HEX: een hightech horrorverhaal

31 oktober 2016
Leestijd: 4 min.
,
hex-thomas-olde-heuvelt_header

Titel: HEX
Auteur: Thomas Olde Heuvelt
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Genre: Horror
Bladzijdes: 343
Uitvoering: Paperback
ISBN: 978-90-245-7334-9

In het Gelderse dorpje Beek, vlakbij Nijmegen, dwaalt al eeuwen een heks rond. Ze heeft de gewoonte om in en om het dorp plotseling te verschijnen. Soms staat ze urenlang roerloos voor zich uit te staren. Althans, dat lijkt zo want in werkelijkheid zijn haar ogen met donker garen dichtgenaaid. Elke inwoner van Beek weet dat de ogen van de heks nooit geopend mogen worden. Om te voorkomen dat dit toch gebeurt, hangen de straten van Beek vol met camera’s die zijn verbonden aan het HEX-controlecentrum. Inwoners kunnen via de HEXapp laten weten waar de heks zich op ieder moment bevindt.

Gevangen in Beek

Elke afwijking van het patroon van de heks wordt angstvallig in de gaten gehouden. Ieder contact met haar wordt geschuwd, want elke verandering kan fataal zijn. Met succes weet het controlecentrum de heks voor de buitenwereld verborgen te houden. Een vrij lastige taak in de moderne tijd. Maar ook het internet en de sociale media heeft HEX in handen, waardoor de inwoners van Beek hier geen vrije toegang tot hebben. Het is al snel duidelijk: wie in Beek woont (of gaat wonen) kan er nooit meer weg… Terwijl de meeste dorpelingen iedere dag vertrekken naar school en werk rondom Beek, wordt een groep tieners deze restrictieve manier van leven langzaam zat. Ze willen hun dagelijkse bestaan niet langer laten beperken door de heks. Ze willen een normaal leven kunen leiden zoals hun (nietsvermoedende) schoolvrienden in Nijmegen dat ook doen. En zo erg kan het toch niet zijn als haar ogen worden geopend? Een groep jongens (zijn er geen rebelse meiden in Beek?) begint een website. Ze maken filmpjes en voeren experimenten uit op de heks. Dit kan nooit goed gaan, denkt de lezer al snel. Een terechte gedachte.

Wraak op de Bekenaren

Thomas Olde Heuvelt (1983) weet de lezer vanaf de eerste bladzijde het boek in te sleuren. Het is even wennen, maar al snel ga je, via wisselende perspectieven, op in de dagelijkse beslommeringen van de dorpelingen. Je ervaart het kneuterige sfeertje in Beek en voelt de angst voor de sluimerende aanwezigheid van de heks. Het gevoel bekruipt je zelfs dat Katharina van Wyler (zoals de heks voluit heet) elk moment in jouw huis kan verschijnen. Maar Katharina is méér dan alleen een enge heks. Achter haar horrorachtige verschijning gaat een triest verhaal schuil waar Olde Heuvelt even bij stilstaat. De legende brengt de lezer terug naar de zeventiende eeuw; 1664 om precies te zijn. Dit is het jaar waarin Katharina van Wyler wegens beschuldiging van hekserij ter dood werd veroordeeld door de Bekenaren. Sinds haar dood waart de ‘Wylerheks’ rond in Beek. Ze lijkt nog altijd uit te zijn op wraak…

Olde Heuvelt overbrugt met gemak 400 jaar

Alsof de Verlichting en de Industriële Revolutie nooit hebben plaatsgevonden, verandert het moderne Beek, wanneer de experimenten van de jongens uit de hand lopen, geleidelijk in een barbaarse, middeleeuwse commune. Het dorp komt steeds meer in de greep van de heks. Het bijgeloof wordt van alle kanten aangewakkerd en vlamt vervolgens torenhoog op. Olde Heuvelt weet deze vierhonderd jaar subtiel te overbruggen, waardoor de verandering ook voor de lezer geloofwaardig overkomt. Terwijl de Bekenaren zich bewapenen met hooivorken, messen en digitale Bijbels op iPads, ga je je als lezer geschokt afvragen wie nu eigenlijk de bron is van het kwaad. De heks Katharina of de Bekenaren zelf? Griezelige plotwendingen en gruwelijke scènes wisselen elkaar af. Hierbij neemt Olde Heuvelt beslist geen gas terug, en de beeldende volzinnen rollen over de pagina’s.

HEX is psychologisch sterk neergezet

Olde Heuvelt weet zijn personages op psychologisch vlak sterk neer te zetten. Vooral de gedachten en gevoelens van de mannelijke personages worden gedetailleerd uitgewerkt. Er valt tevens een duidelijk vader-zoon thema te bespeuren dat soms iets teveel pagina’s in beslag neemt. HEX eindigt met een ambigu slot waardoor niet alle opgeworpen vragen direct worden beantwoord. Hierdoor ontstaat er ruimte voor de lezer om een eigen interpretatie in het verhaal te leggen. Als gevolg hiervan blijft het boek, na het omslaan van de laatste bladzijde, nog een tijdje in je hoofd rondspoken. Of je de deuren nu extra op slot doet vannacht (dit heeft trouwens geen zin) of het licht aan of uit laat; wees niet verbaasd als Katharina van Wyler ineens in je kamer staat…


Lees ook mijn recensie van Orakel.

Eindoordeel: HEX
4

Welk eng boek heb jij met Halloween gelezen? 🙂

Eline
Volg mij op:

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.