Run: psychologische thrillerfilm heeft oog voor inclusie

19 september 2022
Leestijd: 3 min.
,
Run, Chloe, run!
run-movie_header

Chloe is 17, zit vastgekluisterd aan een rolstoel en leidt een eenzaam en strak geroutineerd leven met haar moeder Diane. De tiener kwam ter wereld met verschillende chronische ziektes, waaronder astma, diabetes en een hartkwaal. Hierdoor is ze afhankelijk van sterke medicatie. Het enige wat Chloe’s uitzichtloze dagen wat draaglijker maakt, is de acceptatiebrief van de universiteit van Washington. Diane’s band met haar dochter runs deep, althans zo lijkt het. Maar haar controledrang verstikt Chloe. De tiener snakt naar een leven buiten de vier muren van het vrijstaande huis waar ze al haar hele leven doorbrengt. Terwijl ze op een bericht van de universiteit wacht, besluit Diane dat het tijd is om haar dochter een nieuwe medicatie te laten testen. Chloe vertrouwt de nieuwe pillen niet, en ontdekt niet veel later dat de medicijnen op naam van Diane staan. Wat volgt in Run is een beklemmend kat-en-muisspel waarin Chloe haar vrijheid opeist en Diane haar dochter steeds meer beperkingen oplegt.

Een beklemmende setting

Run is een productie van Aneesh Shaganty (Searching) en werd gereleased in de bioscoop en op streamingdiensten Hulu en Netflix. Een geïsoleerde setting is een bekend concept in het thriller- en horrorgenre. Denk bijvoorbeeld maar aan Netflixfilms Into the Forest en Hush, waarin personages op afgelegen locaties moeten zien te overleven. Net als in Hush draait Run om een personage met lichamelijke handicaps. Dit zorgt ervoor dat je gedurende de plot vaak op het puntje van je stoel belandt, omdat Chloe zich nu eenmaal niet zo snel uit de voeten kan maken als je zou willen. Net als personage Chloe, zit actrice Kiera Allen in een rolstoel waardoor de scenes er soepel en bovenal geloofwaardig uitzien. Diane wordt vertolkt door Sarah Paulson die een bekend gezicht was in de horrorserie American Horror Story. Ook leverde ze een gedenkwaardige acteerprestatie als psychiatrisch verpleegkundige Ratched in de gelijknamige Netflixserie.

Psychologische thrillerfilm Run is kabbelend en meedogenloos

Dat het acteerwerk sterk is, is dan ook echt een vereiste voor een kabbelende film als Run. Er gebeurt niet ontzettend veel en bij vlagen kan de plot zelfs te traag aanvoelen. Maar áls er dan iets gebeurt, wordt dit sterk vertolkt. De kijker kan zich goed inleven in de plannen die Chloe bedenkt om onder de controle van haar moeder uit te komen. Diane wordt tevens goed genoeg uitgediept waardoor je haar beweegredenen enigszins in perspectief kunt plaatsen. De spanning in de film wordt opgevoerd door Chloe’s beperkingen. Daarnaast ontrafel je als kijker samen met de tiener de geheimen van haar moeder die in de weg naar de ontknoping voor behoorlijk wat plotwendingen zorgen. Run stoelt niet op een origineel verhaalidee. Maar het is wel een solide psychologische thriller die oog heeft voor inclusie en het thema moeder-dochterrelatie op meedogenloze wijze invult.


Eindoordeel: Run (2020)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
3

Samenvatting

Chloe is 17, zit in een rolstoel en is chronisch ziek. Haar overbezorgde moeder verzorgt haar goed. Maar wanneer Chloe een nieuwe pil moet slikken, vertrouwt ze het niet. Wat volgt is een beklemmend kat-en-muisspel waarin Chloe haar vrijheid opeist en Diane haar dochter steeds meer beperkingen oplegt. De film bevat een kabbelend plot en laat een sterk staaltje acteerwerk zien van Kiera Allen als Chloe en Sarah Paulson als Diane. Run stoelt niet op een origineel verhaalidee. Maar het is wel een solide psychologische thriller die oog heeft voor inclusie en het thema moeder-dochterrelatie op meedogenloze wijze invult.

Regie & Productie: Aneesh Shaganty, Rhonda Baker, e.a. | Cast: Sarah Paulson, Kiera Allen, BJ Harrison, e.a. | Scenario: Aneesh Shaganty, Sev Ohanian | Duur: 90 min. | Genre: Mystery, Thriller | Jaar: 2021

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.