Weerwolven van Waraine: originele YA-thriller opent psychologische klopjacht

18 januari 2021
Leestijd: 4 min.
, ,
weerwolven-van-waraine-eva-linden_header

Titel: Weerwolven van Waraine
Auteur: Eva Linden
Uitgeverij:
We Will Shoot
Genre: Thriller, Young Adult
Bladzijdes:
268
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-90-827-5043-0
*Deze recensie is onderdeel van de Weerwolven van Waraine Blogtour; mijn deelname heeft op geen enkele manier invloed gehad op mijn mening

Link naar mijn recensie op Hebban

In Weerwolven van Waraine van Eva Linden belanden negen willekeurige jongeren in de zomer van 2002 per ongeluk in hetzelfde vakantiehuis in Waraine. Hoewel ze hun vakantie in het fictieve Franse kustdorpje heel anders hadden voorgesteld, besluiten ze er samen maar het beste van te maken. Wanneer de avond valt, oppert een van hen om rond het kampvuur een spelletje Weerwolven van Wakkerdam te spelen. Als na afloop van het spel de spanning nog nazindert, voltrekt zich een ramp. Kunnen de jongeren elkaar eigenlijk wel vertrouwen?

Een spannende whodunnit

Vanaf het moment dat het noodlot toeslaat, ontvouwt zich een spannende whodunnit. Als duidelijk wordt dat er iemand gewond is, raken de jongeren steeds meer in de ban van het spelletje Weerwolven van Wakkerdam. Het begint er bovendien op te lijken dat in de bossen rondom Waraine een echte weerwolf rondwaart… Om hun gedachten te verzetten en toch wat vakantie te vieren, verkennen ze de omgeving en (het nachtleven van) Waraine. Gaandeweg het verhaal wordt duidelijk dat de jongeren niet enkel hun reiskoffers bij zich hebben, maar ook een lading emotionele bagage.

De lezer heeft een stapje voor op de personages

Weerwolven van Waraine is het vierde boek van Linden geschreven voor lezers vanaf 14 jaar. Linden schreef eerder de driedelige fantasyserie Maanziek. Weerwolven van Waraine is haar eerste thriller en bevat negen personages. Deze worden aan het begin van het boek vrij uitgebreid voorgesteld. Linden laat weliswaar weinig aan de verbeelding van de lezer over, maar je leert de jongeren wel goed uit elkaar houden. Zo is er onder meer hippiemeisje Helen, stille Koen, luidruchtige Shania, dappere Bram en bedachtzame Zeke. Linden laat ieder personage afwisselend aan het woord in de vorm van korte hoofdstukken waarin ze aandacht geeft aan de uiteenlopende problemen en geheimen. Als lezer kijk je vanuit vogelperspectief neer op de afzonderlijke personages, waardoor je ze net een stapje voor bent. Linden geeft zo een boeiende, psychologische draai aan de gebeurtenissen in Waraine. Ook de omgeving wordt levendig beschreven. Dit voert de spanning alleen maar op.

Weerwolven van Waraine is een originele YA-thriller

De plot van Weerwolven van Waraine is goed uitgedacht. In de epiloog heldert Linden bepaalde zaken op zodat je niet met vragen achterblijft. Het boek speelt zich af in 2002 en afgezien van de telefooncel die een aantal keer wordt gebruikt, is hier niet veel over terug te lezen. Dat is jammer, want de setting had nog veel beklemmender aan kunnen voelen. De keuzes van de jongeren zijn niet altijd even overtuigend, maar voor de beoogde doelgroep zal dit niet zo snel een probleem vormen. Het is zonde wanneer Linden herhaaldelijk de beslissingen van de personages uitlegt. Dit haalt het tempo uit het verhaal en het benadrukt juist de ongeloofwaardigheid van die keuze. Dit is zeker het geval bij de wat oudere lezer. Het veelvuldige alcoholgebruik onder de minderjarigen en een opmerking over een personage dat zojuist uit de kast is gekomen, slaan tevens de plank mis. Desondanks is Weerwolven van Waraine een originele Young Adult-thriller met een spannend verhaal dat ook makkelijk te volgen is als je het spel Weerwolven van Wakkerdam niet kent.


Zie hieronder wie er nog meer deelnemen aan de Blogtour van Weerwolven van Waraine.

blogtour-weerwolven-van-waraine

Steun je lokale boekhandel of schaf Weerwolven van Waraine hieronder aan.

Eindoordeel: Weerwolven van Waraine
3
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.