Dragon Ball Super Broly: brute kracht spat van het doek

25 februari 2019
Leestijd: 4 min.
,
Broly krijgt een emotioneel achtergrondverhaal.
dragon-ball-super-broly-movie_header

Onlangs was Dragon Ball Super: Broly (2018) van Toei Animation in meer dan dertig Nederlandse bioscopen te bezichtigen. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw heeft Dragon Ball, een creatie van Akira Toriyama, miljoenen trouwe fans van over de hele wereld. Zo’n twintig jaar geleden maakte Nederland voor het eerst kennis met Dragon Ball. Sindsdien is de populaire Japanse franchise niet meer weg te denken. Dat Dragon Ball Super: Broly een Nederlandse bioscoop release heeft gekregen is bijzonder, want het is de eerste uit een serie van maar liefst twintig Dragon Ball-films die dat is gelukt. Dragon Ball Super: Broly werd massaal bezocht. Ook ik zag de film – samen met de grootste DB-fan die ik ken – op het witte doek. Hieronder vertel ik wat ik ervan vond. Lees je mee?

De wens van Frieza

Dragon Ball Super: Broly brengt de kijker terug in de tijd wanneer Saiyan Paragus op planeet Vegeta een sterke opvolger wil creëren. In zijn zoon Broly vindt Paragus de ideale kandidaat om zijn verlangen naar wraak te stillen. Ondertussen is Frieza, de zoon van King Cold, aan de macht gekomen. Hij is bezig met een grote reorganisatie van het Dragon Ball universum. Na de vernietiging van planeet Vegeta is zijn volgende wens om zijn bescheiden lengte te vergroten met vijf centimeter. Om dit voor elkaar te boksen heeft hij een Dragon Ball nodig. Om dit item te bemachtigen, besluit Frieza een beroep te doen op de overweldigende kracht van Broly. Maar tijdens deze missie stuiten de krachtige slechteriken op Broly’s aartsrivalen Vegeta en Goku…

Broly krijgt eindelijk zijn achtergrondverhaal

Broly, in de serie veelal neergezet als een gevoelloze vechtmachine, krijgt in Dragon Ball Super: Broly het emotionele achtergrondverhaal waar veel fans op hadden gehoopt. De film is geregisseerd door Tatsuya Nagamine die zijn steentje bijdroeg aan de animeserie Dragon Ball Super (2015-2018). Dragon Ball Super: Broly verwacht dan ook van de kijker dat hij over aardig wat kennis beschikt van de Dragon Ball-wereld. Het verhaal maakt sprongen in de tijd en hint naar diverse gebeurtenissen uit de serie. Naast het introduceren van verschillende nieuwe personages, zijn de bekende personages van de partij. Zo krijgen tegenpolen Goku en Vegeta een mooie rol in de film toebedeeld. Maar we zien ook Trunks, Piccolo, Bulma en de heilige draak Shenron voorbij komen.

De kracht van de personages spat van het doek

Het eerste uur in Dragon Ball Super: Broly verloopt nog vrij rustig. Er wordt aandacht besteed aan het plannen van intriges, het uitwerken van emotionele zaken en de oorsprong van de Scouter, een gadget waarmee je iemands kracht kunt aflezen. Gaandeweg maakt de film zich op voor een episch eindgevecht tussen Goku en Vegeta en hun aartsvijand Broly. Deze vechtscènes worden geweldig in beeld gebracht. De onmetelijke kracht van de personages spat van het witte doek. Kleurrijke beelden wisselen elkaar af in een stroom aan sterke animatie en worden ondersteund door een dramatische soundtrack van Norihito Sumimoto. Hier en daar maakt de film gebruik van computer-generated imagery (CGI). Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het landen van Frieza’s ruimteschip. Het ziet er weliswaar vloeiend uit, maar maakt het geheel ook erg gekunsteld tegen het décor van Dragon Ball’s iconische tekenstijl.

Dragon Ball Super: Broly hint naar een vervolg

Dragon Ball Super: Broly weet een goede balans te houden tussen actie, drama en humor. Het einde van de film laat ruimte open voor een vervolg. In het geval van Dragon Ball is het niet ondenkbaar dat die er gaat komen. Laten we, na het success van Dragon Ball Super: Broly, met z’n allen hopen dat die ook in de Nederlandse bioscopen een release zal gaan krijgen.


Deze recensie verscheen eerder als gastrecensie op Animeazing.

Eindoordeel: Dragon Ball Super Broly (2018)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4

Samenvatting

Dragon Ball Super: Broly weet een goede balans te houden tussen actie, drama en humor. In de film krijgt Broly eindelijk zijn langverwachte achtergrondverhaal. De film maakt daarnaast sprongen in de tijd en hint naar gebeurtenissen uit de serie. Met een reeks aan bekende personages die de revue passeren, is Dragon Ball Super: Broly twee uur nostalgie voor zowel de doorgewinterde als de minder fanatieke DB-fan!

Productie: Tatsuya Nagamine | Voice Cast: Bin Shimada, Sean Schlemmel, Christopher Sabat, e.a. | Scenario: Akira Toriyama | Duur: 100 min. | Genre: Animation, Action, Adventure | Jaar: 2018 

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.