Taal is zeg maar echt mijn ding: luchtige rom-com met passie voor taal

1 februari 2018
Leestijd: 4 min.
,
Filmisch woordspel in Taal is zeg maar echt mijn ding. 
taal-is-zeg-maar-echt-mijn-ding-film_header

Vroeger heb ik met veel plezier het boek Taal is zeg maar echt mijn ding van Paulien Cornelisse gelezen. Hoe deze bundel met columns over de Nederlandse taal vertaald kon worden naar het witte doek, leek me een uitdaging! Is het gelukt? Lees hieronder snel verder!

Passie voor taal

Met havenstad Rotterdam als verrassend decor, laat het openingsshot de kijker kennismaken met Anne (Fockeline Ouwerkerk). Ze is een single dertiger met een passie voor taal en werkzaam op de redactie van een glossy tijdschrift. In gedachten verzonken staart ze vanaf de watertaxi over de Maas. Zou je denken. Want het wordt al snel duidelijk dat Anne iemand is die op straat gesprekken afluistert. Zo ontdekt ze het bestaan van mensen die daadwerkelijk ‘punt nl’ achter elke zin plakken en komt ze te weten dat gewoon leuk niet hetzelfde is als leuk-leuk. Alles wat je immers twee keer zegt moet toch wel echt zo zijn.

Op zoek naar een droomman… eh droombaan

Wat Anne zich niet twee keer hoeft te vertellen is dat haar baan toch niet de droombaan is die ze zich had voorgesteld. Ook de kijker kan zich hier meteen in vinden. Anne kleedt zich niet bepaald alsof ze werkt voor een stijlvol vrouwenblad. Maar ontslag nemen blijkt ook weer niet zo makkelijk te zijn. En al helemaal niet als ze kennismaakt met charmante fotograaf Rick (Tarikh Janssen). Een kerel die ze wel als leuk-leuk kan bestempelen en waarmee ze ook nog eens op een romantisch zakenreisje in het zonovergoten Spanje wordt gestuurd namens de redactie.

Blind voor de liefde

De zinderende romance tussen Anne en Rick gaat collega Timo (Egbert-Jan Weeber) duidelijk niet in de koude kleren zitten. Voor de kijker is direct duidelijk dat hij en Anne veel meer gemeen hebben dan hun passie om over taal te filosoferen en allerhande modewoordjes, stopwoorden en verbasteringen (uit het engels) te ontleden. Maar Anne vindt hem aardig en alleen maar leuk, dus ook als hij voorstelt om een paar dagen op haar dementerende vader (Peter Faber) te passen, heeft ze niks door.

Luchtige romcom met een arthouse tintje

Dat uiteindelijk alles op zijn pootjes terecht komt, is geen verrassing voor een luchtige romantische komedie zoals Taal is zeg maar echt mijn ding (2017) door regisseur Barbara Bredero op het doek wordt geprojecteerd. Deze luchtigheid schemert door in het bewegelijke camerawerk dat de film een arthouse tintje geeft. De soundtrack (jaren tachtig hits afgewisseld met het lome Voor ik vergeet van Spinvis) weet de verschillende emoties kracht bij te zetten. Verrassend zijn vooral de verhaallijntjes die de kijker wat meer het diepe in weten te trekken. De scènes met Annes dementerende vader die eeuwig op zoek is naar zijn ongeschreven manuscript, de ruzietjes tussen Anne en haar broer en zus en Annes moeder die het bij haar vader niet meer uithoudt en naar India vertrekt, zetten de boel wel even op scherp.

Taal is zeg maar echt mijn ding is leuk maar niet leuk-leuk

Maar echt lang duren dit soort momentjes niet. Taal is zeg maar echt mijn ding draait voornamelijk om wát er gezegd wordt en hoe daar binnen de – helaas toch wel – voorspelbare verhaallijn op luchtige wijze kan worden ingespeeld. Zo ziet Anne pas de echte Rick als hij haar fascinatie voor taal niet begrijpt. Je kunt toch best een koffietje pakken, vindt hij. Maar zij is het hier totaal niet mee eens: een koffie drínk je. Het is dit moment waarin de essentie van de filmtitel volledig wordt gevangen. De rest verwordt tot leuk en dat is nou eenmaal niet hetzelfde als leuk-leuk.


Eindoordeel: Taal is zeg maar echt mijn ding (2018)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
2.7

Samenvatting

Taal is zeg maar echt mijn ding draait voornamelijk om wát er gezegd wordt en hoe daar binnen de – helaas toch wel – voorspelbare verhaallijn op luchtige wijze kan worden ingespeeld. Dit maakt Taal is zeg maar ding leuk, maar niet leuk-leuk.

Productie: Barbara Bredero | Cast: Fockeline Ouwerkerk, Egbert-Jan Weeber, Peter Faber, e.a. | Scenario: Tijs van Marle | Duur: 90 min. | Genre: Comedy, Romance | Jaar: 2018

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.