In This Corner of the World: dromerige idealen in tijden van oorlogLeestijd: 3 min.

25 januari 2018

In This Corner of the World

In This Corner of the World (Kono Sekai no Katasumi ni, 2016) was een regelrechte filmhit in Japan. De film speelt zich af in de jaren 1930 en 1940 – de periode voor de atoombomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki in 1945. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige manga van Fumiyo Kono en geregisseerd door Sunao Katabuchi (MAPPA) die eerder meewerkte aan filmprojecten van Studio Ghibli van Hayao Miyazaki.

Van Hiroshima naar Kure

De 18-jarige Suzu Urano verhuist van Hiroshima naar een rustige plek net buiten het nabijgelegen stadje Kure om bij haar man Shuzaku in te wonen. Shuzaku zag Suzu ooit eens op een brug in Hiroshima staan en heeft kort daarna bij haar familie om haar hand gevraagd. Suzu, niet zeker of ze wel echt van Shuzaku houdt, trouwt met hem en verlaat haar ouderlijk huis in Hiroshima. Vanaf dat moment is ze als kersverse echtgenote verantwoordelijk voor de bereiding van het eten voor de familie – eten dat steeds schaarser wordt wanneer de oorlogsjaren aanbreken.

Terwijl Suzu zich toelegt op de huishoudelijke taken in haar nieuwe thuis, pakt ze in haar vrije uurtjes graag haar tekenblok erbij om in de buitenlucht de mooiste vergezichten te creëren. Zo zien we witte konijntjes als golven over de zee springen en voedsel tot leven komen op het asfalt tijdens een van Suzu’s marktbezoeken.

Het rustige plattelandsleven tijdens de eindjaren ‘30

Katabuchi weet de eerste helft van de film het rustige plattelandsleven goed te vangen. We zien  Suzu een kimono maken (waar ze overigens niks van bakt) en verschillende recepten uitproberen. Deze handelingen maken dat In This Corner of the World wat traag van start gaat. Wellicht volgde Katabuchi de manga hier iets te nauwkeurig en had hij voor het witte doek beter met een andere oplossing kunnen komen.

Alle scènes worden met data aangeduid, zodat het voor de kijker aanvoelt alsof er een blik wordt geworpen in iemands geheime dagboek. Terwijl Suzu’s coming-of-age verhaal zich, in deze rustige jaren voorafgaand aan de oorlog, ontrafelt, werkt de film in werkelijkheid toe naar de verschrikkelijke bombardementen in 1945.

Het kantelpunt in de jaren ‘40

Tijdens de tweede helft van de film kantelt de sfeer dan ook abrupt wanneer de Tweede Wereldoorlog in de jaren ’40 Japan in zijn greep houdt. Overscherende Amerikaanse oorlogsvliegtuigen en de constante aanwezigheid van dreigende oorlogsschepen in de baai, voeren de spanning flink op. De levensomstandigheden in Kure worden steeds erbarmelijker en Suzu wordt, geheel tegen haar dromerige natuur in, geconfronteerd met de verschrikkingen van de oorlog.

De (oorlogs)strijd tussen realiteit en fantasie

Om de oorlog te kunnen doorstaan, aanschouwen we de luchtaanvallen door Suzu’s artistieke blik. Zo worden bombardementen omgevormd tot kleurige (verf)explosies tegen een heldere hemel. Een heftige inslag van dichtbij wordt gevisualiseerd in witte krijtstrepen tegen een zwarte achtergrond. In This Corner of the World lijkt hier mee te zeggen dat hoe heftig de realiteit ook mag zijn, het dromerige en fantasierijke mag niet verloren gaan – een mooie, hoopvolle boodschap die in deze tijd maar al te goed van pas komt.

Anders dan bij La Vita è Bella (1997) – waarin een vader zijn zoontje de verschrikkingen van het concentratiekamp weet te besparen door hem komische verhaaltjes te vertellen – krijgt de kijker in In This Corner of the World daadwerkelijk een dramatische plotwending voor de kiezen. Aan de andere kant voelt deze film luchtiger aan dan Studio Ghibli’s oorlogsfilm Grave of the Fireflies (1988).

Dromen als oorlogswapen

In This Corner of the World weet in twee uur tijd een scherp contrast te scheppen tussen twee geheel verschillende manieren van leven. De Ghibli-achtige animatie is de hele film door werkelijk prachtig en komt het best tot uiting wanneer Suzu haar artistieke talenten laat zien. De filmposter legt de nadruk op het liefdesverhaal in oorlogstijd tussen Suzu en Shuzaku en het is zo dat Suzu daadwerkelijk meer voor haar man gaat voelen naarmate het verhaal vordert. Toch draait het verhaal eerder om Suzu als jonge, artistieke vrouw die zich, dankzij haar dromerige idealen, door een van de verschrikkelijkste periodes van de geschiedenis heen weet te schilderen.

Eindoordeel: In This Corner of the World (2016)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
3

Samenvatting

Onder begeleiding van prachtige animatie weet In This Corner of the World in twee uur tijd een scherp contrast te scheppen tussen twee geheel verschillende manieren van leven. Realiteit en fictie wisselen elkaar af door de artistieke blik van hoofdpersonage Suzu. De film lijkt hier mee te zeggen dat hoe heftig de realiteit ook mag zijn, het dromerige en fantasierijke mag niet verloren gaan – een mooie, hoopvolle boodschap die in deze tijd maar al te goed van pas komt.


Regie: Sunao Katabuchi | Voice Cast: Non, Yoshimasa Hosoya, Natsuki Inaba | Scenario: Fumiyo Kono, Sunao Katabuchi | Genre: Animation, Drama, History | Jaar: 2016

Eline

Ik ben Eline en ik schrijf hier artikelen en recensies over boeken, films en series. Ik ben gek op literatuur, reizen, filmhuisfilms, gitaar spelen, Japan en natuurlijk schrijven! 😉
Eline

Geef een reactie op dit artikel

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
Abonneren op
%d bloggers liken dit: