The Secret World of Arrietty: bloemrijke animatiefilm voor fans van Spiderwick

2 oktober 2017

the secret world of arrietty

The Secret World of Arrietty verhaalt over de 14-jarige Arrietty  die samen met haar ouders Homily en Pod onder de vloer woont van een groot landhuis buiten Tokyo. Ze zijn ‘bruikleners’, mensjes die niet groter zijn dan een duim. Door het lenen van spullen van de bewoners kunnen zij in hun levensonderhoud voorzien. Zo’n reis naar de mensenwereld is voor deze micromensen natuurlijk niet zonder gevaren. Belangrijker is misschien nog wel dat de bruikleners nooit door mensen mogen worden ontdekt. Wanneer Arrietty met haar vader op haar eerste ontdekkingsreis gaat om spullen te lenen, wordt ze gezien door de 10-jarige Shou die, in afwachting van een hartoperatie, bij zijn oudtante in haar rustige landhuis verblijft. Deze onverwachte ontdekking laat Shou niet los en de jongen gaat op onderzoek uit…

The Borrowers in een Aziatisch jasje

The Secret World of Arrietty (2010) is een adaptatie van Mary Norton’s kinderboek The Borrowers (1957). Aan Hiromasa Yonebayashi (regisseur van o.a. When Marnie Was There (Omoide no Mânî, 2014) en Mary and the Witch’s Flower (Mary to Majo no Hana, 2017) de taak om namens Studio Ghibli dit verhaal in een Aziatisch jasje te steken. Zoals we van Ghibli gewend zijn, wordt de kijker ook hier getrakteerd op schitterend gedetailleerde beelden en vloeiende animatie. Arrietty’s eerste reis naar de mensenwereld is prachtig neergezet. Van het springen van spijker naar spijker en het optakelen van een suikerklontje tot de reusachtige en ogenschijnlijk bedreigende huiskat Niya – als kijker waan je je even in de wereld van een minimensje.

the secret world of arrietty

The Secret World of Arrietty haalt het niet bij andere Ghibli klassiekers

Shou’s geheime zoektocht blijft echter niet lang onopgemerkt, zijn oudtante en haar huishoudster Haru vermoeden al langer de aanwezigheid van bruikleners in het huis en willen maar al te graag van ze af. Terwijl Shou de aanwezigheid van de minimensjes angstvallig voor hen geheim probeert te houden, ontstaat er een hechte vriendschap tussen de rustige jongen en de actieve Arrietty. Hoewel The Secret World of Arrietty prachtig is gecreëerd en vol verschillende personages zit, haalt het simpele plot, dat voornamelijk bestaat uit de spanning of en wanneer de bruikleners zullen worden ontdekt, het niet bij de magie van Ghibli’s Howl’s Moving Castle (Hauru no Ugoku Shiro, 2004) en het bovennatuurlijke oorlogsdrama Princess Mononoke (Mononoke-hime, 1997).

Voor liefhebbers van een luchtige, magische wereld

Na Arrietty’s indrukwekkende eerste reis, kabbelt het plot van The Secret World of Arrietty slechts rustig voort, zonder verdere hoogtepuntjes. Ook de personages maken geen duidelijke ontwikkeling door. De anime lijkt dan ook meer gericht te zijn op de jeugdige kijkers die zich niet zullen storen aan de voorspelbaarheid van het plot.

Voor wie zich even onder wil dompelen in een luchtige, magische wereld is The Secret World of Arrietty een prima anime. Ook liefhebbers van vermakelijke kinderfilms als Arthur and the Minimoys (2006), The Spiderwick Chronicles (2008) en Epic (2013) zullen hun hart ophalen bij het zien van Arrietty’s avonturen in de grote, bloeiende tuin achter het landhuis. De Keltisch aandoende soundtrack door de Franse Cecile Corbel maakt de filmervaring helemaal compleet.

Eindoordeel: The Secret World of Arrietty
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
3.7

Samenvatting

Na Arrietty’s indrukwekkende eerste reis, kabbelt het plot van The Secret World of Arrietty slechts rustig voort, zonder verdere hoogtepuntjes. Ook de personages maken geen duidelijke ontwikkeling door. De anime lijkt meer gericht te zijn op de jeugdige kijkers die zich niet zullen storen aan de voorspelbaarheid van het plot. Voor wie zich even onder wil dompelen in een luchtige, magische wereld is The Secret World of Arrietty een prima anime waarin soundtrack de filmervaring helemaal compleet maakt.

Regie: Hiromasa Yonebayashi | Voice Cast: Mirai Shida, Ryûnosuke Kamiki, Kirin Kiki | Scenario: Hayao Miyazaki, Mary Norton | Genre: Animatie, Adventure, Family | Jaar: 2010

Geef een reactie op dit artikel

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
Abonneren op
%d bloggers liken dit: