Lisey’s verhaal: een thriller-roman die de lezer op afstand houdt

15 oktober 2018
Leestijd: 3 min.
,
liseys-verhaal-stephen-king_header

Titel: Lisey’s verhaal
Originele titel: Lisey’s Story
Auteur: Stephen King
Uitgeverij: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
Vertaling: Hugo Kuipers
Genre: Thriller, Roman
Bladzijdes: 525
Uitvoering: Paperback
ISBN: 978-90-210-0933-9

Als Lisey Landon na vijfentwintig jaar huwelijk haar man verliest, rest haar de moeilijke taak om de werkkamer van echtgenoot op te ruimen. Scott Landon was een succesvol schrijver. In zijn atelier liggen nog enkele ongepubliceerde werken waar verschillende mensen op uit zijn. Nu Scott dood is, wordt Lisey steeds vaker lastiggevallen door een man die alles op het spel zet om deze felbegeerde manuscripten in handen te krijgen. Wat begon met enkele ongewenste telefoontjes, mondt al snel uit in ernstigere vergrijpen. Terwijl Lisey de man op afstand probeert te houden, baant ze zich een weg door het (schrijvers)leven van Scott. Hierbij stuit ze op verschillende mooie en minder mooie herinneringen die haar man haar heeft nagelaten. Steeds meer krijgt Lisey het gevoel dat Scott haar iets wil vertellen. Zal ze zijn boodschap in handen krijgen voor het te laat is?

Levensechte personages

Lisey’s verhaal is een van de boeken die Stephen King (1947) heeft geschreven na zijn auto-ongeluk in 1999. Het ligt voor de hand om een lijn te trekken tussen het privéleven van de schrijver en de personages in het boek. Dit vermoeden wordt versterkt door de manier waarop King op prachtig gedetailleerde en levendige wijze de complexe emoties van zijn personages beschrijft. Hij weet zich naadloos in de huid van Lisey te verplaatsen. Alsof hij zijn eigen vrouw in het boek heeft gevat.

Drie complexe verhaallijnen

Makkelijk weglezen doet Lisey’s verhaal echter niet. De beschrijvingen zijn hier en daar wat langdradig. King maakt er bovendien een  gewoonte van om de hoofdstukken in elkaar over te laten lopen. Hierbij negeert hij de regels van interpunctie. Ook de drie verhaallijnen maken het boek er niet gemakkelijker op. Zo beschrijft King Lisey’s leven in het heden, waarin ze Scotts werkkamer opruimt en dealt met de problemen rondom haar suïcidale zus. Tegelijkertijd moet ze de stalkende man op afstand houden. De overige verhaallijnen richten zich op de gruwelijke jeugd van Scott en zijn huwelijk met Lisey die voor de lezer vaak moeilijk te behappen zijn.

Lisey’s verhaal blijft op afstand van de lezer

Lisey’s verhaal houdt het midden tussen een thriller en een roman. Echt horror is het niet, alhoewel de gewekte suggestie over het snelle genezingsproces van de Landons wel doet denken aan vampiers. In grote lijnen is Lisey’s verhaal een boek over het rouwproces en de rol van de kleine dingen in het leven die bijdragen aan de verwerking van dit verdriet. King stopt veel referenties naar literatuur en muziek in het boek, wat het veel meer literair maakt dan zijn overige werk. Jammer is wel dat het overmatige gebruik van verzonnen woorden als ‘bool’ en ‘gestrapt’ de afstand tussen lezer en personages onnodig groot maakt. Hierdoor blijft Lisey’s verhaal bovenal een verhaal tussen Lisey en Scott. De lezer kan – alsof hij enkel uit is op de ongepubliceerde manuscripten – slechts van een afstandje toekijken.


Eindoordeel: Lisey's verhaal
2

Lees ook mijn recensie van Stephen Kings Silver Bullet.

Eline

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.