Wat wij zagen (Boekenweekgeschenk 2021): tweestrijd tussen mens en technologie

3 juni 2021
Leestijd: 3 min.
, ,
wat-wij-zagen-bervoets-boekenweek2021_header

Titel: Wat wij zagen
Auteur:
Hanna Bervoets
Uitgeverij:
Stichting CPNB
Genre:
Kort verhaal
Bladzijdes:
96
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-90-596-5544-7

Denk je aan het werk van Hanna Bervoets, dan speelt de tweestrijd tussen mens en technologie op de een of andere manier een rol. Zo is liefde in haar boek Efter (2014) een psychische ziekte – of concreter nog: een verslaving – waar de medische industrie maar al te graag een medicijn tegen op de markt wil brengen. In het experimentele Fuzzie (2017) is het een klein pluizig bolletje dat tot dé remedie tegen liefdesverdriet moet uitgroeien. In Wat wij zagen, het Boekenweekgeschenk van 2021, speelt liefde opnieuw een rol. Dit keer in de context van het beklemmende, social media-tijdperk waarin wij leven.

Het werk van content moderators

Centraal in Wat wij zagen staat het online platform Hexa (inwisselbaar naar keuze voor Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok, et cetera). Zoals tegenwoordig bij ieder groot platform het geval is, zijn er dag en nacht mensen – zogenoemde ‘content moderators’ – in dienst die bepalen wanneer berichten, filmpjes, foto’s en live video’s verwijderd moeten worden. Hexa hanteert hiervoor een handleiding met regeltjes die an sich gemakkelijk op te volgen zijn. Valt de content binnen een beschermende categorie (moslims, vrouwen, homo’s)? Dan dient het te worden verwijderd. Is er bloed te zien? Delete. Geslachtsdelen? Ook. Een doodswens richting een pedofiel? Dat mag blijven staan.

Wat wij zagen?

Zo makkelijk als de regels lijken, zo ambigu blijken ze in de praktijk te zijn. Want hoe beoordeel je iets waarvan je het motief niet of slechts gedeeltelijk kent? Tel daar nog een strak systeem rond accuraatheidsscores bij op en je begrijpt dat deze content moderators van Hexa behoorlijk onder druk staan. Zo ook (inmiddels ex-) medewerker Kayleigh die het een en ander heeft op te biechten tegenover haar advocaat. Wat dat precies is, daar werkt Bervoets gaandeweg haar verhaal slim naartoe. Op de vraag wat Kayleigh allemaal in haar tijd bij Hexa heeft gezien, krijgt de lezer ook antwoord. Hiervoor graaft Bervoets dieper in Kayleighs liefdesgeschiedenis en er ontvouwt zich een onstuimige relatie tussen Kayleigh en een van haar vrouwelijke collega’s.

Schrijnend en beangstigend actueel

Hoewel de personages in Wat wij zagen divers genoeg zijn, blijven ze vlak en ondoorgrondelijk. Wellicht is dit met opzet gedaan. Zo is het geen uitzondering om na een carrière bij het online platform rond te lopen met een posttraumatische stressstoornis en wat nog niet meer. Hoe dan ook, Wat wij zagen draait hoofdzakelijk om de plot. Bervoets ontleedt het proces van hoe social media langzaam maar zeker de hoofden van haar personages binnendringt, terwijl ze de lezer veilig op afstand houdt. De personages voelen op die manier meer aan als de ‘tools’ om te laten zien hoe het werk bij Hexa meer kapot maakt dan je lief is. Deze aanpak werkt, want Wat wij zagen is hiermee een beangstigend actueel Boekenweekgeschenk en net zo schrijnend als The Circle en Black Mirror.

Wat wij zagen is het Boekenweekgeschenk van 2021. Je krijgt het boekje gratis bij aankoop van minimaal € 15 aan boeken.


Schaf Wat wij zagen hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Wat wij zagen (Boekenweekgeschenk 2021)
5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.