Orakel: actievolle coming-of-age thriller stopt orakel in de doofpot

7 juni 2021
Leestijd: 4 min.
,
orakel_olde-heuvelt_header

Titel: Orakel
Auteur:
Thomas Olde Heuvelt
Uitgeverij:
Meulenhoff Boekerij
Genre:
Thriller
Bladzijdes:
456
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-90-225-9110-9

Vandaag begint de Week van het Spannende Boek – een week waarin extra aandacht wordt geschonken aan thrillers, misdaadromans en andere spannende boeken. Een van de bekendste Nederlandse thrillerauteurs van dit moment is Thomas Olde Heuvelt (o.a. Om nooit te vergeten, 2017; Echo, 2019). In zijn recent verschenen boek Orakel neemt hij de lezer mee naar het Zuid-Hollandse kustplaatsje Noordwijk. Hier strandt om onverklaarbare redenen een zeilschip uit de achttiende eeuw middenin een bollenveld. Hoe komt het schip daar? En vooral: wáárom?

Orakel in een bollenveld

Het is een koude ochtend in december wanneer de dertienjarige Luca Wolf samen met zijn klasgenootje Emma Reich naar school fietst. Tijdens hun dagelijkse fietstochtje langs een bollenveld, zien ze ineens een groot schip liggen. Het ziet eruit als een van de oude schepen uit hun geschiedenisboeken. Ze besluiten een kijkje te gaan nemen en ontdekken dat het schip ‘Orakel’ heet. Luca krijgt een vreemd voorgevoel dat hem ingeeft dat het beter is om bij het schip uit de buurt te blijven. Emma vindt het daarentegen juist erg spannend en wil het schip vanbinnen gaan bekijken. Ze glipt door het luik naar de kabeljauwkelder en keert niet meer terug.

Tot rust komen

In de uren die volgen ziet Luca steeds meer dorpsgenoten in het schip verdwijnen en niet meer terugkeren. Zo raakt ook zijn vader vermist. Wanneer de overheid lucht krijgt van het geheimzinnige schip, duiken ze er razendsnel bovenop. Luca wordt met zijn moeder en zusje Jenna door overheidsmedewerker Glennis naar een vakantiepark gebracht waar ze, afgesloten van de buitenwereld, ’tot rust’ moeten komen. Met behulp van de geheime dienst – genaamd November-6 – wordt het schip ’s nachts in het geniep overgebracht naar een loods. Het bollenveld ligt er al snel weer bij als vanouds. Als Luca tijdens een van zijn strandwandelingen een antieke kijker vindt, komt hij steeds meer in verbinding te staan met de duistere vloek die over de Orakel heerst…

Verschillende perspectieven werpen een blik op de Orakel

Orakel is het meest recente boek van Thomas Olde Heuvelt. Het verhaal rond het mysterieuze zeilschip wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. Zo zien we door de ogen van Luca een dreigende wereld waarin volwassenen de dienst uitmaken. Maar ook eentje waar je juist tegen in opstand wilt komen. Het perspectief van Luca’s moeder, Barbara Wolf, is er vooral één vol wanhoop. Het wereldbeeld van de, ogenschijnlijk, ijskoude Eleanor Delveaux – hoofd van November-6 – vertoont steeds meer barstjes. Tot slot wordt in Orakel een personage uit Olde Heuvelts bestseller Hex (2013) opgevoerd: de (inmiddels) gepensioneerde Robert Grim die zijn kennis van folklore nog altijd moeiteloos weet te combineren met zijn sarcastische inborst.

Coming-of-age thriller draait om de plot

In Orakel draait het om de plot. De zorgvuldig opgebouwde spanning gaat gaandeweg deze coming-of-age thriller over in actiescènes die over elkaar heen buitelen. Olde Heuvelt weet dit op filmische wijze neer te zetten. Sommige verhaallijnen hadden korter gemogen, maar waterdicht zijn ze wel. De consequentie van zo’n plot die blijft drijven is dat de personages in Orakel aan de oppervlakte blijven. Zo is Luca het hele boek door opstandig en dapper. Hij groeit hierdoor niet in zijn heldenrol en dat is jammer. Ook het puberjargon vol Engelse woorden zal een ouder lezerspubliek niet weten te waarderen. Orakel is daarmee wel een aantrekkelijke keuze om tieners aan het lezen te krijgen – mits ze de gewelddadige, horrorachtige verhaallijnen niet te eng vinden, natuurlijk.

Het digitale tijdperk zwaait de scepter

Olde Heuvelt gebruikt in Orakel dezelfde formule als in Hex. Allebei de boeken verhalen over een eeuwenoud fenomeen dat zich in onze moderne samenleving manifesteert. In Hex mondde dit uit in middeleeuwse taferelen in het Gelderse Beek. Orakel laat het digitale tijdperk de scepter zwaaien en wel in de vorm van een geheime dienst die succesvol al het nieuws rondom het mysterieuze zeilschip in de doofpot weet te stoppen. In een tijd van fake news, een toeslagenschandaal en daarbovenop nog een pandemie, pakt Orakel dus verrassend goed uit. De manier waarop November-6 handelt om van Noordwijk geen trekpleister te maken en ramptoerisme te voorkomen, is erg geloofwaardig én beangstigend. Er wordt tevens een rol weggelegd voor social media die in deze tijd zeker niet mag worden onderschat. Orakel is prima zonder Hex te lezen, al is het om de epiloog te snappen, wel raadzaam dit te doen.


Schaf Orakel hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Orakel
4
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.