5x Internationale Vrouwendag 2023

6 maart 2023
Leestijd: 5 min.

Over twee dagen (8 maart) is het Internationale Vrouwendag. Op deze dag staan vrouwen van over de hele wereld centraal. Het thema dit jaar is ‘Onbeperkt Leefbaar’ dat zaken als gelijkwaardigheid, huiselijk geweld, arbeidskansen en de zelfstandigheid van vrouwen belicht. Maar ‘Onbeperkt Leven’ doet ook de vraag rijzen hoe solidair vrouwen tegenover elkaar eigenlijk zijn. In deze post heb ik voor Internationale Vrouwendag 2023 vijf lees-, kijk- en luistertips verzameld over vrouwen die zich in hun werk (en leven) niet laten beperken.

5x Internationale Vrouwendag 2023

1. De stilte van de vrouwen (Pat Baker) – boekrecensie

Als de stad Lyrnessus door de Grieken wordt overmeesterd, belandt Briseïs samen met een groep andere vrouwen in de Griekse legerkampen. De val van Lyrnessus betekent dat Briseïs haar voorname status kwijt is en als slavin de Grieken moet dienen. Haar lot wordt bezegeld als ze door Achilles wordt gekozen als ‘trofee’. De Griekse held blijkt privé een moeilijke man te zijn, en het valt Briseïs zwaar om samen te leven met de man die haar familie zo bruut heeft afgeslacht. In De stilte van de vrouwen heeft Pat Barker op krachtige wijze een vrouwelijk perspectief toegevoegd aan de Ilias, het bekende heldenepos van Homerus.

Schaf De stilte van der vrouwen hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

2. De Napolitaanse Romans (Elena Ferrante) – boekrecensies

In De Napolitaanse Romans beschrijft Elena Ferrante ruim vijftig jaar vriendschap tussen de in Napels geboren vriendinnen Lila en Elena. Tegen de achtergrond van het Italië van de jaren 50, behandelt de vierdelige reeks thema’s als afkomst, carrièrekansen, moederschap, relaties en vriendschap tussen vrouwen. Ferrante laat zien dat je ondanks obstakels je doel kan bereiken. Deze boekenserie verdient dus een zeker plekje voor Internationale Vrouwendag 2023!

Schaf De Napolitaanse Romans hieronder aan of steun je boekhandel via Libris.

Op zoek naar nog meer boekentips voor Internationale Vrouwendag? Lees dan ook mijn recensies van Getekend door een sekte, Confrontaties, Mot en de metaalvissers, Geluksmomenten en Nooit meer.

3. Women Talking (Sarah Polley)

De voor een Oscar genomineerde film Women Talking reist af naar het Amerikaanse platteland. Hier leeft in 2010 een religieuze gemeenschap alsof de tijd enkele eeuwen heeft stilgestaan. Na een reeks verkrachtingen, zijn de vrouwen in de geloofsgemeenschap het eens dat er iets moet gebeuren. Zullen ze vertrekken uit de gemeenschap? Of blijven ze om met de daders af te rekenen? In Women Talking wordt (zoals de titel al doet vermoeden) de hele film lang gediscussieerd door de vrouwen. Opties worden afgewogen en standpunten verkend, aangenomen of verworpen. De enige man in hun midden is August, hij notuleert omdat de dames ongeletterd zijn. Women Talking is geen luchtige film, maar eentje die gedragen wordt door zware dialogen over hoe de vrouwen nu het beste hun leven moeten gaan leiden. Het scenario is gebaseerd op het gelijknamige boek van Miriam Toews over waargebeurde taferelen in een geloofsgemeenschap in Bolivia.

4. Lampje (Margien Rogaar) – serierecensie

De vierdelige serie Lampje volgt nauwgezet het gelijknamige jeugdboek van Annet Schaap dat in 2018 de Gouden Griffel won. De elfjarige Lampje woont samen met haar vader Augustus in een vuurtoren. Omdat Augustus moeilijk loopt, steekt Lampje iedere avond de vuurtorenlamp aan. Op een stormachtige avond slaat het noodlot toe. De lucifers zijn op en de lamp blijft uit, met alle gevolgen van dien. Augustus neemt de schuld op zich, waarna hij zeven jaar wordt opgesloten en Lampje naar het Zwarte Huis wordt gestuurd. Lampje is een sprookjesachtig verhaal dat licht laat schijnen op donkere thema’s zoals rouw, discriminatie en verlies. Met haar heldhaftige daden (én lak aan regels en beperkingen) treedt Lampje moeiteloos in de voetsporen van andere verfilmde heldinnen als Matilda en Pippi Langkous.

5. Lavender Haze – Remixes (Taylor Swift)


Welke tips heb jij al gelezen/gekeken/geluisterd? 😊

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.