Pokémon Detective Pikachu: nostalgie in tech-noir jasje

3 juni 2019
Leestijd: 3 min.
Pokémon Detective Pikachu is een doorsnee, maar duister detective-verhaal.
pokemon-detective-pikachu-movie_header

Bij een live-action Hollywood-film van een Japanse hype is het altijd even afwachten hoe het zal uitpakken. Pokémon Detective Pikachu, geregisseerd door Rob Letterman (o.a. Shark Tale; 2004), baseert zich op de razend populaire spin-off game Detective Pikachu. Is het de film gelukt om de fans trouw te blijven?

On the road to Ryme City

Pokémon Detective Pikachu draait om de 21-jarige Tim Goodman (Justice Smith). Het verhaal speelt zich af in een realistische wereld, met als enig verschil dat mensen hier vreedzaam naast Pokémon leven. Pokémon Go in real life dus. De jonge Tim werkt als verzekeringsagent en heeft zelf, vanwege persoonlijke redenen, nog nooit een Pokémon gehad. Op een dag krijgt Tim te horen dat zijn vader na een autocrash is vermist en reist af naar de metropool Ryme City.

Pratende Pikachu

In Ryme City wordt de toon voor de film gelijk gezet. De stad geeft met haar neonlichten en verregende straten een duistere tech-noir sfeer. Terwijl Tim zijn vaders woon- en werkplekken bezoekt, maakt hij onverhoeds kennis met een Pikachu (Ryan Reynolds). Deze Pikachu is jarenlang de trouwe metgezel geweest van zijn vader, die als detective werkte. Alsof dat nog niet gek genoeg klinkt, blijkt Tim met deze Pikachu te kunnen praten!

Een doorsnee detective-verhaal

Wat volgt is een doorsnee detective-verhaal dat Tim en Pikachu diep in een obscure organisatie drijven. Geheel in de klassieke cyberpunk-sfeer zien ook de computer-geanimeerde Pokémon er hier veel minder schattig uit dan hun handgetekende anime tegenhangers. Daarnaast is het acteerwerk niet al te best en blijft de zware soundtrack van Henry Jackman niet hangen. Gelukkig weet Reynolds met zijn droogkomische stem à la Deathpool wat luchtigheid in het verhaal te brengen. Want laten we eerlijk zijn: een Pikachu met een koffieverslaving zie je ook niet iedere dag.

Pokémon Detective Pikachu is duister maar toch vermakelijk

Pokémon Detective Pikachu is een film voor fans, maar als je houdt van tech-noir films als Blade Runner (2049) (1982; 2017) of Alita: Battle Angel (2019) kun je hier ook zeker je hart ophalen. De film is vermakelijk genoeg, bevat spannende actie en een vleugje romantiek dankzij Tims samenspel met journaliste in spé Lucy Stevens (Kathryn Newton). Daarnaast ziet de animatie van de Pokémon er vloeiend uit; zo is er een memorabele scène van een op de vlucht slaande Mr. Mime die fantastisch is. Maar het belangrijkste is misschien nog wel dat Pikachu, zelfs in deze duistere setting, nog hetzelfde vertrouwde schattige gele zakmonstertje blijft.


Eindoordeel: Pokémon Detective Pikachu (2019)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
3

Samenvatting

Pokémon Detective Pikachu is een tech-noir detective-verhaal vol nostalgie. De computeranimatie is vloeiend en zet zich af tegen een duistere setting. Ondanks het matige acteerwerk houdt Reynolds het verhaal overeind met zijn droogkomische stem.

Productie: Rob Letterman | Cast: Justice Smith, Ryan Reynolds, Kathryn Newton, e.a. | Scenario: Dan Hernandez, Benji Samit, e.a. | Duur: 104 min. | Genre: Action, Adventure, Comedy | Jaar: 2019

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.