When Marnie Was There: een sprookjesachtige Ghibli ‘gothic’Leestijd: 4 min.

7 november 2016

Een ‘Ghibli Gothic’

De twaalfjarige Anna is een stil, verlegen meisje met astma. Wanneer ze op school een hevige astma-aanval krijgt, stelt de dokter voor dat ze beter een tijdje in een rustige, landelijke omgeving kan gaan wonen. Anna wordt ondergebracht bij haar oom en tante die in een mooi huisje wonen aan de rand van een bos, met een wijds uitzicht over een meer.

Terwijl de introverte Anna het contact met de inwoners van het dorpje schuwt, trekt ze er vaak op uit met haar schetsboek om te tekenen. Op een dag ontdekt ze het Victoriaanse Marsh House, een groot, vervallen landhuis gelegen aan een moeras. De bereikbaarheid van het huis hangt af van het getij – bij eb is de Marsh House te voet te bereiken en bij vloed kun je er enkel met een bootje heen. Anna verkent de plek rondom het huis en concludeert dat het leegstaat.

Thuis vertellen haar oom en tante dat Anna beter bij het huis weg kan blijven. Het schijnt er, net als in de silo bovenop de berg, te spoken. Maar Anna kan het huis niet uit haar hoofd zetten en gaat er de volgende avond, wanneer het vloed is, weer heen. Tot haar verrassing ziet ze dat er licht brandt en achter het raam zit een meisje van ongeveer haar leeftijd met lang blond haar. Al snel ontstaat er een vriendschap tussen Anna en het meisje, Marnie, die haar meteen lijkt te herkennen. Anna laat haar gereserveerde houding varen en vertelt Marnie over haar onzekerheden, terwijl Marnie hetzelfde doet. Ze beloven elkaar om niemand over hun geheime vriendschap te vertellen.

Hoewel Anna en Marnie op het eerste gezicht elkaars tegenpolen lijken te zijn, kunnen ze toch rekenen op wederzijds begrip voor hun problemen. Terwijl de vriendschap steeds hechter wordt en soms meer dan dat lijkt te worden, gebeuren er ook onverklaarbare dingen. Zo wordt Anna vaak ineens buiten wakker en is Marnie nergens te bekennen. Voor de kijker wordt al snel duidelijk dat Marnie niet ‘echt’ is, maar ze leeft ook niet geheel in het hoofd van Anna. Wie is Marnie en waarom voelt hun vriendschap zo vertrouwd?

When Marnie Was There (Omoide no Mânî, 2014) is tot nu toe de laatste film van Studio Ghibli en werd geregisseerd door Hirosama Yonebayashi (1973). De invloeden van Ghibli zijn ook hier weer duidelijk waarneembaar door de sprookjesachtige sfeer, verwijzingen naar het bovennatuurlijke en de prachtige landschappen. Ook de Japanse traditie en folklore hebben weer een plaatsje in deze anime verworven, wat de film een extra culturele dimensie geeft. De makers hebben duidelijk veel aandacht geschonken aan de uitwerking van de personages en hun tragische achtergrondverhalen. Als kijker leef je dan ook intens met ze mee.

Deze anime zit vol betoverende details, emotionele ups en downs, verrassende plotwendingen en obstakels die al dan niet echt bestaan, maar alsnog overwonnen moeten worden. De film is met vlagen behoorlijk melancholisch door de trauma’s van Anna en het noodlot waar Marnie tevergeefs tegen vecht. Het wordt steeds duidelijker dat Anna geobsedeerd raakt door Marnie en de Marsh House, terwijl haar  angsten tegelijkertijd groter worden…

Op die manier speelt de anime losjes met de ‘gothic sublime’ en geeft daarmee een inkijkje in de psyche van de twee hoofdpersonen. Deze insteek slaagt als de personages op het eind een duidelijke persoonlijke groei doormaken en niets meer was zoals eerst, maar alle puzzelstukjes toch op hun plaats vallen. Ghibli laat, onder leiding van Yonebayashi, de kijker met deze laatste film ontroerd maar hoopvol achter en tegelijkertijd verlangend naar meer.

Lees ook mijn recensie van The Secret World of Arrietty.

Eindoordeel: When Marnie Was There (2014)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4.7

Samenvatting

When Marnie Was There zit vol betoverende details, emotionele ups en downs, verrassende plotwendingen en obstakels die al dan niet echt bestaan, maar alsnog overwonnen moeten worden. De anime is met vlagen behoorlijk melancholisch door de trauma’s van Anna en het noodlot waar Marnie tevergeefs tegen vecht. Als kijker leef je dan ook intens met ze mee.


Regie
: Hiromasa Yonebayashi | Voice Cast: Sara Takatsuki, Kasumi Arimura, Kiernan Shipka, Hailee Steinfeld | Scenario: Joan G. Robinson, Keiko Niwa | Genre: Animatie, Drama, Mystery | Jaar: 2014

Geef een reactie op dit artikel

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
Abonneren op
%d bloggers liken dit: