden (2018)
Samenvatting
Violet Evergarden (2017-) is Kyoto Animation op haar ontroerendst. De studio, die bekend staat om haar series en films die een gevoelige snaar weten te raken, heeft zich met Violet Evergarden weer overtroffen. De serie bevat een emotionele verhaallijn, prachtige animatie en een dromerige soundtrack. Bovendien is er met een mix van romantiek, slice-of-life en (oorlogs)drama voor ieder wat wils!
Productie: Taichi Ishidate, e.a. | Voice Cast: Yui Ishikawa, Daisuke Namikawa, Takehito Koyasu, e.a. | Scenario: Kana Akatsuki, Megan Buchholz, e.a. | Duur: 13 afl. van 24 min. | Genre: Animation, Drama, Romance | Jaar: 2018
- Daantje, de wereldkampioen: een fazant-tastisch vader-zoon avontuur - 12 september 2024
- Extreem luid & ongelooflijk dichtbij: berouwende puzzeltocht door New York - 9 september 2024
- Een lied voor Achilles: traditionele hervertelling van de Ilias bezingt epische queer liefde - 2 september 2024
Ontdek meer van Eline schrijft hier
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
2 reacties
Violet Evergarden is inderdaad een schitterende serie. Toevallig keek ik hem vorige week op Netflix voor mezelf, want er staat op Animeazing al een recensie erover. KyoAni series zijn altijd zo ontzettend goed. Zo veel oog voor detail en dan vooral op de emoties van de personages. Kleine dingen zoals gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Dat zie je niet alleen terug in Violet Evergarden, maar al het werk :). Goede recensie hoor!
Dank je wel 🙂 KyoAni’s werk is inderdaad prachtig. Ik zag laatst eindelijk A Silent Voice en daar was ik ook erg van onder de indruk!