De flat aan het einde van de wereld: maatschappijkritisch verhaal over sociale normen, duurzaamheid en klimaatverandering

9 maart 2023
Leestijd: 4 min.
,
de-flat-aan-het-einde-van-de-wereld-bjarnadottir-porarinsdottir_header

Titel: De flat aan het einde van de wereld
Originele titel: Blokkin á heimsenda
Auteur:
Hulda Sigrún Bjarnadóttir, Arndís Þórarinsdóttir
Uitgeverij:
Volt
Vertaling: Willemien Werkman
Illustrator: Linde Faas
Genre: Jeugdliteratuur
Bladzijdes:
317
Uitvoering:
Hardcover
ISBN:
978-90-214-6825-9

Na een lelijke val is Atli genoodzaakt een bezoek te brengen aan ‘Oma Eiland’ zoals zijn gezin moeder Bríet noemt. Sinds zijn vertrek tweeëntwintig jaar geleden, heeft Atli geen stap meer gezet op het eiland waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht. Hij ziet er dan ook behoorlijk tegenop om de herfstvakantie daar door te brengen. De flat aan het einde van de wereld van het IJslandse schrijversduo Hulda Sigrún Bjarnadóttir en Arndís Pórarinsdóttir gaat vlot van start wanneer Atli samen met zijn vrouw Fanney, kinderen Björk en Ingó en hond Kappi de ferry pakt op weg naar het piepkleine eiland. Vooral dochter Björk is enthousiast. Ze kan niet wachten om eindelijk haar oma voor het eerst te ontmoeten en heeft een heel geromantiseerd beeld van haar. Maar dit verandert op slag als Oma Eiland helemaal niet zo’n vriendelijke vrouw blijkt te zijn en het eiland niet zo maakbaar is als in Björks favoriete game Minecraft.

Slijmen bij Oma Eiland

Het feit dat de bijna tweehonderd inwoners van het eiland in één flat wonen, maakt de familiereünie er niet makkelijker op. Björk ontdekt dat er nog veel oud zeer zit tussen haar vader en oma Bríet. De Huisbewaarster heeft geen goed woord over voor het vertrek van haar zoon en bestempelt Atli’s werk als psycholoog als onzinnig (‘waar hier op het Eiland helemaal geen tijd voor [is]’). Ook Bríets kleinkinderen moeten het ontgelden. Ze vindt ze nietsnutten die niet weten wat echt werken is. Ingó hangt de hele dag rond op een landtong om een restje internetverbinding op te vangen voor zijn YouTube-kanaal. Björk vindt het moeilijk om haar plek in de gemeenschap van de flat te vinden. Thuis was ze sociaal al niet zo sterk. Maar op het Eiland worstelt ze als nieuweling om heel andere redenen met het vinden van aansluiting. Het meisje is echter vastbesloten om Oma Eiland voor zich te winnen. De flat aan het einde van de wereld volgt de manieren die ze uitprobeert om door haar oma sympathiek gevonden te worden. Daarnaast ontspint zich een waar mysterie wanneer steeds meer spullen verdwijnen en de flat wordt gesaboteerd.

Hartverwarmende chaos in De flat aan het einde van de wereld

Behalve een pijnlijke familiereünie, is De flat aan het einde van de wereld voor Björk en haar familie ook een kennismaking met een andere manier van leven. De community op het eiland kenmerkt zich door een duurzame leefstijl. Ze hechten daarnaast belang aan gelijkwaardigheid en de mogelijkheid voor iedereen om een steentje bij te dragen. Dit resulteert in verhelderende passages die (jonge) lezers iets leert over het klimaat, socialmediagebruik, je ecologische voetafdruk en de sociale normen op het eiland tegenover de normen in de ‘rest van de wereld’. Gaandeweg het boek wordt duidelijk dat de toekomst van de bewoners in de flat onzeker is; de winters worden steeds strenger waardoor het eiland misschien wel onbewoonbaar zal worden. Om deze zware, actuele thema’s wat te verlichten, bevat De flat aan het einde van de wereld luchtige gebeurtenissen die in rap tempo over elkaar heen buitelen. Zo worden Björk en haar familie al snel hoofdverdachten in de vermissings- en sabotagezaak. Omdat er veel gebeurt, voelt de plot geregeld wat chaotisch en ongeloofwaardig. Toch werkt de combinatie van luchtige chaos en zwaardere materie wel. Dit komt vooral door de hartverwarmende personages en wordt vervolgens nog meer versterkt door het onmiskenbare Scandinavische tintje en de verschillende IJslandse tradities (zoals het geven van boeken met kerst) die voorbijkomen.


📖 Ook lezen? Koop hier De flat aan het einde van der wereld of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: De flat aan het einde van de wereld
3
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.