4x 4 en 5 mei

30 april 2018
Leestijd: 4 min.

Het is deze week Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. In het kader van 4 en 5 mei vind je hier 4 spannende, emotionele en leerzame lees- en kijktips over de Tweede Wereldoorlog.

4x 4 en 5 mei

1. Mischling (Affinity Konar) RECENSIE

Als de tweeling Stacha en Perle in Auschwitz arriveren, wekken ze met hun uiterlijk meteen de interesse van nazidokter Mengele. Ze zijn ‘mischling’ en bezitten daardoor de uiterlijke kenmerken van de Ariërs (blond haar) als de Joden (bruine ogen). Mischling van Affinity Konar verwikkelt feit met fictie en levert een emotioneel verhaal over familie, hoop, angst en liefde.

2. De beste dagen van ons leven (Céline Linssen) – RECENSIE

Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog gaan vijf vrienden op fietsvakantie naar Luxemburg. Terwijl de geheimen zich opstapelen, doet zich een mysterieuze verdwijning voor. Deze verdwijning stelt de banden tussen de vijf jongens steeds meer op scherp. Als na de vakantie de oorlog ook Nederland binnentrekt, gaat ieder zijn eigen weg. Toch zal het leven van de jongens zal nooit meer hetzelfde zijn. Céline Linssen schrijft met De beste dagen van ons leven een psychologische oorlogsroman die de lezer nog lang bij zal blijven.

3. Dunkirk (Christopher Nolan) – RECENSIE

Afgelopen zomer verscheen Dunkirk van Christopher Nolan in de Nederlandse bioscopen. Vanaf het land, de zee en vanuit de lucht vertelt het oorlogsdrama de heftige slag om Duinkerke in 1940. Dunkirk is een aangrijpende film die tot leven komt door een geweldige cast en uitstekend camerawerk.

4. In This Corner of the World (MAPPA) – RECENSIE

Als de 18-jarige Suzu Urano de huwbare leeftijd bereikt, vertrekt ze van het drukke Hiroshima naar het plattelandsdorpje Kure. Daar gaat ze bij haar man Shuzaku wonen. Terwijl de oorlog steeds dichterbij komt, verliest de creatieve Suzu zich in haar tekenwerk. Zelfs als de huiveringwekkende realiteit zich onder haar ogen ontvouwt, is de strijd die Suzu voert er voornamelijk een tussen realiteit en fictie en tussen droom en werkelijkheid. Met In This Corner of the World levert MAPPA een prachtige, emotionele animefilm over de periode voor en na de atoombomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki in 1945.


Welke van deze boeken en/of films in het kader van 4 en 5 mei heb jij al gelezen/gezien? 🙂

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.