Penguin Highway: kinderfilm vol zware thema’s

18 maart 2019
Leestijd: 3 min.
Is een kinderbrein wel opgewassen tegen de harde realiteit in Penguin Highway?
penguin-highway-anime_header

In Penguin Highway (2018) gedraagt de 9-jarige Aoyama zich – zo op het eerst gezicht – behoorlijk volwassen voor zijn leeftijd. Dat moet ook wel. Volgens zijn berekeningen heeft hij nog 3.888 dagen om officieel volwassen te worden. Een tijd waar Aoyama-kun reikhalzend naar uit kijkt. Hij heeft zijn volwassen leven immers al helemaal uitgestippeld. Met een carrière in de wetenschap en een toekomstige vrouw aan toe.

De mars van de penguins

Deze ideale vrouw heeft hij gevonden in tandartsassistente One-san. Aoyama is weliswaar wat jong en One minstens twee keer zo oud als hij, maar zijn bijna-tienerbrein laat weten dat de vrouw op alle vlakken aan zijn eisen voldoet. Wanneer een groep penguins plotseling door de wijk marcheert, ontdekt Aoyama dat de dieren in verbinding staan met One-san. Een natuurkundig proefje, waarbij One colablikjes op magische wijze in penguins laat veranderen, vormt genoeg bewijsmateriaal. Aoyama is vastbesloten om het exacte geheim achter de penguins te ontdekken. Samen met zijn slimme schoolvriendjes Hamamoto en Uchida gaat hij op onderzoek uit. Maar zijn hun fantasierijke kinderbreinen wel opgewassen tegen de harde realiteit?

Van realistisch naar magisch-realistisch

Penguin Highway werd geproduceerd door Hiroyasu Ishida en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Tomihiko Morimi uit 2010. Het is de eerste langspeelfilm van Studio Colorido. Een animatiestudio die Ishida samen met ex-Ghibli animator Yojiro Arai oprichtte. Het is dan ook niet gek dat Penguin Highway een behoorlijke Ghibli-feel met zich meebrengt. De setting in een rustige wijk aan de rand van een stad belooft een onbezorgde jeugd voor de jonge bewoners. Tegelijkertijd heeft dit perfecte plaatje iets onheilspellends. Met de komst van de Arctische zeevogels wordt deze belofte vervangen voor een magisch-realistisch alternatief. En wel eentje waarin pesterijtjes en tanden wisselen in het niet vallen bij de ontdekking van een bovennatuurlijke waterbol. Deze bol borrelt dreigend boven een van de weiden net buiten de stad…

Penguin Highway is een kinderfilm vol heftige kost

De magische invloed van Studio Ghibli is niet alleen terug te zien in de thema’s. Ook in het expressieve en schattige design van de personages zit magie verstopt. Het levendige kleurenpalet dat Colorido hanteert spat daarnaast vrolijk van het scherm af. Het meest oogstrelend is misschien nog wel de naadloze animatie. Deze varieert van energieke transformaties en hilarisch waggelende penguins tot het krachtige natuurgeweld. Alles op dit vlak klopt in Penguin Highway. Maar er is meer. Het keerpunt van alledaags naar buitenaards doet denken aan hitseries als Stranger Things (2017) en blockbuster Super 8 (2011). Hoewel Penguin Highway in eerste instantie lijkt op Ghibli’s Ponyo (2008), borrelt er onder het wateroppervlak best wat heftige kost. Zo vaart de film tegen het eind een zware, filosofische koers. Bovendien wordt de kijker tijdens het watergeweld herinnerd aan de natuurrampen die Japan in 2011 troffen. Tot slot zorgt de speelse soundtrack van Amitaro Abe ervoor dat de film ook op dit gebied niet tekortschiet. Aan het eind van Penguin Highway is Aoyama zo’n honderdvijftig dagen dichterbij zijn volwassenheid gekomen. Tegelijkertijd is hij nóg verder verwijderd van zijn dromen. Maar is dat niet een les die iedere volwassene voor de kiezen krijgt?


Eindoordeel: Penguin Highway (2018)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4.2

Samenvatting

Penguin Highway (2018) zit vol magie! De vloeiende animatie en het vrolijke kleurenpalet geven een speelse indruk, maar niets is minder waar. Penguin Highway behandelt zware thema’s en vaart een filosofische koers. Aan het eind wordt -terecht- een volwassen les gegeven die de personages op hun plek wijzen.

Productie: Hiroyasu Ishida | Voice Cast: Kana Kita, Yu Aoi, Megumi Han, e.a. | Scenario: Tomohiko Morimi, Makoto Ueda | Duur: 117 min. | Genre: Animation, Adventure, Fantasy | Jaar: 2018 

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.