Black Mirror #3: sterk vervolg dat confronteert en choqueert

3 november 2016
Leestijd: 7 min.
,
Zes gloednieuwe afleveringen over de duistere kant van technologie.
black-mirror-3-brooker_header

Een tijdje terug schreef ik een recensie over seizoen 1 en 2 van de satirische serie Black Mirror (2011-) van Charlie Brooker. Onlangs verscheen seizoen 3 met zes nieuwe afleveringen over de keerzijde van technologie. Lees gauw verder om erachter te komen wat ik van het derde seizoen vind!

Deze recensie bevat enkele spoilers.

Nosedive

Het seizoen begint met de aflevering Nosedive. In deze toekomstige wereld worden mensen via een online platform beoordeeld door middel van het geven van sterren. In het begin zien we vooral foto’s en filmpjes die worden ‘geliked’. Al snel blijkt het veel verder te gaan dan dat. Zo wordt gedrag in het openbaar gekeurd. Een slecht gesprek wordt bijvoorbeeld direct gestraft door iemand één ster te geven en vliegtickets of huizen worden enkel verkocht als je een bepaald aantal sterren hebt. Om je gemiddeld aantal sterren te verhogen, zul je je overal voorbeeldig moeten gedragen (lees: nep) en kun je jezelf maar beter omgeven met mensen die veel sterren hebben. Tijdens de aflevering volgen we Lacie Pound die langzaamaan verstrikt raakt in dit web van sterren. Als kijker krijg je een goed beeld van hoever mensen gaan om een bepaalde waardering te krijgen om verder te kunnen komen in het leven. Deze aflevering was niet spectaculair of schokkend zoals bij Black Mirror meestal het geval is. Toch was het wel een rustige eerste aflevering die erg dicht bij de realiteit komt.

Playtest

In Playtest volgen we Cooper die na de dood van zijn vader een wereldreis maakt. Hij belandt uiteindelijk in Engeland waar hij constateert dat zijn geld op is. Via Sonja, een meisje dat hij via een app ontmoet, komt hij in aanraking met het gamebedrijf van Shou Saito. Daar kan hij op een gemakkelijke manier (veel) geld verdienen door zich aan te melden als game tester. Cooper doorstaat de aanmelding en wordt overgehaald om mee te doen aan het spel Harlech Shadow. Dit is een virtual reality spookhuis waarin je grootste angsten werkelijkheid worden. Deze aflevering leek soms meer op een fragment uit een horrorfilm dan op een aflevering van Black Mirror. De plotwendingen op het eind en de uiteindelijke ontknoping, maakten deze aflevering echter wel bloedstollend spannend. Op een gegeven moment gaat de hoofdpersoon je trouwens een beetje de keel uithangen.

Shut up and Dance

Shut up and Dance is één van de spannendste en beste afleveringen van dit seizoen. De tiener Kenny wordt op zijn kamer bespioneerd via zijn laptop. Wanneer ‘ze’ een gênant filmpje van hem maken, krijgt hij een mailtje waarin staat dat hij zijn nummer moet geven. Als hij dat niet doet, zullen ze het filmpje openbaar maken. Uit angst stuurt Kenny zijn nummer en vanaf dat moment hebben ‘ze’ alle informatie in handen om hem te chanteren. Hier maken ‘ze’ dan ook goed gebruik van en de jongen krijgt de ene absurde opdracht na de andere. Uiteindelijk belandt hij samen met Hector in de auto en krijgen ze de opdracht om een bank te overvallen. Terwijl de situaties steeds gekker worden, krijg je in deze aflevering behoorlijk met de personages te doen. Daarnaast ligt deze aflevering ontzettend dicht bij de werkelijkheid waardoor het nog enger wordt. De mensen achter de chantage blijven anoniem. Dit maakt het allemaal nog enger.

San Junipero

San Junipero komt vrij langzaam op gang. Yorkie en Kelly leren elkaar kennen tijdens het uitgaan in San Junipero, een levendig stadje aan de kust. Al snel wordt duidelijk dat ze elkaar wel leuk vinden, maar ook dat ze buiten San Junipero nog een ander leven hebben. Als kijker vraag je je af waar de aflevering precies naartoe wil. Tijdens het kijken vergeet je soms dat je een aflevering van Black Mirror kijkt, omdat de sfeer heel anders aanvoelt, en de personages dit keer best wel goed uitgewerkt worden in plaats van enkel de situatie eromheen. Vrij laat wordt pas onthuld waar de aflevering heengaat, hierdoor blijf je een beetje in spanning. Als je eenmaal weet hoe het in elkaar steekt, is deze aflevering één van de beste van het seizoen. Bij andere afleveringen van Black Mirror voel je je na afloop opgelucht dat het met de technologie (nog) niet zover is. Bij deze heb je daar een dubbel gevoel over. Het concept voelde heel onwerkelijk en op een bepaalde manier confronterend, omdat de technologie (helaas – jep, dat denk je dus even echt) die ze hier uitwerken niet bestaat en je na je dood gewoon ‘weg’ bent. Voor de verandering was er een goed einde en dat liedje tijdens de credits krijgt je voorlopig niet uit je hoofd.

Men against Fire

In Men against Fire maken we kennis met een groep militairen die jagen op ‘Roaches’ – een soort vampierachtige zombies. Wanneer een soldaat, Stripe, in een gevecht verzeild raakt met één van de Roaches, blijkt het wezen een klein apparaatje bij zich te hebben. Stripe komt ermee in contact en vanaf dat moment ziet hij dat de Roaches helemaal niet bestaan, maar eigenlijk gewoon onschuldige mensen zijn. De aflevering bouwt hierop verder en we zien dat het leger van de militairen een soort hersenloze moordmachines maakt. Zelfs ’s nachts hebben ze controle over hen door ze als beloning erotisch getinte dromen te ‘geven.’ Zolang de soldaten de mensen als Roaches zien, zullen ze in staat zijn om ‘de vijand’ uit te vermoorden. Als ze gewone mensen voor zich zouden hebben staan, zullen ze veel minder snel schieten, aldus de theorie. Wanneer Stripe’s psycholoog opmerkt dat hij geen Roaches meer ziet, kan Stripe kiezen om te worden opgesloten en zijn herinneringen aan de vele gevechten opnieuw te beleven, óf hij kan zijn geheugen laten wissen. Over Stripe zelf komen we verder niet veel te weten waardoor de aflevering toch wat afstandelijk blijft.

Hated in the Nation

Slotaflevering Hated in the Nation duurt bijna anderhalf uur, dus dat zorgt voor hoge verwachtingen. In deze futuristische wereld zijn bijen uitgestorven en vervangen door robot bijen. Wanneer er moorden plaatsvinden komt een team van detectives in actie om de zaak te onderzoeken. Al snel komt de kijker erachter dat het mogelijk is om de robot bijen te hacken. Op het internet is een spel actief en op Twitter maken gebruikers veelvuldig gebruik van de ‘bij’behorende hashtag #DeathTo waarmee ze kunnen aangeven welke persoon dood moet gaan. De bijen zullen dan op die persoon afgaan en zich vervolgens nestelen in de dorsal posterior insula, oftewel het pijn centrum van de hersenen. Om de pijn te beëindigen zal de persoon uiteindelijk zelfmoord plegen. Het is een sterke aflevering omdat het niet alleen indirect de klimaatverandering onderstreept, maar ook verschillende andere aspecten, zoals internet pesten. Uiteindelijk is het ook nog eens de vraag of de ‘schuld’ nu ligt bij de technologie of bij de mens. De aflevering bevat op het einde nog een verrassende plottwist. Het open einde zorgt ervoor dat je nog even over de boodschap na kan denken.


Lees hier mijn recensie van Black Mirror #4.

Eindoordeel: Black Mirror #3 (2016)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4

Samenvatting

Seizoen 3 van Black Mirror bevat zes nieuwe afleveringen over de keerzijde van technologie. Een succesvol vervolg op de eerste twee seizoenen.

Productie: Charlie Brooker, e.a. | Cast: Hannah John-Kamen, Chris Martin Hill, Paul Blackwell, e.a. | Scenario: Owen Harris, e.a. | Duur: 6 afl. van 60 min. | Genre: Drama, Sciencefiction, Thriller | Jaar: 2016

Eline
Volg mij op:

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.