Fullmetal Alchemist Brotherhood: occulte serie vol actie, intriges en broederliefde

11 juli 2016
Leestijd: 4 min.
, ,
Op zoek naar de Steen der Wijzen in Fullmetal Alchemist Brotherhood.
fullmetal-alchemist-brotherhood-anime-series_header

Op aanraden van mijn broertje keek ik de animeserie Fullmetal Alchemist Brotherhood van Studio BONES. De serie bestaat uit 64 afleveringen van twintig minuten en is gebaseerd op de gelijknamige manga van Hiromu Arakawa. In feite heeft Fullmetal Alchemist twee adaptaties. De versie zonder ‘Brotherhood’ in de titel ging halverwege de serie een andere kant op omdat de manga toen nog niet klaar was. De tweede versie is Brotherhood die goed aansluit op de plot uit de manga en waar deze recensie op gebaseerd is.

Fullmetal Alchemist Brotherhood: twee broers met alchemistische krachten

Fullmetal Alchemist Brotherhood volgt de broers Edward en Alphonse Elric die samen bij hun moeder Trisha opgroeien in Resembool. Resembool is een dorpje op het platteland van Amestris. Hun vader, de getalenteerde alchemist Van Hohenheim, heeft het gezin verlaten. De broers hebben echter zijn gave voor alchemie geërfd. De kern van de werking van deze alchemistische kracht wordt in de serie uitgelegd als deconstructie en reconstructie. Oftewel: het afbreken van materie om deze materie vervolgens weer op te bouwen tot iets nieuws. Onder leiding van hun docent Izumi Curtis beginnen ze al jong aan hun training om hun krachten te verbeteren.

Menselijke transmutatie

Als op een dag hun moeder ziek wordt en sterft, besluiten de twee jongens haar terug te halen door middel van ‘menselijke transmutatie.’ Het wordt al snel duidelijk dat deze vorm van transmutatie verboden is omdat de ziel niet door een mens naar een lichaam teruggebracht kan worden. De actie heeft dan ook desastreuze gevolgen voor de broers. Ed verliest een been en Al verliest zijn hele lichaam! Gelukkig weet Edward de ziel van zijn broertje nog net op tijd te vangen door een bloedrune te maken.

Op zoek naar de Steen der Wijzen

De serie begint enkele jaren na deze noodlottige gebeurtenis. Jeugdvriendin Winrey Rockbell heeft inmiddels protheses (ook wel automail genoemd) voor Edward in elkaar geknutseld. De broers gaan op pad naar Central City, de hoofdstad van Amestris, om de mysterieuze Steen der Wijzen op te sporen. De broers zijn ervan overtuigd dat ze door middel van deze steen hun oorspronkelijke lichamen terug kunnen krijgen. Om deze zoektocht te realiseren, meldt Edward zich als State Alchemist aan bij het leger. Dankzij zijn prothesen krijgt hij al snel de bijnaam ‘Fullmetal Alchemist’. Nadat hij het examen heeft gehaald, gaan de broers onder leiding van het leger op zoek naar de Steen der Wijzen.

Fullmetal Alchemist Brotherhood is diepgaand

Fullmetal Alchemist: Brotherhood wordt al snel diepgaander wanneer de broers ontdekken dat de steen een gruwelijk geheim met zich meebrengt. Dit geheim zorgt ervoor dat alle regio’s in Amestris, inclusief het leger en de regering, ernstig in gevaar zijn. Daarnaast ontdekken de jongens dat niet iedereen het gebruik van alchemistische krachten op prijs stelt en komen ze in aanraking met Alkahestry: een bijzondere vorm van alchemie uit het land van Xing. De broers ontrafelen bovendien het geheim van hun vader die het gezin jaren geleden plotseling in de steek liet. Tot slot duikt er onverwachts een groep Homunculi op. Iedere homonculi is vermomd als een personificatie van een van de zeven zonden.

Een emotioneel en duister plot met een vleug humor

Fullmetal Alchemist Brotherhood is een serie met veel actie, complotten, intriges en magie. Ook de sterke broederband tussen Edward en Alphonse staat centraal. Hoewel het sterke plot vaak emotioneel en duister is, bevatten de afleveringen ook veel humor. Iets waar de luchtige, expressieve tekenstijl vol chibi’s zeker aan bijdraagt. Het grootste pluspunt van de serie zijn de sterke personages die de kijker mee weten te slepen in het verhaal en ze weten te verrassen. Op die manier is het niet moeilijk om je in te leven. Daarnaast is het leuk om te zien hoe de oude wetenschap van alchemie nieuw leven in wordt geblazen. De serie bevat veel verwijzingen naar oude, occulte symbolen en mythische personages. Ook als je niet zo thuis bent in anime is deze serie zéker de moeite waard om te kijken! 🙂


Eindoordeel: Fullmetal Alchemist (2009-2010)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
5

Samenvatting

Fullmetal Alchemist: Brotherhood is een serie met veel actie, complotten, intriges en magie. Ook de sterke broederband tussen Edward en Alphonse staat centraal. Hoewel het plot vaak emotioneel en duister is, bevatten de afleveringen ook veel humor. Iets waar de luchtige, expressieve tekenstijl zeker aan bijdraagt. Het grootste pluspunt van de serie zijn de sterke personages die de kijker mee weten te slepen in het verhaal en ze weten te verrassen, waardoor het niet moeilijk is om je in te leven.

Productie: Yasuhiro Irie | Voice Cast: Kent Williams, Vic Mignogna, Maxey Whitehead, e.a. | Scenario: Hiromu Arawaka | Duur: 64 afl. van 24 min. | Genre: Animation, Action, Adventure | Jaar: 2009-2010

Eline
Volg mij op:

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.