Wat las ik vroeger: deel 6 (#1)

26 september 2016
Leestijd: 5 min.

Vandaag ga ik in de ‘wat las ik vroeger’-reeks het eerste deel van het genre kinderboeken bespreken. Nu hoor ik je denken: kinderboeken? Daar bestaat de hele reeks toch al uit? Dat is helemaal waar, maar als ik aan deze boeken denk, kan ik ze niet anders classificeren dan als ‘klassieke’ kinderboeken. Lees je mee? 🙂

Wat las ik vroeger? – Kinderboeken (#1)

Wipneus en Pim van B. van Wijckmade

Als eerste zal ik de boekenreeks Wipneus en Pim, geschreven door verschillende schrijvers onder het pseudoniem B. van Wijckmade, kort bespreken. De serie bestaat uit veertig boekjes, waarvan ik er vroeger een redelijk aantal heb gelezen. De reeks is geschreven tussen 1948 en 1985. De verhalen draaien om twee kabouters, Wipneus en Pim, die leven in het (Kabouter)land van Koning Goedhart. Wipneus is de zoon van koning Goedhart en Pim is zijn beste vriend. Samen gaan ze veel op reis, ontmoeten diverse personages en maken allerlei avonturen mee. Daarnaast beleven ze ook veel avonturen in het kasteel. De verhalen zitten vol met draken, elfjes, heksen, reuzen en zijn dus erg fantasierijk. De sprookjesachtige illustraties in de boeken maken het helemaal af!

De heksen van Roald Dahl

Ook De heksen van schrijver Roald Dahl mag niet natuurlijk niet in mijn lijstje ontbreken. Het is mijn favoriete boek van hem. Omdat ik Matilda ook heel erg kon (en nog steeds kan) waarderen, zal ik deze in het tweede deel aan bod laten komen. De heksen gaat over Luke en zijn oma die “heksen-expert” is. Heksen vliegen in de wereld van Dahl niet rond op bezemstelen, maar zijn goed vermomd. Er zijn echter wel een aantal kenmerken waaraan echte heksen te herkennen zijn. Deze worden in het boek uitgebreid aan de lezer getoond. Wanneer Luke met zijn oma op vakantie gaat naar Engeland, blijkt als snel dat het hele hotel vol zit met heksen! Ze zijn daar voor hun jaarlijkse bijeenkomst. Luke komt op de een of andere manier vast te zitten in de vergaderzaal en verstopt zich. Vanuit zijn schuilplaats ziet hij de heksen een voor een veranderen in hun monsterlijke gedaante. Ook hoort hij van hun verschrikkelijke plan om alle kinderen op aarde uit te roeien. Maar dan wordt hij ontdekt… Zal het Luke (en zijn oma) lukken om de plannen van de heksen te stoppen?

Hoewel De heksen in 1990 al is verfilmd zijn er geruchten dat Guillermo del Toro (Pan’s Labyrinth, Crimson Peak) De heksen opnieuw wil verfilmen. Het lijkt mij een goed idee, vooral omdat de donkere sfeer in zijn films goed zal passen bij dit verhaal. Ik ben benieuwd! 🙂

Pippi Langkous van Astrid Lindgren

Pippi Langkous, wie kent haar niet? Behalve het kijken naar de tv-serie las ik ook de boeken, geschreven door Astrid Lindgren, heel graag. Het meisje (met een héle lange naam) is de dochter van een piraat en woont in Villa Kakelbont, samen met haar paard Witje en het aapje Meneer Nilsson. Ze heeft geen moeder meer, maar is wel ontzettend rijk. Het komt dan ook vaak voor dat dieven haar geld proberen te stelen. Gelukkig is Pippi super sterk en weet ze de criminelen buiten de deur te houden. Samen met haar vrienden Tommy en Annika maakt ze bovendien ook nog allerlei avonturen mee. De boeken zijn verfilmd tot een bekende tv-serie, maar de verhalen over Pippi Langkous zijn ook vertolkt in diverse musicals, tekenfilms en speelfilms.


De vorige delen van ‘Wat las ik vroeger’ (terug)lezen?

De vorige delen kun je hier (terug)lezen en schreef ik over de genres: griezelverhalen, fantasy, detective/misdaad, drama en science-fiction en wetenschap. Vergeet ook niet de specials terug te lezen waarin ik deel 1, 2 en 3 bespreek van De Modderland Trilogie!

Welke kinderboeken las jij vroeger? 🙂

Eline
Volg mij op:

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.