Avatar The Last Airbender (#1): een waterwild openingsseizoen

18 november 2019
Leestijd: 4 min.
,
Het eerste seizoen van Avatar: The Last Airbender raakt een gevoelige snaar.
avatar-the-last-airbender-1_header(1)

“Water, aarde, vuur, lucht. Lang geleden leefden de vier naties in vrede samen, maar alles veranderde toen de Vuurnatie aanviel.” Deze woorden heb je vroeger vast vaak gehoord als je Nickelodeon aan had staan. Dankzij Netflix kun je de avonturen van Aang, Katara en Sokka opnieuw beleven, want de streamingdienst heeft inmiddels alle drie de seizoenen van deze anime van Westerse bodem aan het aanbod toegevoegd! Een beter moment kon haast niet, want Netflix is intussen ook bezig aan een eigen Original omtrent de populaire franchise. Hieronder lees je mijn recensie van het eerste seizoen van Avatar: The Last Airbender (2005).

Een twaalfjarige airbender

Wanneer Katara en Sokka, twee leden van de Waternatie, een jongen in een ijsberg aantreffen, verandert dit voorgoed hun leven. De jongen blijkt Aang te zijn, een twaalfjarige airbender. Hij is tevens de nieuwe Avatar die is uitverkoren om de balans in de wereld te herstellen. Samen met Katara en haar broer Sokka gaat Aang de uitdaging aan om de Vuurnatie te stoppen. Hij krijgt hierbij hulp van Appa, een reusachtige vliegende bizon.

Het beheersen van de vier elementen

In de serie speelt ‘bending’ een grote rol. Deze vechtkunst is sterk beïnvloed door Oosterse vechttechnieken. De personages in de serie kunnen door middel van bending invloed uitoefenen op de elementen. Hier zitten onderling wat kleine verschillen in. Zo kan water helende krachten bezitten en is vuur enorm destructief. Aang moet als de nieuwe Avatar zo snel mogelijk alle elementen leren te beheersen. Alleen op die manier kan hij de vuurnatie de baas zijn. In het eerste seizoen van Avatar: The Last Airbender richt Aang zich op het leren beheersen van water. Het vinden van een leermeester is echter nog niet zo makkelijk. Het volk heeft haar geloof in de Avatar verloren nadat Roku, de vorige Avatar, zomaar van de aardbodem verdween… Het zit Aang niet mee om dit geloof terug te winnen nu hij zich in een setting bevindt dat veel wegheeft van het middeleeuwse China.

Kinderserie die gevoelige snaar weet te raken

Omdat Aang zo snel mogelijk alle elementen moet leren, bevat Avatar: The Last Airbender (#1) vanaf het begin een lekker verteltempo. Ondanks deze haast, levert de serie een geweldig resultaat qua worldbuilding en het uitwerken van de personages. Zo leren we de worstelingen van Katara en Sokka kennen en komt het tragische verleden van de norse vuurprins Zuko aan bod. Vooral deze laatste weet een gevoelige snaar te raken die voor een ‘kinderserie’ toch wel bijzonder is te noemen. Aan de actiescènes is duidelijk ook veel aandacht besteed. Het benden van de elementen ziet er iedere keer weer prachtig uit.

Avatar The Last Airbender (#1) zit vol luchtige humor

Naast indrukwekkende geschiedenissen en slimme intriges zit Avatar: The Last Airbender (#1) ook vol luchtige humor. Vooral Sokka en Momo weten de zware scenes telkens weer te verlichten met hun hilarische persoonlijkheden. Daarnaast is Katara een tiener met girl power die er fel tegenin gaat als ze te horen krijgt dat vrouwen niet mogen benden. Heerlijk om te weten dat The Legend of Korra (2012-2014), het vervolg op The Last Airbender, dit later lekker doortrekt.

Dit eerste seizoen van Avatar: The Last Airbender voert al verschillende personages op, maar is vooral bezig met het leggen van de fundamenten voor de komende twee seizoenen. Zal Aang in staat zijn om de Vuurnatie te verslaan? Om dit te weten te komen zul je de serie verder moeten kijken dan dit spetterende eerste seizoen! 😉


Eindoordeel: Avatar The Last Airbender (#1)
 • Verhaal
 • Personages
 • Muziek
4.5

Samenvatting

In Avatar: The Last Airbender (#1) ontdekken Katara en Sokka, twee leden van de Waternatie, een jongen in een ijsberg. De jongen is de twaalfjarige Aang. Hij is een airbender en tevens de nieuwe Avatar die uitverkoren is om de balans in de wereld te herstellen. Hiervoor moet hij de gevreesde Vuurnatie verslaan. Het eerste seizoen van Avatar: The Last Airbender is waterwild en zit vol indrukwekkende geschiedenissen, slimme intriges en veel humor.

Productie: Giancarlo Volpe, e.a. | Voice Cast: Zach Tyler, Jack De Sena, Mae Whitman, e.a. | Scenario: Michael Dante DiMartino, Bryna Konietzko, e.a. | Duur: 20 afl. van 24 min. | Genre: Animation, Action, Adventure | Jaar: 2005

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

2 reacties

 • Niek 22 november 2019op17:10

  Deze serie zag ik slechts enkele jaren geleden voor het eerst en was gelijk helemaal fan. Nu ben ik in een sloom tempo de serie aan het herkijken op Netflix en ben opnieuw weer helemaal enthousiast. Inderdaad bijzonder dat een kinderserie zoveel diepte heeft. Oftewel is het maar de vraag of je het nog een kinderserie kunt noemen.

  • Eline 24 november 2019op20:37

   Bedankt voor je reactie! Ik ben het helemaal met je eens 🙂 De serie vond ik vroeger leuk vanwege de humor en de tekenstijl, nu ben ik vooral onder de indruk van het verhaal dat zo goed in elkaar zit!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.