Free!: luchtige sportserie die niet kan zinken

28 mei 2018
Leestijd: 4 min.
, ,
Animeserie Free! zit vol waterpret.
free-iwatobi-swim-club-anime_header

Of je je tijd nu doorbrengt op school, in de collegezalen of op kantoor: wat verkoeling is tijdens deze warm(st)e meidagen (ooit) vast erg welkom. In de (sport) animeserie Free! (2013) viert de zomer hoogtij en laat producent Kyoto Animation het water heerlijk om je oren spatten. Geen tijd om zelf een duik te nemen, maar wel benieuwd naar deze sportieve en frisse anime? Lees dan snel verder!

Gedeelde passie voor zwemmen

Free! (gebaseerd op de light novel High Speed! van Koji Oji) verhaalt over een groep vrienden die allemaal dezelfde passie delen voor zwemmen. De groep wordt minder hecht als ‘freestyler’ Rin Matsuoka naar Australië vertrekt voor een intensieve school- en zwemopleiding. Toch blijven rugslagzwemmer Makoto Tachibana, borstcrawlzwemmer Nagisa Hazuki en freestyler Haruka Nanase gestaag doortrainen in Japan. Vooral Haruka mist zijn zwemmaatje erg. Als Makoto en Nagisa onder leiding van Rins zusje Gou Matsuoka, en hun lerares klassieke Literatuur Miho Amata, een schoolzwemclub oprichten, twijfelt Haruka of hij wel lid van de club wil worden. Hij geeft immers niets om records en technieken. Hij wil gewoon zwemmen en het liefst tegen Rin! Als Rin plotseling weer in Japan opduikt en deel uitmaakt van een rivaliserende zwemclub, borrelt de passie ook bij Haruka langzaam weer op. Maar er is een probleem: de zwemmers moeten een vierde lid zien te scoren en dat terwijl zwemmen op school niet bepaald als ‘coole’ sport wordt gezien!

Van hardloper naar zwemmer

Het vierde lid vinden leider Makoto, schattige Nagisa en de stille Haruka uiteindelijk in de perfectionistische Rei Ryugazaki. Oorspronkelijk een deelnemer van het hardloopteam, besluit Rei de sprong in het diepe te wagen (letterlijk) bij de zwemclub. Toch komt hij er al gauw achter dat zijn talent voor zwemmen ver te zoeken is. Met een paar belangrijke wedstrijden voor de boeg, zijn er strakke trainingsschema’s nodig en is het van belang dat Rei zijn draai in het water zal vinden. Een belangrijk deel van dit eerste seizoen van Free! bestaat dan ook uit de ontwikkeling van Rei en de zwemtrainingen die de vrienden zelfs naar de Japanse eilanden brengt.

Ondanks zware thema’s blijft Free! luchtig, vermakelijk en grappig

Een aanzienlijk deel van Free! wordt besteed aan de vriendschapsbanden tussen Makoto, Nagisa en Haruki en hun gezamenlijke herinneringen aan hun tijd op de basisschool met Rin. Hierdoor voelt Rei vaak aan als een buitenstaander, maar gelukkig krijgt hij zijn momenten om flink te shinen. Ook coming-of-age thema’s als onzekerheid, faalangst, verlies en identiteit liggen onder het wateroppervlak op de loer. Maar nergens wordt Free! zo zwaar dat het de bodem raakt. Integendeel. De serie kijkt makkelijk weg, is luchtig, vermakelijk en vaak erg grappig.

Bom(metje)vol suggesties, strijd en spel

Opvallend is dat geen van de tienerjongens enige interesse toont in de (weinige) meisjes die een plek in deze serie wisten te veroveren. Af en toe is de vriendschap tussen de jongens zelfs wel erg innig. Net als met de coming-of-age thema’s lukt het Free! om ook hier geen grenzen te overschrijden. Er wordt op emotioneel gebied gespeeld met suggestie, maar uiteindelijk draait de serie om het spel: wedstrijdzwemmen. En deze sportscènes zijn voor de kijker een ware lust voor het oog. Kyoto Animation’s vloeiende animatie komt in het water volledig tot haar recht. De wedstrijden zijn niet alleen dynamisch en spannend, maar de ontwikkeling van de personages wordt hier ook duidelijk aan de kijker getoond. Met een rijke, diverse cast – die je bovendien snel in je hart sluit – is er voor iedereen wel een favoriet te vinden.


Free! is te zien op streamingdienst Crunchyroll.

Eindoordeel: Free! (2013)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4

Samenvatting

Free! is een sportieve, luchtige animeserie over een groep tienerjongens waarin vriendschap, strijd en spel centraal staan. De anime zit (bommetje)vol spannende en dynamische sportscenes, vloeiende animatie en een rijke, diverse cast.

Productie: Hiroko Utsumi | Voice Cast: Tatsuhisa Suzuki, Nobunaga Shimazaki, Mamoru Miyano, e.a. | Scenario: Koji Oji | Duur: 12 afl. van 24 min. | Genre: Animation, Comedy, Drama | Jaar: 2013

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.