Super Cub: fijnzinnige slice-of-life serie met toerende motormeiden

12 augustus 2021
Leestijd: 4 min.
, ,
Rustige slice-of-life serie over motormeiden of stiekeme sluikreclame?
super-cub_header

Sinds de dood van haar ouders zien de dagen van tiener Koguma er allemaal hetzelfde uit. Ze staat op, gaat naar school, doet boodschappen, maakt huiswerk, kookt en gaat weer naar bed. Vrienden heeft het stille meisje niet. En ook geen familie, vrienden en hobby’s. Klinkt saai, of niet? Toch is dit het startpunt van Super Cub (2021), een animeserie die afgelopen lenteseizoen te zien was op streamingdienst Wakanim. We zien de verlegen Koguma haar saaie leven leiden, totdat ze op een dag een tweedehands Honda Super Cub aanschaft. Deze motorfiets zal haar leven totaal veranderen. Of nou ja, in het slice-of-life genre zitten die veranderingen hem toch vooral in de details. Maar dát er een frisse wind gaat waaien in haar leven, is zeker.

Binnen een straal van vijf kilometer

Ze zeggen weleens dat een rijbewijs automatisch je horizon verbreedt. In Super Cub raakt Koguma dankzij haar donkergroene motorfiets al snel in gesprek met klasgenootje Reiko. Zij heeft een rode scooter en is een wandelende encyclopedie op het gebied van scooters en motoren. Reiko haalt Koguma over om samen een tour te gaan maken, iets waar Koguma een beetje huiverig voor is. Niet zo gek als je bedenkt dat haar leven zich al geruime tijd afspeelt binnen een straal van vijf kilometer! Iedere aflevering is er vervolgens wel iets wat Koguma aan haar motorfiets wil veranderen. Zo ‘kaal’ als het ding in de eerste aflevering was, zo geüpgraded is het in de laatste aflevering.

Super Cub zit vol krachtige details

De kracht van Super Cub zit hem zoals bij zoveel slice-of-life series in de details. Tijdens een regenbui komt Koguma erachter dat ze waterdichte kleding nodig heeft. Een ijskoude bries doet haar beseffen dat een helm met vizier geen overbodige luxe is. En als ze wat wil vervoeren is een box achterop ook erg handig. Super Cub is gebaseerd op de gelijknamige light novel van Hiro en Tone Kouken. De met grillige pen getekende adaptatie werd verzorgd door Studio Kai, bekend van het tweede seizoen van de avontuurlijke serie 7 Seeds die te zien is op Netflix. Als je op zoek bent naar snelle actie, zul je die in Super Cub niet vinden. Wel zie je Koguma van een stil meisje zonder initiatieven veranderen in een tiener die andere mensen toelaat in haar leven, haar eerste bijbaantje heeft en vooral heel liefdevol voor haar motorfiets zorgt.

Een rustige kijkervaring vol universele thema’s

Rijd je zelf een scooter of motor(fiets)? Dan zul je in Super Cub veel gaan herkennen. Zo krijg je veel motorfietsen voorgeschoteld die allemaal erg natuurgetrouw zijn getekend. Al is de animatie helaas met een vleugje CGI. Ook is de frustratie voelbaar wanneer Koguma haar Honda niet aan de praat krijgt en voor het eerst de kickstarter moet gebruiken. Heb je helemaal niets met scooters of motoren? Dan is dit ook geen ramp. Hoewel je inderdaad – alleen al om het klimaat een plezier te doen – beter kunt gaan mountainbiken, is Super Cub een fijnzinnige serie over universele thema’s zoals vriendschap, plezier en de zoektocht naar jezelf (en naar kersenbloesem!). De serie doet bij vlagen denken aan Kino’s Journey, al blijft Super Cub ver weg van de sociologische vraagstukken waar motorrijder Kino zich mee bezighoudt. Ben je op zoek naar een rustige kijkervaring, zonder veel dialogen en met prachtige vergezichten van de natuur? Dan is Super Cub je tijd zeker waard!


Eindoordeel: Super Cub (2021)
 • Verhaal
 • Personages
 • Muziek
3

Productie: Toshiro Fujii, e.a. | Voice Cast: Yuki Yomichi, Ayaka Nanase, Natsumi Hioka, e.a. | Scenario: Kazuya Aiura, e.a. | Duur: 12 afl. van 24 min. | Genre: Adventure, Drama, Slice-of-life | Jaar: 2021

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

2 reacties

 • Yasumi 13 augustus 2021op19:31

  Dit klinkt als een hele fijne slice-of-life serie om bij te ontsnappen. Als je Laid-Back Camp nog niet gezien hebt, raad ik dat zeker aan! Zo sfeervol en met schitterende beelden.

  • Eline 15 augustus 2021op19:42

   Dat is het zeker! Laid-Back Camp lijkt me ook tof. Die staat nog op mijn lijstje om te gaan kijken 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.