She-Ra and the Princesses of Power: meest diverse en inclusieve superheldenserie van het moment

14 juni 2021
Leestijd: 5 min.
,
Fantastische animatieserie en innerlijke reis in een.
shera-and-the-princesses-of-power_header

Veel superhelden die we vandaag de dag nog kennen, vinden hun oorsprong in de vorige eeuw. De meeste vrouwelijke superhelden zijn onderwijl in de vergetelheid geraakt of vervulden slechts bijrollen, maar kregen de laatste jaren weer een opleving. Zo herleefde de franchise rondom superheldin Wonder Woman (vertolkt door Gal Gadot) dankzij twee blockbusters in 2017 en 2020. Ook Captain Marvel (gespeeld door Brie Larson) drukte haar stempel met een film in 2019 die nogal wat controverse veroorzaakte. Zo zou Captain Marvel niet divers en inclusief genoeg zijn. Netflix waagde zich – in samenwerking met gigant DreamWorks – recent aan een reboot van het bewogen coming-of-age verhaal van She-Ra, een superheldin uit 1985. Onder regie van Noelle Stevenson ontstond de Original Serie She-Ra and the Princesses of Power (2018-2020). Is de huidige She-Ra een superheldin om niet te vergeten?

Een 2,5 meter lange superheldin

She-Ra and the Princesses of Power speelt zich af op planeet Etheria. Adora groeit op als wees bij de Horde. Dit leger in de Fright Zone staat onder commando staat van de slechte Hordak. Al sinds haar kinderjaren is ze bevriend met Catra, een katachtig meisje dat ook wees is. Als Adora op een dag een magisch zwaard vindt in de nabijgelegen Whispering Woods, beschikt ze ineens over de eeuwenoude krachten van She-Ra waardoor ze verandert in een 2,5 meter lange superheldin. Via het zwaard ontdekt Adora dat haar leven bij de Horde niets meer is dan een leugen. Ze verruilt de Horde voor een leven bij ‘power princess’ Glimmer en sidekick Bow in Bright Moon. Deze beslissing heeft als gevolg dat Adora haar jeugdvriendin Catra verraadt en haar woedend en teleurgesteld achterlaat.

De Princess Alliance

Vanaf dat punt neemt de ogenschijnlijk ongecompliceerde animatieserie een drastische wending. Adora zet met behulp van Glimmer en Bow een Princess Alliance op die een Rebellion moet vormen tegen de kwaadaardige plannen van Hordak en zijn Horde. Steeds meer prinsessen sluiten zich bij de rebellen aan, zoals de aardse Perfuma, cynische waterprinses Mermista en de doortastende Frosta. Adora wordt gaandeweg de serie zelfs bijgestaan door een trouwe eenhoorn genaamd Swift Wind! She-Ra and the Princesses of Power zit bovendien vol bijverhalen. Zo komt de kijker tijdens deze (soms luchtige) uitstapjes meer te weten over de losbandige Sea Hawk, duistere Shadow Weaver, de technische prinses Entrapta en gevoelige Scorpia. Rode draad door de serie is Adora’s (digitale) strijd tegen Hordak en later de oppermachtige, bijna goddelijke, Horde Prime.

She-Ra and the Princesses of Power heeft een solide plot

She-Ra and the Princesses of Power is een vermakelijke kinderserie met een vrolijk (regenboog) kleurenpalet, vloeiende animatie, fijne stemacteurs en genoeg actie en humor. Ongetwijfeld zullen de thema’s binnen het verhaal ook volwassenen aanspreken. Vriendschap en liefde fungeren als de bouwstenen waar deze serie zwaar op leunt. Tussen Adora en ‘frenemy’ Catra is het niet enkel haat en nijd. Er zijn ook momenten vol verwarring, verdriet en opvlammende liefdesgevoelens. Hetzelfde geldt voor Glimmer en Bow. Zo onbekommerd als ze in het begin met elkaar omgaan, zoveel tumult en vertrouwensbreuken krijgen ze later in de serie voorgeschoteld. She-Ra and the Princesses of Power staat stil bij deze gevoelens en behandelt ze zorgvuldig en volwassen. De animatieserie heeft door middel van deze aanpak veel weg van Avatar: The Last Airbender en zijn opvolger: The Legend of Korra. Ook in deze series worden personages laag voor laag voor de ogen van de kijker ontleed. Daarbij is genoeg ruimte voor het uiten en begrijpen van diepe emoties. Te midden van deze psychologische ontrafelingen, weet She-Ra and the Princesses of Power een solide plot neer te zetten met een duidelijke rode draad.

Ongedwongen inclusief en divers kenmerkt She-Ra and the Princesses of Power

Personages écht leren begrijpen begint bij oog voor inclusiviteit en een diverse cast. Onder leiding van de jonge Stevenson wordt Etheria bevolkt door zeer verschillende personages. Voldoende representatie vormt een belangrijk uitgangspunt. Zo is niet iedere prinses slank en ziet de kijker personages worstelen met zelfacceptatie, identiteit en afkomst. She-Ra and the Princesses of Power voert personages van kleur op en de serie laat zien dat personages zich platonisch, maar ook romantisch aangetrokken voelen tot verschillende seksen en genders. Nu zijn er op Netflix tegenwoordig zat series die (LGBT+) inclusief en divers zijn, maar hier wordt dit niet geforceerd gebracht. De personages zijn er gewoon en doen hun ding. Voor jonge kijkers is She-Ra and the Princesses of Power een fantastisch avontuur vol magische krachten en robotoorlogen; voor de oudere kijkers een diepzinnige innerlijke zoektocht naar de eigen identiteit, dromen en idealen.


Eindoordeel: She-Ra and the Princesses of Power
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4

Samenvatting

Als Adora op een dag een magisch zwaard vindt, verandert ze in de machtige She-Ra. Ze verlaat de Horde, haar beste vriendin Katra en vormt vervolgens de Rebellion. Dit is een groep prinsessen die samen proberen Etheria terug te winnen van de slechte Hordak. She-Ra and the Princesses of Power is een vloeiende animatieserie boordevol actie en met diverse personages. Er heerst bovendien een duidelijke nadruk op inclusiviteit. Het is dan ook met recht de meest eigentijdse superheldenserie van dit moment.

Productie: Jen Bennett, e.a. | Voice Cast: Aimee Carrero, Marcus Scribner, AJ Michalka, e.a. | Scenario: Noelle Stevenson, e.a. | Duur: 6 seizoenen; 52 afl. van 24 min. | Genre: Animation, Action, Adventure | Jaar: 2018-2020

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.