Na de hartverwarmende feestdagen is januari toch altijd wat sober en kil. Niet voor niets dat in deze maand Blue Monday de kop op steekt! Misschien kijk je al uit naar de zomer, wil je graag een reis boeken of ga je er binnenkort al lekker even tussenuit. Wat je plannen ook mogen zijn, niets is fijner dan even heerlijk weg te dromen bij geweldige reisbestemmingen. En omdat reizen en boeken prima te combineren zijn, is in deze post voor iedere genrelezer een passende vakantiebestemming samengesteld. Welke reisbestemmingen dit zijn? Lees het hieronder!
De fantasyfanaat (Nieuw-Zeeland)
Nieuw-Zeeland is het land van extremen. Je kunt hier de gekste flora en fauna ter wereld vinden en het landschap spreekt tot de verbeelding. Niet zo gek dus dat dit eiland gebruikt werd als filmlocatie voor onder meer de verfilming van Tolkiens The Lord of the Rings en ABC-serie The Legend of the Seeker. Als je dan toch een reis boekt naar Nieuw-Zeeland mag een bezoekje aan Hobbiton, de filmset van The Lord of the Rings en The Hobbit, zeker niet op je lijstje ontbreken. Hobbiton ligt op het Noordereiland, zo’n twee uur rijden van het bevolkte Auckland. Met een audiotour dompel je je even helemaal onder in het leven van een Hobbit! Blaas jij straks rookkringen terwijl je ligt te chillen voor die kenmerkende ronde groene hobbitdeur? 😉
De kinderboekenlezer (Nederland)
Fans van kinderboeken kunnen dichtbij huis blijven want in Nederland vind je het enige echte Kinderboekenmuseum! Dit museum is in Den Haag en bevat een schat aan jeugdliteratuur. Ben je fan van Kikker, de verhalen van Annie M.G. Schmidt of houd je gewoon van taal? Dan is het Kinderboekenmuseum een must om eens (met je kind) te bezoeken!
Thrillerlezers (IJsland)
Ben je fan van spannende thrillers? Dan is een reis naar IJsland je op het lijf geschreven. Het land is met haar ongerepte natuur, kille gletsjers en ruige bergen genadeloos en onheilspellend. Het toeval wil dat IJslandse schrijvers al veel thrillers hebben voortgebracht. En niet zomaar thrillers, maar toch echt die uit de “moorddadige” categorie. Hmm, dat klinkt zo huiveringwekkend dat je als thrillerlezer IJsland vast met eigen ogen wil zien!
De Romanticus (Schotland)
Ik heb het hier niet over romanticus in de zin van kaarsen en een bos rode rozen, maar de liefhebber van de Romantische stroming uit de negentiende eeuw. De Romantiek verheerlijkte de natuur, het gevoel tegenover de ratio en het subjectieve. Dit komt allemaal samen in het sublieme : het moment waarop we overweldigd worden door emoties bij het zien van “de wonderen van creatie”. Kun je geen genoeg krijgen van de werken van John Keats, Percy Bysshe Shelley, Goethe of Victor Hugo? Ervaar dit sublieme gevoel zelf en reis af naar de Schotse Hooglanden waar de natuur je ongetwijfeld in awe achterlaat. Ultieme tip: een bezoekje aan Glencoe.
De Dichtbundelverslinder (Ierland)
Als dichtbundelverslinder weet je dat poëzie pas echt tot leven komt tijdens literaire festivals. De Ierse hoofdstad Dublin staat niet voor niets op de UNESCO-Werelderfgoedlijst te dichtb… boek als City of Literature. De stad ademt namelijk literatuur. Van het Dublin Writers Museum tot aan stoffige boekwinkeltjes, literaire pubs en de iconische Trinity College bibliotheek; je komt hier echt óveral literatuur tegen. Het eerste grote literatuurfestival van de stad begint trouwens al in maart! Boek snel je ticket naar Dublin en laat Oscar Wilde, W.B. Yeats en James Joyce je liefde voor poëzie nog meer aanwakkeren.
De Scriptlezer (Italië)
O Romeo, Romeo! wherefore art thou Romeo? Als dit je als muziek in de oren klinkt kun je het werk van Shakespeare waarschijnlijk wel waarderen. Het lezen van zijn toneelteksten is niet alleen fijn vanwege de spitsvondige combinatie van komedie en tragedie, het is ook een heerlijke afwisseling van het ‘gewone’ lezen. (De aanwijzingen in scripts zijn vaak nog beter dan het verhaal zelf). Shakespeare, en met name zijn Romeo & Juliet, komen in het Italiaanse Verona helemaal tot leven. Zo vind je er Juliets huis (met het kenmerkende balkonnetje) maar ook haar graftombe (tragedie hé). In het gezellige stadje vinden op straat bovendien diverse toneelstukjes plaats waar je als toerist aan deel kunt nemen. Dus, toneelspelers, waar wachten jullie nog op? 😉
De Tegenpool (Spanje)
Magisch realisme is een vrij nieuwe term, maar wel eentje die al veel fans heeft. Schrijvers als Haruki Murakami (hierover later meer), Franz Kafka en Thomas Olde Heuvelt geven hun verhalen bijvoorbeeld graag een magisch tintje. In Zuid-Amerika bloeit het genre pas echt op dankzij de oude pioniers van deze jonge stroming: Jorge Luis Borges en Gabriel García Márquez. Toch kun je als Tegenpool dichterbij huis blijven en een bezoekje brengen aan het Spaanse Barcelona waar je de locaties in de boeken van magisch realistische schrijver Carlos Ruiz Zafón nader kunt onderzoeken.
De Dierenvriend (Japan)
Wie graag over dieren leest en toch binnen het literaire genre wilt blijven, kan al snel het hart ophalen bij de boeken van de Japanse schrijver Haruki Murakami. Pratende katten, verdwenen schapen, brullende kikkers en mystieke eenhoorns – het kan in zijn boeken niet gek genoeg. Voor de Dierenvriend is Tokyo een van de beste reisbestemmingen. Als gevolg van een nationale (en inmiddels ook internationale) trend schieten de dierencafés in de Japanse metropool als paddenstoelen uit de grond. Deze cafés in Tokyo hebben niet allemaal katten of honden. Ook uilencafés zijn hier bijvoorbeeld helemaal hip!
De Sprookjesliefhebber (Duitsland)
Ah, sprookjes! Wie kent ze niet? Roodkapje, Hans en Grietje, Sneeuwwitje… Iedereen is wel met sprookjes (van de Gebroeders Grimm) opgegroeid. Voor fans van deze tijdloze volksverhaaltjes spreekt het Schwarzwald in Duitsland pas echt tot de verbeelding. In dit bos staan zoveel bomen dat deze niet groen, maar zwart lijken. (Vandaar ook de naam Schwarzwald; in het Nederlands: Zwarte Woud). In deze dichtbegroeide regio zijn in de spaarzame dalen kleine dorpjes te vinden waar ieder seizoen festivals worden gehouden door de lokale bevolking. Soms zelfs in traditionele kledij. In het Schwarzwald vind je verder houten boshuisjes en… wacht, was dat nou een prins te paard? Boek snel je reis, Sprookjesliefhebber! 😉
De Mythologie Maniak (Cyprus)
Als Mythologie Maniak zul je je als een vis in het water voelen bij reisbestemmingen in het Middellandse Zeegebied. Helemaal in het oosten vind je het eiland Cyprus, dat topografisch gezien eigenlijk in Azië ligt, maar toch bij Europa wordt gerekend. Cyprus is het eiland van Aphrodite en haar geliefde Adonis. Het bewaart tevens historische schatten van de Myceense, Perzische en Ottomaanse volkeren. Tussen Paphos en Limassol ligt de rots Petra Tou Romiou waar de godin van liefde en schoonheid volgens de mythe uit het schuim van de zee is geboren. Zwem een rondje om deze rots en je blijft eeuwig mooi! 😉 In deze regio vind je tevens de Baden van Aphrodite die een bezoekje waard zijn. Ook Dionysus, de god van de wijn, wordt vereerd. Wil je nog meer mythologie ontdekken? Zorg dan voor goed vervoer en rijd naar het Troödosgebergte, oftewel: de bergen van Adonis. Hier kun je prachtig wandelen en genieten van kleurrijke zonsondergangen. De hoogste berg is Olympus, niet te verwarren met die in Griekenland! Tot slot heerst in Ayia Napa (ten oosten van Larnaca) de legende van een Zeemonster dat zich in de omringende watergrotten schuilhoudt. Een reis naar Cyprus zal je, als liefhebber van mythologie, zeker niet snel gaan vervelen! 😊
De Satire Spotter (De Verenigde Staten)
Als Satire Spotter ben je vast wel bekend met het oeuvre van de Amerikaanse Chuck Palahniuk. De schrijver, bekend van Fight Club, excelleert, door het hanteren van een minimalistische schrijfstijl, in het satirische genre. Voor de Satire Spotter is New York bij uitstek een van de ideale reisbestemmingen. Hier begint niet alleen de “American Dream” maar hekelt men de huidige maatschappij en geeft er een drastische eigen draai aan (kijk bijvoorbeeld maar naar de Joker). Een bezoek aan de Strand Book Store en The New York Public Library mogen natuurlijk niet op je lijstje ontbreken!
Bonus: De Harry Potter Fan (Engeland)
Harry Potter gaat al zo’n twintig jaar mee en fans van alle leeftijden genieten inmiddels van de boekenserie van J.K. Rowling. Ben jij ook een Harry Potter Fan? Overweeg dan een reis te boeken naar Oxford! Behalve dat de stad een walhalla is voor boekenwurmen, vind je er diverse filmlocaties uit de Harry Potter films. Verdwaal in de Bodleian Library, laat je sorteren in de Ante-Hall van de Christ Church College en snuffel rond in de Duke Humphrey’s Library. Je kunt het niet ontkennen: Engeland is een van de beste reisbestemmingen voor lezers!
Welke reisbestemmingen vind jij als boekenwurm het leukst? 😊
- Ik hep huis: empathisch verslag zoekt naar verbinding tussen twee culturen - 30 september 2024
- Patroon: diepgravend jeugdboek lost schot op patronen van intergenerationeel trauma - 26 september 2024
- Ontdek je grote kracht: levensverhaal biedt inspirerende sleutels tot je eigen kracht - 23 september 2024
Ontdek meer van Eline schrijft hier
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
2 reacties
Ik vind dit nu al één van de beste blogs van het jaar! <3 voor reizen en boeken 🙂
En mag ik trouwens niet gewoon naar al die leuke reisbestemmingen? Ik kan namelijk niet echt een bepaald genre kiezen (zo veel leuke boeken!) en reizen vind ik nu eenmaal fantastisch…
Wat leuk om te lezen, dank je wel 😀 Ja natuurlijk mag dat; ik lees zelf bijvoorbeeld niet zo vaak thrillers, maar IJsland lijkt me dus echt geweldig 😉