Black Mirror #4: de matige kracht van virtuele werelden

27 mei 2019
Leestijd: 4 min.
, ,
Vierde seizoen van Black Mirror blijft aan de oppervlakte.
black-mirror-season-4_header

We zijn steeds meer afhankelijk van digitale technologie. Donkere techno-thriller Black Mirror van Charlie Brooker speelt hier sinds 2011 op in. Door de kijkers dystopische werelden voor te schotelen, waan je je telkens in een alternatieve realiteit. In deze wereld krijgt technologie vervolgens op gruwelijke wijze de overhand. Weet het vierde seizoen het niveau hoog te houden na het Emmy-succes van San Junipero?

Controle over je omgeving

Het vierde seizoen trapt af met U.S.S. Callister, een aflevering die zo uit Star Trek lijkt te komen. Hoewel deze wereld erg van de onze af staat, is het beangstigend om te zien hoeveel macht iemand binnen een virtuele setting kan hebben. In dit geval is dat de bedenker die in het echte leven onhandig en geeky overkomt, maar in het door hem gecreëerde universum zijn narcistische fantasieën de vrije loop laat.

Coming-of-age aflevering Arkangel, geregisseerd door Jodie Foster, concentreert zich op de band tussen een moeder en haar dochter, Sara (Brenna Harding). In deze wereld is het mogelijk om via een chip in de hersenen iemands leven te volgen. Ideaal voor bezorgde ouders, maar het duurt niet lang voordat de moeder de obsessie voor haar dochter niet meer in de hand heeft. Deze aflevering doet denken aan concepten die Brooker in de eerste twee seizoenen van Black Mirror heeft uitgewerkt, maar zit toch sterk in elkaar.

Op zoek naar de waarheid

Het tragische Crocodile volgt architecte Mia (Andrea Riseborough) die samen met een vriend getuige is geweest van een verkeersongeluk in IJsland. Als haar vriend jaren later aan de deur staat met de mededeling dat hij zijn schuldgevoel niet meer kan dragen, verandert Mia in een monster. Ze gaat erg ver in haar daden om de waarheid niet boven water te laten komen. Dit lukt haar, totdat Shazia (Kiran Sonia Sawar), een agent met een kastje die herinneringen kan visualiseren, haar pad kruist. De boodschap, namelijk het veiligstellen van betrouwbare getuigenverklaringen, is duidelijk. Jammer genoeg overheerst hier het horrorelement en wordt de aflevering erg gruwelijk.

In Hang the DJ wordt het concept van online dating uitgewerkt. Daten wordt hier volledig overgenomen door artificial intelligence. Met behulp van een datingapp worden mensen aan de hand van een algoritme voor bepaalde tijd aan elkaar gekoppeld. In deze vastgestelde tijd is het de bedoeling om te kijken hoe goed je bij elkaar past om vervolgens weer verder te daten. Na een date van 12 uur zijn Frank (Joe Cole) en Amy (Georgina Campbell) echter nog niet op elkaar uitgekeken. Maar hoe overtuig je het systeem van je ware gevoelens als je volgende date al op je wacht? Hang the DJ is, in vergelijking met onze wereld waarin vage algoritmes steeds meer invloed krijgen, misschien wel de sterkste aflevering van dit seizoen.

Technologie die blijft achtervolgen

Metalhead richt zich op Bella (Maxine Peake) die op de vlucht is voor een groep robothonden. Deze achtervolgingsthriller is geschoten in zwart-wit en bevat nauwelijks dialogen. De kijker ervaart een benauwd gevoel wanneer de honden Bella steeds meer dreigen in te sluiten. Helaas heeft Metalhead een voorspelbaar einde. Tot slot belanden we in Black Museum in een museum vol curieuze objecten. Aan ieder object kleeft een huiveringwekkend verhaal dat te maken heeft met technologie. Zo is er de schattige knuffelbeer waar een ziel in huist. Het verhaal over een chirurg die de pijn van zijn patiënten kan voelen en een gevangene die als hologram verder leeft. De vraag die opkomt is waarom Brooker deze interessante concepten heeft gebundeld en niet afzonderlijk heeft uitgewerkt.

Black Mirror #4 laat virtuele werelden niet de diepte in gaan

Desondanks eindigt het vierde seizoen van Black Mirror sterk – maar niet zo sterk als in het derde seizoen dat veel meer de diepte in ging. Of Brooker zichzelf zal weten te overtreffen is nog even afwachten tot in juni het vijfde seizoen op Netflix te zien zal zijn.


Black Mirror is te zien op Netflix.

Eindoordeel: Black Mirror #4 (2017)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
3.3

Samenvatting

Met het vierde seizoen van techno-thriller Black Mirror levert Brooker weer een scala aan alternatieve werelden waarin technologie op gruwelijke wijze de overhand krijgt. Met uitzondering een paar sterke afleveringen, weet hij de kracht van virtuele werelden in dit seizoen slechts matig aan de kijker over te brengen.

Productie: Charlie Brooker, e.a. | Cast: Joe Cole, Maxine Peake, Georgine Campbell, e.a. | Scenario: Charlie Brooker, e.a. | Duur: 6 afl. van +/- 60 min. | Genre: Drama, Sciencefiction, Thriller | Jaar: 2017

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.