Hypnotic: psychologische thrillerfilm hypnotiseert onder de oppervlakte

26 september 2022
Leestijd: 3 min.
, ,
hypnotic-netflix-movie_header

Jenn Tompson heeft in de psychologische thriller Hypnotic een succesvolle baan als software engineer. Na een stukgelopen relatie, voelt ze zich somber. Haar dagelijks leven krijgt minder kleur en de passie voor haar werk voelt ze ook niet meer zo. Op een huisfeest van haar beste vriendin Lucie ontmoet Jenn Lucies charismatische psychotherapeut Dr. Collin Meade. Hoewel Jenns alarmbellen in eerste instantie afgaan (een therapeut die op een feest van zijn patiënt komt, wat?) weet Dr. Meade haar gerust te stellen met zijn helderblauwe ogen en betrouwbare voorkomen. Als Jenn laat doorschemeren dat ze zich de laatste tijd depressief voelt, biedt Dr. Meade haar een therapiesessie aan. Zoals de filmtitel al verraadt, bestaan zijn sessies uit hypnotherapie. Jenn is vastberaden om haar leven weer op de rails te krijgen, en maakt – ondanks haar scepsis – een afspraak in Dr. Meades stijlvolle praktijk.

Cliché en verre van interessant

Hypnotic start als een thriller met een vrij uitgemolken thema. Een therapeut die misbruik maakt van zijn positie is een onderwerp dat in veel verhalen is verwerkt. Hoe dit wordt gedaan maakt of breekt de plot. Wat er in ieder geval nodig is, is een hoop diepgang. Een plot die voldoende tijd uittrekt om spanning op te bouwen en emoties die onder de oppervlakte zinderen, zijn nog twee ingrediënten die bijdragen aan het psychologisch spel dat vervolgens ontstaat. Een Netflixserie die dit helemaal begrepen heeft, is Lisa Rubins Gypsy (met in de hoofdrol Naomi Watts). Desondanks kreeg deze serie een overdaad aan negatieve kritieken. Met Hypnotic is dat niet anders. De openingsscène van de vrouw die gillend vast komt te zitten in de lift doet melodramatisch aan. De knappe therapeut die zijn – misschien nog wel knappere – patiënte wil beheersen, klinkt cliché. De personages en hun voorspelbare levens zijn verre van interessant. Al deze feiten doen je afvragen waarom je Hypnotic überhaupt zou aanklikken.

Hypnotic vraagt om controle van de kijker

Nee, als kijker begrijp je niet waarom Jenn toch al die opzichtig foute keuzes blijft maken. Het is dan ook voorbij de oppervlakte dat Hypnotic echt interessant wordt. De spanning wordt opgevoerd wanneer het de werking en mogelijke gevolgen van hypnose uitwerkt, waardoor realiteit en fictie door elkaar gaan lopen. ‘Een geplante herinnering wordt met de juiste zorg en aandacht een hele nieuwe realiteit’, legt de Dr. Meade sluw uit. Maar wat als deze zorgvuldig opgebouwde realiteit voor Jenn een regelrechte nachtmerrie blijkt te zijn? Hypnotic verkent de werking van het brein aan de hand van (verdrongen) trauma’s, (valse) herinneringen en black-outs. De suggestie dat sloten in het brein verhinderen dat herinneringen worden hervonden, werpt interessante vragen op over controle en overgave. Ondanks het solide samenspel van Kate Siegel (onder meer Hush en het fantastische werk van Mike Flanagan) en Jason O’Mara (Blood of Zeus) is Hypnotic geen sterke thriller. Wel dwingt het de kijker om de controle tijdens het kijken te behouden, echt van onecht te onderscheiden en de diepere lagen van de ontwikkelingen te verkennen. Net als bij hypnose, eigenlijk.


Eindoordeel: Hypnotic (2021)
  • Verhaal
  • Personages
  • Muziek
2.5

Samenvatting

Software engineer Jenn voelt zich somber na een stukgelopen relatie. Op het feestje van een vriendin ontmoet ze de charismatische therapeut Dr. Collin Meade. Ze besluit zich te wagen aan hypnotherapie, waarna realiteit en fictie steeds meer door elkaar gaan lopen. Ondanks interessante concepten over hypnose en solide acteerwerk van Kate Siegel en Jason O’Mara, is Hypnotic geen sterke thriller. Wel dwingt de plot de kijker om de diepere lagen van de ontwikkelingen te verkennen.

Regie & Productie: Matt Angel, Richard D’Ovidio, e.a. | Cast: Kate Siegel, Jason O’Mara, Dulé Hill, e.a. | Scenario: Richard D’Ovidio | Duur: 88 min. | Genre: Mystery, Thriller | Jaar: 2021

Eline

Ontdek meer van Eline schrijft hier

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geen reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.