Event: Murakami Weekend

18 januari 2018
Leestijd: 6 min.
,

Afgelopen weekend vond het Murakami Weekend plaats, georganiseerd door uitgeverij Atlas Contact. De locatie van het event was het sfeervolle ss Rotterdam. Op de planning stond een weekend vol literatuur, lezingen, theater, muziek, workshops en films. Voor wie Japan meets Titanic wel goed in de oren klinkt, was het prachtige Rotterdamse schip 13 en 14 januari de place to be! Wat vond ik van het event? Dat lees je hier!

Murakami Weekend

Murakami en verbeelding

Omdat zaterdag al iets anders gepland stond, bezochten we het Murakami Weekend op zondag. Helaas kwamen we die ochtend iets later dan verwacht in Rotterdam aan. Toch konden we nog het laatste stukje meepakken van de lezing over Murakami en verbeelding in de Japanse kunst door Menno Fitski van het Rijksmuseum.

Murakami’s muziek vertolkt en verteld

De volgende lezing waar we erg graag naartoe wilden was een samenspel tussen musicoloog Emile Wennekes (Universiteit Utrecht) en pianist Ralph van Raat. Als je Murakami’s werk een beetje kent, weet je dat zijn verhalen vol zitten met subtiele (en niet zo subtiele) verwijzingen naar songteksten en muziekstukken. In deze presentatie vertelde Wennekes iets over de rol van muziek in de boeken van Murakami en Van Raat voerde deze stukken uit op de piano. Zo kwamen onder andere Debussy en Liszt voorbij, maar ook Radiohead en een mooie pianoversie van Norwegian Wood van The Beatles. Voor ons gevoel was het uur zo voorbij.

Murakami Weekend

Gelukskatten en meer Japanse shizzle

Daarna volgde een uur pauze die we hebben benut om rond te kijken bij de verschillende workshops. Portretschilderen, sake proeverij, theesessie en kalligrafie; het kon er allemaal! Ook het Japanse cadeauwinkeltje werd natuurlijk bezocht waar we gelukskatten kochten. Bij het boekwinkeltje kocht ik nog een boek met korting, wat goed uitkwam omdat ik Norwegian Wood al eens had gelezen, maar toen van iemand had geleend. 🙂

Murakami studententheater

Na de pauze wilden we voor de afwisseling naar het theater. Het stuk werd opgevoerd door studententheatergroep Risk en verhaalde over de briefcorrespondentie in Norwegian Wood en de painter’s block in Murakami’s nieuwste tweeluik De moord op Commendatore.

Murakami Weekend

Interview met vertalers Elbrich Fennema en Luk Van Haute

Na het theaterstuk moesten we rennen naar het volgende deel van ons programma: een interview met de twee vertalers Elbrich Fennema en Luk Van Haute. Hier was het ontzettend druk, mede door de setting in de loungebar van het schip, maar dat maakte het wel gezellig. Leerzaam om te horen hoe de vertaling vanuit het Japans ongeveer in zijn werk gaat, hoeveel er wordt weggelaten. En zo hoor je weer eens wat dingetjes over de uitgeefwereld. Altijd handig!

Murakami Weekend

Murakami en filosofie

Als laatste gingen we naar de lezing van Ype de Boer over Murakami en filosofie. De nadruk lag hier op de personages in de boeken en hun worstelingen en verlangens. Ook realiteit en fictie spelen in Murakami’s werk een grote rol. De Boer behandelde deze thema’s aan de hand van zijn eigen boek Murakami en het gespleten leven. Goede lezing die mij zo op het eind van het programma nog prima wist te boeien.

Nu ons programma erop zat, maakten we een korte wandeling op het dek waar het tot onze verbazing vrij rustig was.

Credits voor mijn fotografe ;-)

In this Corner of the World

Op weg naar buiten zag ik nog een poster hangen van In this Corner of the World (2016). Binnenkort lees je een recensie over deze film op mijn blog!

Murakami Weekend: Japan, literatuur en een beetje Titanic

Al met al was het Murakami Weekend een geslaagd event. Verrijkend en verrassend goed georganiseerd door Atlas Contact. Jammer natuurlijk dat de schrijver er zelf niet bij was, maar dan was deze toffe locatie waarschijnlijk ook niet mogelijk geweest en zou het veel drukker en chaotischer zijn. Wij hadden in ieder geval een topdag! 😀


Lees hier mijn recensies van Haruki Murakami’s Hard-boiled Wonderland en het einde van de wereld, Norwegian Wood en Ten zuiden van de grens.

Ben jij naar het Murakami Weekend geweest? Wat vond je ervan? 🙂

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.