Huidpijn: thriller vaart maatschappijkritische koers

29 september 2016
Leestijd: 3 min.
,

Titel: Huidpijn
Auteur: Saskia Noort
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Genre: Thriller
Bladzijdes: 288
Uitvoering: Paperback
ISBN: 978-90-263-3139-8

De tweeënveertig jarige Anne Koster lijkt haar leven goed op de rit te hebben. Ze heeft een succesvolle carrière als tv-presentatrice en een bestaan opgebouwd in Amsterdam samen met haar acht jaar jongere vriend Sam Knippenberg. Het enige wat in haar leven nog ontbreekt is een kind. Anne wordt door deze kinderwens volledig in beslag genomen.

Tegenslag op tegenslag

Na een aantal mislukte IVF-pogingen, zit zij vol goede moed opnieuw met Sam in de wachtkamer van een Duitse vruchtbaarheidskliniek. Vlak voor de ingreep plaatsvindt komt haar vriend echter met de mededeling dat hij verliefd is geworden op een ander en Anne ziet haar droombeeld in rook opgaan: 

“Ik wist het zeker: er zou een kind komen. Zoals ik zeker wist dat Sam mijn grote liefde was. Een plan B bestond niet. Wie een plan B heeft legt zich al neer bij verlies.”

Als klap op de vuurpijl krijgt ze kort daarna te horen dat haar televisieprogramma, Rondom Nieuws, zal stoppen vanwege te lage kijkcijfers.

Waar is het misgegaan?

Vanuit het cliché dat je pas weet wat je mist als je het niet meer hebt, belandt Anne in een rollercoaster van emoties. Sam trekt in bij zijn nieuwe vriendin (een stagiaire die Anne nota bene zelf heeft aangenomen om bij haar te komen werken). Anne blijft verslagen en met snijdende pijn achter in een huis vol herinneringen aan haar op de klippen gelopen relatie: “Sam is weg. Ik ben alleen. Ik kan niet alleen zijn.” Terwijl de media er alles aan doen om haar privéleven binnen te dringen, loopt Anne binnen de muren van haar huis elk detail van haar relatie met Sam zorgvuldig na. Waar is het toch misgegaan?

Huidpijn neemt de lezer mee in een duistere psyche

Huidpijn is de zevende literaire thriller van journaliste en columniste Saskia Noort (1967). Ze studeerde journalistiek en theaterwetenschap en debuteerde in 2003 met Terug naar de kust. In Huidpijn worden toegankelijke dialogen in korte, vlot geschreven hoofdstukken door het plot verweven. Noort neemt de lezer mee in de duistere psyche van de succesvolle Anne en het wordt al snel duidelijk dat haar verleden alles behalve krasvrij is. Anne groeide op in een klassiek problematisch gezin met een overbezorgde moeder, agressieve vader en ze leefde in de schaduw van haar alcoholistische zusje. Haar resulterende angsten en gedachtespinsels en de bijkomende druk van de media-aandacht worden uitvoerig en sterk beschreven, waardoor de spanning in de eerste helft van het boek duidelijk voelbaar is.

Huidpijn is noch een thriller, nog een feministisch pleidooi

Terwijl deze spanning aanzienlijk wordt opgebouwd, komt een climax in de tweede helft er echter niet. Noort slaat een andere richting uit door de moderne man te bekritiseren en de zelfstandigheid van de vrouw te verheerlijken. Succesvolle vrouwen hebben immers geen tijd voor liefdesverdriet, lijkt Noort te willen suggereren. Deze maatschappijkritische koers haalt het thriller randje er resoluut vanaf waardoor de laatste plotwendingen minder diep in het vlees van de lezer weten te snijden. Zonde, want de door Noort zo zorgvuldig opgebouwde spanning leek naar een aangrijpend slot toe te werken. Wat overblijft is noch een thriller, noch een sterk pleidooi voor de gelijkwaardige positie van de vrouw (haar leven zal immers niet compleet zijn zonder man en kind). In plaats daarvan is het een psychologisch drama waarin onverwerkte jeugdtrauma’s de kop opsteken terwijl een BN’er haar donkere kanten angstvallig uit de spotlight probeert te houden.


Eindoordeel: Huidpijn
3
Eline
Volg mij op:

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.