Fullmetal Alchemist Brotherhood: occulte serie vol actie, intriges en broederliefdeLeestijd: 4 min.

11 juli 2016

Op aanraden van mijn broertje keek ik de anime Fullmetal Alchemist: Brotherhood (Hagane no Renkinjutsushi 2009-2010) van Studio BONES. De serie bestaat uit 64 afleveringen van 20 minuten en is gebaseerd op de gelijknamige manga die werd gepubliceerd tussen 2001 en 2010 door Hiromu Arakawa. In feite heeft Fullmetal Alchemist twee anime: de versie zonder “Brotherhood” in de titel ging halverwege de serie een andere kant op omdat de manga toen nog niet klaar was en de tweede versie is Brotherhood die goed aansluit op het plot uit de manga en waar deze recensie op is gebaseerd.

Het verhaal volgt de broers Edward (Ed) en Alphonse (Al) Elric die samen bij hun moeder, Trisha, opgroeien in Resembool – een dorpje op het platteland van Amestris. Hun vader, de getalenteerde alchemist Van Hohenheim, heeft het gezin verlaten, maar de broers hebben zijn gave voor alchemie geërfd. De kern van de werking van deze alchemistische kracht wordt in de serie uitgelegd als deconstructie en reconstructie, oftewel: het afbreken van materie om deze materie vervolgens weer op te bouwen tot iets nieuws. Onder leiding van hun docent Izumi Curtis beginnen ze al vroeg aan hun training om hun krachten te verbeteren. Als op een dag hun moeder ziek wordt en sterft, besluiten de twee jongens om haar terug te halen door middel van ‘menselijke transmutatie.’ Het wordt al snel duidelijk dat deze vorm van transmutatie verboden is omdat de ziel niet door een mens naar een lichaam teruggebracht kan worden. De actie heeft dan ook desastreuze gevolgen voor de broers: Ed verliest één been en Al verliest zijn hele lichaam. Gelukkig weet Edward de ziel van zijn broertje nog net op tijd te vangen door een bloedrune te maken in de helm van een middeleeuws harnas. Om dit te doen heeft hij zijn arm moeten opofferen.

De serie begint enkele jaren na deze noodlottige gebeurtenis. Nadat Winrey Rockbell, de jeugdvriendin van Ed en Al, een arm- en beenprothese (ook wel automail genoemd) voor Edward in elkaar heeft geknutseld, gaan de broers op pad naar Central City, de hoofdstad van Amestris, om de mysterieuze Steen der Wijzen op te sporen. De broers zijn er van overtuigd dat ze door middel van deze steen hun oorspronkelijke lichamen terug kunnen krijgen. Om deze zoektocht te bewerkstelligen, meldt Edward zich als State Alchemist aan bij het leger waar hij door zijn prothesen al snel de bijnaam ‘Fullmetal Alchemist’ krijgt. Nadat hij het examen heeft behaald, gaan de broers onder leiding van het leger op zoek naar de Steen der Wijzen.

Al snel wordt de serie diepgaander wanneer de broers ontdekken dat de steen een gruwelijk geheim met zich meebrengt waardoor alle regio’s in Amestris, inclusief het leger en de regering, ernstig in gevaar zijn. Daarnaast ontdekken de jongens dat niet iedereen het gebruik van alchemistische krachten op prijs stelt, komen ze in aanraking met Alkahestry – een bijzondere vorm van alchemie uit het land van Xing, ontrafelen ze het geheim van hun vader die hen jaren geleden plotseling in de steek liet en duiken er onverwachts een groep Homunculi op, elk vermomd als een personificatie van één van de zeven zonden, waarvan het bestaan tot voor kort nog tot de verbeelding sprak.

Fullmetal Alchemist: Brotherhood is een serie met veel actie, complotten, intriges en magie. Ook de sterke broederband tussen Edward en Alphonse staat centraal. Hoewel het plot vaak emotioneel en duister is, bevatten de afleveringen ook veel humor – iets waar de luchtige, expressieve tekenstijl zeker aan bijdraagt. Het grootste pluspunt van de serie zijn de sterke personages die de kijker mee weten te slepen in het verhaal en ze weten te verrassen, waardoor het niet moeilijk is om je in te leven. Daarnaast vond ik het erg leuk om te zien hoe de oude wetenschap van alchemie nieuw leven in werd geblazen en bevat de serie veel verwijzingen naar oude, occulte symbolen en mythische personages. Ook als je niet zo thuis bent in anime is deze serie zeker de moeite waard om te kijken!

Eindoordeel: Fullmetal Alchemist (2009-2010)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
4.7

Samenvatting

Fullmetal Alchemist: Brotherhood is een serie met veel actie, complotten, intriges en magie. Ook de sterke broederband tussen Edward en Alphonse staat centraal. Hoewel het plot vaak emotioneel en duister is, bevatten de afleveringen ook veel humor – iets waar de luchtige, expressieve tekenstijl zeker aan bijdraagt. Het grootste pluspunt van de serie zijn de sterke personages die de kijker mee weten te slepen in het verhaal en ze weten te verrassen, waardoor het niet moeilijk is om je in te leven.

Regie: Yasuhiro Irie | Voice Cast: Kent Williams, Vic Mignogna, Maxey Whitehead | Scenario: Hiromu Arawaka | Genre: Animatie, Actie, Avontuur | Jaar: 2009-2010

Geef een reactie op dit artikel

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Abonneer  
Abonneren op
%d bloggers liken dit: