Descending Stories: een verhaal in een verhaal

25 maart 2019
Leestijd: 4 min.
, ,
Drama, geschiedenis en folklore in Descending Stories.
descending-stories-anime_header

Soms stuit je ineens op een serie die je niet alleen in zijn greep weet te houden, maar die je ook iets nieuws leert. Descending Stories (2016-2017) is zo’n anime. De serie is gebaseerd op de gelijknamige mangareeks van Haruko Kimota en gaat over de kunstvorm ‘rakugo’. Voordat ik aan de twee seizoenen lange anime begon, had ik nog nooit van rakugo gehoord. Ben je net als ik ook nieuwsgierig? Lees hieronder mijn recensie.

Rakugo als redding

Descending Stories draait om de eeuwenoude Japanse kunstvorm ‘rakugo’: het vertellen van ingewikkelde (maar wel grappige) verhalen. In westerse termen lijkt het op een mix van theater en cabaret – al dekt dit de lading niet helemaal. Het verhaal zoomt in op Yotarou, een ex-delinquent die op zoek is naar een baan. Hij klopt aan bij Yakumo “Kikuhiko” Yuurakutei, een rakugo-meester van de achtste generatie. Hoewel de oude man geen leerlingen meer aanneemt, maakt hij voor Yotarou een uitzondering omdat de jongen anders mogelijk weer op het foute pad terecht komt.

Opgroeien in het Showa tijdperk

Tijdens een van zijn eerste lessen besluit Kikuhiko zijn levensverhaal te vertellen aan Yotarou en zijn dochter Konatsu. Het hele eerste seizoen blikt vervolgens terug op Kikuhiko’s jeugd, adolescentie en volwassenheid tijdens de Showa periode; de turbulente jaren ’20 tot en met ’80 van de vorige eeuw. Centraal in Kikuhiko’s verhaal staat de tragedie van de ‘suicide lovers’, zijn vriendschap met Sukeroku “Shin” en zijn ingewikkelde liefde voor geisha Miyokichi. Terwijl Japan door oorlogen verscheurd en weer opgebouwd wordt, kent ook Kikuhiko’s privéleven veel hoogtepunten en diepe dalen. Tijdens de hoogtepunten krijgt de kijker verschillende rakugo voorstellingen te zien waarbij de stemacteurs perfect uit de verf komen. De diepe dalen zetten een serieuze toon en laten zien hoe Kikuhiko geleidelijk aan in een depressie terechtkomt.

De val van een traditie en een vleugje feminisme

Zoals de Engelse titel al een klein beetje verraadt, neemt de populariteit van rakugo na de Tweede Wereldoorlog in snel tempo af. Het publiek vindt rakugo niet meer van deze tijd en kijkt en luistert liever naar de televisie en radio. Het bezoeken van een van de vele jazzcafés in de stad gebeurt ook steeds meer. Het tweede seizoen speelt in de huidige tijd af en legt de focus op Yotarou die als een volleerd rakugo-meester de kunstvorm van de ondergang probeert te redden. Dit doet hij samen met schrijver Eisuke Higuchi en Konatsu, de eerste vrouwelijke rakugo-verteller. De doorbraak van vrouwen in rakugo blijft helaas vrij onderbelicht. Wel zorgt dit seizoen ervoor dat open eindjes uit het eerste seizoen aan elkaar worden geknoopt. Daarnaast weten enkele (shocking) plotwendingen het verhaal spannend te houden.

Een verhaal in een verhaal in een verhaal

Descending Stories is een product van Studio DEEN die onder meer de dramaseries Fruits Basket (2001) en Vampire Knight (2008) heeft gecreëerd. De karakterdesigns in Descending Stories zijn verrassend realistisch. De animatie is vloeiend en de serie valt op door het uitstekende stemwerk. Het verhaal omspant een levensloop van ruim vijftig jaar en volgt Kikuhitso als kind tot aan hoogbejaarde man. Door de tijd heen raken de personages verwikkelt in diverse emotionele beladen gebeurtenissen die prachtig worden neergezet. Descending Stories is een ‘mise en abyme’ (raamvertelling) die tientallen kleine verhalen en bijverhalen bevat. Deze verhalen in een verhaal laten zien dat praten soms de enige manier is om de moeilijke periodes in iemands leven te kunnen begrijpen. Daarnaast zet het de kijker aan het denken: wat schuilt er werkelijk achter verhalen? De serie snijdt beladen thema’s aan als depressie, seksualiteit en identiteit, maar is bovenal een verhaal over vriendschap, liefde, kunst en het leven.

Drama, geschiedenis en folklore in Descending Stories

Descending Stories opent met nummers van stemactrice Megumi Hayashibara. De soundtrack is er eentje vol traditionele jazz nummers gecomponeerd door Kana Shibue en past perfect bij de Zeitgeist waarin het verhaal zich afspeelt. Descending Stories is een aanrader voor liefhebbers van drama, Japanse geschiedenis en een beetje folklore. Wie voor de humor komt, kan deze serie beter overslaan, aangezien de Japanse grapjes je waarschijnlijk niet zullen doen glimlachen (laat staan schaterlachen). Of zou daar ook weer een verhaal achter zitten?


Het eerste seizoen van Descending Stories is te zien op Crunchyroll.

Eindoordeel: Descending Stories (2016-17)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
5

Samenvatting

Descending Stories (2016-2017) van Studio DEEN speelt zich voornamelijk af in het Showa tijdperk en omvat zo’n vijftig jaar. De serie verhaalt over de traditionele Japanse kunstvorm ‘rakugo’ en behandelt daarnaast diverse (zware) thema’s als vriendschap, liefde, depressie en het leven. Descending Stories is een aanrader voor liefhebbers van drama, Japanse geschiedenis en een beetje folklore.

Productie: Shinichi Omata | Voice Cast: Akira Ishida, Kouichi Yamadera, Yuu Kobayashi, e.a. | Scenario: Haruko Kimota, Yasuhiro Nakanishi | Duur: 25 afl. van 25 min. | Genre: Drama, History, Fantasy | Jaar: 2016-2017

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.