Om nooit te vergeten: bundel korte verhalen over complexe werelden

22 januari 2018
Leestijd: 3 min.
,
om-nooit-te-vergeten-thomas-olde-heuvelt_header

Titel: Om nooit te vergeten
Auteur: Thomas Olde Heuvelt
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Genre: Korte verhalen, Horror, Fantasy
Bladzijdes: 143
Uitvoering: Hardcover
ISBN: 978-90-245-7862-7

Wat zou er gebeuren als de aarde op een dag op zijn kop staat? Hoe zou je leven eruit zien als je volledig van glas was gemaakt? En zou jij middenin de nacht een lifter oppikken? In zijn nieuwe korte verhalenbundel schotelt Thomas Olde Heuvelt (1983) de lezer onder meer deze vragen voor.

Vijf korte verhalen

Om nooit te vergeten bevat vijf verhalen die grenzen aan horror, magisch-realisme en het bekende sprookje. Zo lijkt Je weet hoe dit verhaal gaat veel op Stephen Kings spookverhaal Riding the Bullet en is Hertenhart en gembertimbaaltjes onder andere verwant aan het sprookje van Doornroosje. Olde Heuvelt leidt ieder verhaal in met een korte inleiding over hoe het desbetreffende verhaal tot stand is gekomen. Soms is dat een inspirerende omgeving tijdens het reizen door, een andere keer is het iets persoonlijks zoals liefdesverdriet.

Olde Heuvelt won prestigieuze prijzen

Thomas Olde Heuvelt kennen we inmiddels van het populaire griezelboek HEX dat internationaal doorbrak. Maar voor deze doorbraak richtte Olde Heuvelt zich met name op het schrijven van korte verhalen. Zijn verhalen wonnen diverse prestigieuze prijzen zoals de Paul Harland Prijs en de Harland Debutantenprijs. Na in 2013 al eens te zijn genomineerd voor de prijs, won Olde Heuvelt in 2015 de Amerikaanse Hugo Award.

Vlotte schrijfstijl met een vleugje humor

Naast enkele onbekende verhalen zijn ook de winnende verhalen te lezen in Om nooit te vergeten. Olde Heuvelt schrijft vlot en met een vleugje humor. Zijn verhalen weten de lezer te verbazen en zitten vol originele associaties:

“En bergen, vallen die ook?” vroeg Fiep, een beetje dromerig. (…)
“Ik denk dat het daar rotsblokken regent,” zei ik.
“En vulkanen?”
“Daar loopt het vuur uit, kaarsrechte pilaren van lava, helemaal tot in de ruimte.”
Fiep keek bedenkelijk. “Maar loopt de aarde dan niet leeg?”
Daar had ik niet over nagedacht.

(Uit: De vis in de fles)

Om nooit te vergeten is een mix van uiteenlopende verhalen

Om nooit te vergeten is een bundel met een mooie mix aan uiteenlopende, maar wel op zichzelf staande, verhalen. Olde Heuvelt werkt zijn personages net genoeg uit om als lezer met ze mee te leven. De dromerige sfeer, zoals die wordt afgeschilderd in De inktlezers van Doi Saket, wordt afgewisseld met coming-of-age problematiek in De jongen die geen schaduw wierp. Gruwelijke passages in Hertenhart en gembertimbaaltjes worden voorafgegaan door griezelige spookgedaanten in Je weet hoe dit verhaal gaat.

Verhalen om nooit te vergeten

Minpuntje van de bundel is de lengte van de verhalen. De complexiteit van de wereld zoals in De vis in de fles wordt beschreven, vraagt om een langer verhaal waarin verschillende concepten meer kunnen worden uitgediept. Anderzijds is dit wellicht de kracht van het korte verhaal – en van de verhalen in deze bundel in het bijzonder. Het in beperkte ruimte creëren van iets ongewoons leidt ertoe dat de lezer naderhand over de verhalen na gaat denken. Zo worden het verhalen om nooit te vergeten.


Eindoordeel: Om nooit te vergeten
4
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.