Nooit meer: empathische roman rekent af met vooroordelen over huiselijk geweld

22 september 2022
Leestijd: 3 min.
, , ,
nooit-meer-colleen-hoover_header

Titel: Nooit meer
Originele titel:
It Ends With Us
Auteur:
Colleen Hoover
Uitgeverij:
Zomer & Keuning
Vertaling: Erica van Rijsewijk
Genre:
Feelgood, Roman
Bladzijdes:
400
Uitvoering:
Paperback
ISBN:
978-94-019-1055-2

In Nooit meer van Colleen Hoover ontmoet Lily Bloom op de avond van de begrafenis van haar vader de aantrekkelijke Ryle Kincaid. Hij is knap, charismatisch en heeft een veelbelovende carrière als neurochirurg in het verschiet. Op het dak van het appartementencomplex springen de vonken ervanaf, maar de twee willen op dat moment allebei verschillende dingen in het leven. Lily heeft langetermijnplannen in Boston waar ze binnenkort haar eigen bloemenzaak zal openen en zich serieus wil settelen met iemand. Ryle voelt niets voor een relatie. Hij heeft het bovendien veel te druk met zijn laatste coschappen. Na deze onverwachte ontmoeting verliezen ze contact. Lily stort zich op haar eigen onderneming en brengt tijd door met haar moeder. Daarnaast besluit ze de dagboekbrieven die ze als tiener aan Ellen DeGeneres schreef, nog een laatste keer te herlezen. De brieven staan vol herinneringen aan Atlas Corrigan, haar grote jeugdliefde die ze probeert te vergeten.

‘Naakte waarheden’, trauma’s en grenzen

Wanneer Ryle jaren later plotseling weer in Lily’s leven verschijnt, lijkt hij in rustiger vaarwater te zitten. Er volgt een onstuimige romance tussen de twee en aan de hand van het opbiechten van ‘naakte waarheden’ proberen ze elkaar zo oprecht mogelijk te leren kennen. Toch kan deze speelse insteek niet voorkomen dat zowel Lily als Ryle worden teruggeworpen naar de traumatische gebeurtenissen in hun jeugd. Hoover wisselt liefdevolle scenes af met dialogen en beschrijvingen vol twijfels, achterdocht, haatgevoelens, geweld en vergeving. Telkens wanneer het leven van Lily en Ryle in de lift zit, gebeurt er iets waardoor de verhouding op losse schroeven komt te staan. Is hun relatie sterk genoeg om deze trauma’s het hoofd te bieden? Hoe reageer je als iemand je grenzen overschrijdt? En waar bevinden deze grenzen zich dan precies?

Compassie en empathie

Hoover was werkzaam als sociaal werker en leerkracht, en debuteerde in 2012 met Slammed. Sindsdien schreef ze een tiental romans en enkele novelles. Haar echte doorbraak kwam met het persoonlijke Nooit meer dat jaren na verschijning een hit werd op TikTok en Bookstagram. Aan de hand van een vlotte schrijfstijl, wordt de lezer meegezogen in de wervelende relatie tussen Lily en Ryle. In tegenstelling tot de opstapelende toevalligheden in de plot, doet Hoover dit verrassend realistisch. Ze toont haar personages op hun best maar zeker ook op hun slechtst. Ze doet dit vol compassie en empathie:

‘Alle mensen maken fouten. Wat je karakter bepaalt, zijn niet de fouten die je maakt. Het gaat om hoe je met die fouten omgaat en om de lering die je eruit kunt trekken, in plaats van dat je ze als excuus gebruikt.’

Feelgoodroman Nooit meer leest als een psychologische roman

De plot bevat aangrijpende thema’s, zoals trauma’s, volwassen worden, psychische problemen, armoede en geweld. De personages slingeren heen en weer tussen wat ‘goed’ is en wat ‘slecht’. Hoover werkt achtergrondverhalen en gedachtegangen sterk uit. Op die manier wordt duidelijk waarom iemand bepaald gedrag vertoont, zonder dat hier te veroordelend over wordt gedaan. Deze feelgoodroman, die bij vlagen leest als een psychologische New Adult roman, eindigt met een onverwachte plotwending die de lezer hoopvol achterlaat. Nooit meer is een must-read die afrekent met vooroordelen over huiselijk geweld, en uitlegt waarom mensen in gewelddadige situaties bereid zijn om hun grenzen op te rekken.


📖 Ook lezen? Koop hier Nooit meer of steun je boekhandel via Libris.

Eindoordeel: Nooit meer
5
Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.